Hilal SÖNMEZ

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Gün içindeki bir dizi veda ziyaretinden sonra akşamüstü eve döndü. Kendisini kapıda karşılayan kardeşine, “Makbuş” dedi, “Bu akşam eve kimse gelmeyecek. Annemin odasında yemek yiyeceğiz. Onun karyolasının karşısında bize bir yer sofrası hazırlat. Bu gece sizinle dertleşmek istiyorum.”

Makbule tedirginlikle sordu, “Mühim bir şey mi var?”

“Yarın gideceğim” dedi, “Belki gelirim belki gelemem. Size söyleyeceklerim var bu akşam.”

O akşam annesine ve kardeşine gidişini anlattı Mustafa Kemal. Tarih 15 Mayıs 1919’du ve o gecenin sabahında Bandırma Vapuru Galata Rıhtımından Samsun’a yola çıktı. Bu yol, sadece Türk Milleti’ni bağımsız ve modern bir cumhuriyete götürmekle kalmadı. Mustafa Kemal’i de, Gazi, Başkomutan, Başöğretmen, Devrimci, Lider, Devlet Adamı, Araştırmacı, Yazar ve en nihayetinde Türk’ün Atası yapacak bir yolculuktu.

16 Mayıs’ta yola çıktı, 19 Mayıs’ta Samsun’da milli mücadeleyi başlattı. Bu yolculuğunda tarih 19 Eylül 1921’i gösterdiğinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mareşal Rütbesi ile Gazilik unvanını aldı.

Hayat yolculuğuna Mustafa olarak başladı, Türk milleti onu tanıdığında Mustafa Kemal olmuştu adı. Mustafa Kemal, Türk milleti için gazi oldu. Türk milleti de Gazi’ye Türk’ün Atası adını verdi.

Kendini Kemalist, muhafazakâr, ülkücü, sosyalist veya diğer ideolojilerin içinde sınıflandıranlar ister Gazi desinler ister Atatürk. Onun adı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.

Adıyla yaşadı, adıyla yaşayacak Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

Mustafa Kemal başta olmak üzere hayatta olmayan tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyor ve şu anda bizimle olan gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum.

Diğer Makaleler