Oktay ENSARİ

KAYSERİ’YE YATIRIMLARDA YÜK YEREL YÖNETİMLERİN SIRTINDA

2021 Yılı Yatırım Programı Resmi Gazetede yayımlandı. Programda, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, KİT, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının projeleri yer alırken, Kayseri il genelinde yine hayal kırıklığına uğradı.

2021 yılında kamu kurumları tarafından yürütülen 3 bin 91 projeye 138,3 milyar lira ödenek tahsis edilirken,yatırım  ödeneğinden ülke genelinde  en yüksek payı yüzde 30,7 ile ulaştırma-haberleşme sektörü yatırımları aldı. Zaten ,eğitimde Kayserili hayırseverlerin katkısı, neredeyse devletin eğitim alanındaki yatırımlarını solladı bile…

Kayseri’de üniversitelerin kampuslarındaki binalarda, lise, ortaokul, ilkokul, kreş anaokulu, spor salonları, kütüphanelerin üzerindeki isimler ağırlıklı olarak Kayserili hayırseverlere ait. Eğitime hayırsever katkısının zirve yaptığı il neresi diye sorarsanız, adres direkt Kayseri’ye çıkar. Bu onur ve gurur, eğitim başta sağlık ve diğer alanlarda rekora imza atan, doğduğu topraklarla ödeşen Kayserili hayırseverlere ait. Tarım ve hayvancılık konusunda önemli bir merkez olan Kayseri, başta Ankara olmak üzere bir çok ilin içinde yer aldığı kısa adı İPARD olan Tarım ve Kırsal Kalkınma kapsamına her nedense hala giremedi.

Hâlbuki her ne kadar sanayileşmeden söz edilse de Kayseri’de tarımsal faaliyetler ve sucuğun, pastırmanın anavatanı Kayseri’de hayvancılık yatırımları  gözardı edilemez. Kayseri’de tarımla uğraşanlar Develi 2.merhale projesi kapsamı, Yamula barajı ve Bahçelik barajlarındaki sulama kanallarının bitirilmemesinden, ödenek yetersizliğinden dem vurup, şikayetçi olmaları da  işin bir başka yönü. 

Kayseri-Yerköy arası 142 Km’lik YHT hattının müşavirlik ve olası yapımı 2 ayrı kalemde ele alınmış. Kayserililerin olmazsa  olmaz dedikleri, ne zaman gelecek diye yazı-tura attığı, Konya’yı Sivas’ı kıskandığımız, Yozgat’a kadar uzanıp, Kayseri’ye bir türlü gelemeyen Yüksek Hızlı tren projesinin toplam maliyeti 9 milyar 127 milyon 877 bin lira.  Amma velakin, sıkı durun gülmeyin 2021 yılı için dış krediye laf ola beri gele kabilinden 1000 lira, kamu bütçesinden müşavirlik hizmeti için 2000 lira  ödenek ayrılmış. Kayseri’nin olmazsa olmazı haline gelen YHT için bu yıl ayrılan para 2 bin lirası…

KTO ve KAYSO oda başkanları 1. OSB, Mimarsinan ve İncesu ile Serbest bölge gibi Kayseri ekonomisine yön veren başkanların DDY taşımacılığı için çok önemli gördüğü Boğazköprü Lojistik Merkezine 2021 Yatırım Programında toplam ödenek 378 milyon 476 bin lira olmasına karşın,  2021’de ayrılan ödenek  5 milyon lira. Boğazköprü-Serbest Bölge arasına yapılacak 67 milyon 431 bin lira maliyetli  2,6 Km’lik bağlantı hattına ayrılan pay sadece bin lira...Yanlış okumadınız sadece 1000 Tl. Yani bozdur bozdur, harca türünden. Bölünmüş ve onarım için yollara ayrılan ödeneklerde aynen bu minvalde…

Buna karşın, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 2020 yılını değerlendirdiği, 2021 yılı projelerini anlattığı toplantıda, dev proje ve hizmetlerle merkez ile 16 ilçede belediyeler olarak 2 milyar 856 milyon 700 bin TL, KASKİ 450 milyon TL, KCETAŞ 450 milyon TL ve KAYSERİGAZ 140 milyon TL olmak üzere bu yıl toplam 3 milyar 896 milyon 700 bin TL yatırım bütçesi planlandığını açıkladı. Kıyaslama yapacak olursak bir anlamda Kayseri’de yerel yönetimlerin yatırımları, devlet yatırımlarından 2021 yılında Kayseri’ye ayrılan ödenekleri hayli geride bırakmış. Pandemiye rağmen yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini söyleyen ve  2021’in yatırımlar yılı olacağını vurgulayan Büyükkılıç, 2020 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından projeleri hazırlanan, yapım ihalesi TOKİ tarafından gerçekleştirilen ve yapım çalışmaları devam eden Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesinin, 1 milyon 260 bin metrekarelik alan central park mantığı içerisinde şehre hizmet vereceğini,7 kilometrelik Belsin Anafartalar-YHT Garı projesinde çalışmalar başladığını, 5.5 kilometrelik Talas Anayurt raylı sistem projesinin de ihalesinin yapıldığını ifade etti.

Görünen köy, kılavuz gerektirmez. Anlaşılan o ki,Kayseri,2021’de Büyükşehir’iyle, 16 ilçe belediyesiyle durmaksızın çalışıp, yerel yönetim yatırımlarıyla kendi göbeğini kendi kesecek.

Diğer Makaleler