"Kayseri Şehir Hastanesi'nin maliyeti Erzurum'dakinin 7.5 katı"

İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, bloğunda yazdığı yazıda şehir hastanelerini konu aldı.

Özlale, Yazısında "Peki şehir hastaneleri ölçek ekonomisinden faydalanmak ve dolayısıyla tasarruf sağlamak amaçlı yapılabilir mi?" diye soran Özlale, "2021’de devletin kaynaklarıyla ve klasik 'ihale yöntemi' ile yapılan 1574 yatak kapasiteli Erzurum Şehir Hastanesi 979 milyon TL bedelle tamamlandı. Oysa 2018’de açılışı yapılan 1607 yatak kapasiteli Kayseri Şehir Hastanesi’nin sabit yatırım tutarı 415 milyon Avro! Bugünkü döviz kuruyla Erzurum’dakinin tam 7,5 katı! Tabii bir de bu KÖİ (Kamu Özel İşbirliği) modeliyle yapılan hastanelerin kira bedelleri var. Örneğin 2020’de şehir hastanelerine 5,82 milyar TL kira bedeli, 3,4 milyar TL de hizmet bedeli ödendi. Basit bir şekilde anlatacak olursak sadece 2020’de şehir hastanelerine ödenen kira bedeli ile altı tane Erzurum Şehir Hastanesi yapılabilirdi" dedi.

Şehir hastanelerinin kent dışında kurulduğunu ve insanların bu hastanelere ulaşmasının güç olduğunu belirten Özlale, "Kaldı ki uzun bir yolculuğa çıkmadan önce randevu da almanız gerekiyor. Oysa vatandaşın hastanelerden randevu alamadığı haberleri giderek artıyor. Peki, neden? Bunun ana sebeplerinden biri hasta yoğunluğunun büyük kısmını çeken, nitelikli doktor ve tıbbi cihaz altyapısına sahip, nitelikli asistan yetiştiren eğitim ve araştırma kurumları olan merkez hastanelerinin kapatılarak şehir hastanelerinin sağlık sisteminin merkezi haline getirilmesi. Peki randevu alıp şehir hastanelerine giderek önemli bir başarı elde eden hastalara doktorların ayırdığı ortalama süre ne kadar? 5 dakika! Otomobilinizin yağını değiştirmeye kalksanız daha uzun sürer" değerlendirmesinde bulundu.

Hastanelerin maliyetine ilişkin "Peki o zaman bu hastaneler servet transferi için mi kullanıldı?" sorusuna yanıt arayan Özlale, "Sadece kur artışından kaynaklı şehir hastanelerine ödenecek kira bedeli artışı yaklaşık 20 milyar TL. Oysa Mart ayı verilerine göre Sağlık Bakanlığı’nın 700.114 çalışanının personel gideri 13,15 milyar TL. Sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri ise 2,99 milyar TL. Yani şehir hastanelerini işleten 4 şirkete devletin sadece kira bedeli olarak 2022'de ödeyeceği bedel 700 binden fazla sağlık çalışanının 2 aylık ücretine denk geliyor." dedi.

Diğer Haberler