MHP Genel Başkan Yardımcısı Özdemir, Sarız Çayı'nı sordu

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye Sarız Çayı ile ilgili soru önergesi verdi.

Özdemir'in Sarız Çayı'ndaki kuraklık ve yaşanan balık ölümleri ile ilgili verdiği önerge şu şekilde;

"Kayseri ili Sarız ilçesinin içinden geçen Sarız Çayı 'nda 2021 yılı yaz ve sonbahar aylarında; yöre sakinlerinin iddiasına göre başta kuraklık olmak üzere, öne sürülen diğer sebeplerle de yer yer balık ölümlerinin gerçekleştiği görülmüştür. Bu kapsamda;

1. Sarız Çayı'nda bahse konu olan dönemlerde gözlemlenen su azalmasının sebepleriyle ilgili bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılmış mıdır?

2. Yaşanan su azalmasının sebepleri tespit edildiyse, 2022 yılı ve sonraki dönemlerde benzer sorunların yaşanmaması için ne gibi tedbirler alınmıştır?

3. Sarız Çayı'nda bulunan balık çeşitliliği ve varlığı başta olmak üzere, su içerisindeki canlılığın devam etmesi için yapılan bir planlama var mıdır?

4. Sarız Çayı 'na canlı balık bırakılması ile ilgili bir proje mevcut mudur?

5. Sarız Çayı 'nda kirlilik ölçümleri yapılmakta mıdır? Şayet yapılıyorsa en son ne zaman ve hangi şekilde numune alınmış, tahlil edilmiş ve ne gibi bulgulara rastlanmıştır?

1970'li yıllarda yapılan çalışmanın üzerinden yaklaşık olarak 50 yıl geçtiği dikkate alındığında ve günümüz şartlarında teknoloji ile bilginin çok daha ileri seviyeye ulaştığı, ilgili kurumlarımızın tecrübelerinin de fazlalaştığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda; Sarız Çayı'nın geçtiği Sarız ilçesi Ayranlık, İncemağara, Karayurt, Kemer, Dayıoluk mahallelerinin bulunduğu alanı kapsayan bölgedeki zeminin su tutmaya elverişli bir zemin yapısında olup olmadığının daha sağlıklı ve yeni bir tespitinin gerçekleştirilmesi mümkün müdür?"

Diğer Haberler