VAKALAR ARTIYOR, KORKARIM DAHA DA ARTACAK

Sağlık Bakanı önceki hafta için Kayseri’deki vaka sayısı ortalamasını yüz binde 56.7 olarak açıkladı. Yani önceki hafta için ortalama vaka sayısı bir milyon 421 bin nüfusla orantıladığımızda yaklaşık 800 kadar...

Kayseri, bu verilere göre 81 il arasında 31. sıradaydı.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, geçtiğimiz haftasonu sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede vaka sayılarının arttığını söyledi.

Pazartesi akşam saatlerinde yapılacak açıklamayı merakla bekliyordum. Acaba artış ne kadar diye...

Pazartesi geçtiğimiz haftanın oranları açıklandı. Kayseri, ülke genelinde 31. sıradan 24. sıraya yükselmiş. Haftalık ortalama 56.7’den 74.04’e çıkmış. Vaka sayısı kendi içinde yüzde 30 kadar artmış...

Bu oran çok kötü...

Önceki hafta için 800 civarında olan vaka sayısı, geçtiğimiz hafta itibariyle bine yükselmiş. Malum, Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarından sonra, kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması için her ilde bazı kriterler getirildi.

Yukarıdaki rakamlara göre Kayseri ‘turuncu’ ile işaretlenen Bakanlığın ‘yüksek’ sıralamasındaki iller arasında.

Bakanlığın ilan ettiği kategoriye göre haftalık ortalama olan % 74’lük oranı, en az yüzde 50 daha azaltarak % 35’e çekmemiz gerekiyor. Yüzde 35’in altına düşersek ancak ‘sarı’ iller, yani ‘orta-normal’ gözüken iller listesine gireceğiz.

Doğrusu bunu şimdilik mümkün görmüyorum. Bakın İstanbul ve Ankara gibi iller bile vaka sayısı itibariyle bizden yüzde 50 daha iyi...

Doğrusu mart ve nisan aylarında işi sıkı tutmazsak bu oranların artmasından korkuyorum.

Niye mi?

Mart ayında neredeyse bir yıldır salgın nedeniyle yaptırmadığımız tüm dernek, kooperatif, vakıf, barolar gibi çok sayıda STK ve meslek örgütünün kongreleri yapılacak. Yapılmak zorunda. Partiler binlerce kişi ile il kongresi yapıyorsa buralarda niye kongre yapılmasın. Vatandaş ve bazı esnaf grubu Cumhurbaşkanı’nın da katıldığı canlı yayınlanan kongreleri, cenaze törenlerini görünce, haklı olarak ‘Neden biz kongre yapamıyoruz?’ ya da, tıklım tıklım olan otellerin lobi ve yiyecek içecek mekânlarına bakınca ‘Bizim günahımız ne?’ demekten kendini alamıyor...

Haftabaşından itibaren kısıtlama kararları bazı alanlarda il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarına bırakılacak. Dolayısıyla il ve ilçeler arasında bir rekabet oluşurken, bir başka açıdan da kurulların başkanlığını yapan vali ve kaymakamlara, özellikle zorda olan esnaf kesimi tarafından baskı yapılacak. Meslek örgütleri daha fazla, ‘üyelerimiz zorda’ diyecek, siyasiler, ‘zorda olan ticari kesime nasıl bir çıkış yolu buluruz’ sorusuna cevap arayacak...

Nisanın 13’ünde de Ramazan başlıyor. Geçtiğimiz yıl toplu iftarlar olmadı. Şimdi kısıtlamanın kademeli kaldırıldığı illerde veya kısmen uygulandığı bölgelerde aile içi veya bildiğimiz toplu iftarlar başlayacak ve vaka sayıları yine artacak...

Bu noktada belki rahatlayacağımız tek yer (Kayseri için söylüyorum) hastaneler...

Kayseri’de iyi bir sağlık altyapısı var. Şehirde 65 yaş üstü büyüklerimiz aşılandığı için onların hastaneye gitme ihtimali doğal olarak düşecek. Dolayısıyla hastanelerde hem yatak, hem de sağlıkçılar daha rahat bir ortamda çalışabilir. Birkaç ay önce yoğunbakımlarda doluluk oranı ve tedavi süreci uzuyordu. Bu da daha çok yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan hastalardan kaynaklanıyordu.

Çin’den daha fazla aşı alabilirsek, mart ve nisan için yukarıda izaha çalıştığım olumsuz tabloyu belki lehimize döndürebiliriz. Ama şu an için o noktada da bir yeşil ışık yanmıyor. Sadece biz değil, bütün dünya parasıyla aşı bulamıyor. Bizim yerli aşının fabrikasyon üretimi en erken mayıs sonu haziran gibi olur. Aşılama yaygınlaşabilse, mesela Kayseri için 100 bin kişi yerine 500 bin kişiyi aşılayıncaya kadar biraz daha dikkat etmeliyiz.

Bu arada hizmet sektörü ile perakende ticaretle uğraşan insanların durumunun kötü olduğunu artık hepimiz görüyoruz. Kısa çalışma ödeneği uygulaması uzatılmazsa (Ki Cumhurbaşkanı son kez 31 Mart’a uzattık dedi) nisandan itibaren işten çıkartmalar da başlayabilir. Dolayısıyla hizmet sektörü ve perakende ticaret odaklı sıkıntıya işsizlik rakamlarındaki artış da eklenebilir.

İllerin kategoriye ayrıldığı uygulamada 4 konuda sağlık kriterleri var. Aşı, yatak sayısı, filyasyon ve test gibi. Bu göstergeler Kayseri için iyi.

Havaların ısınması salgınla mücadelede lehte bir durum. Aşılamayı mümkün olduğunca artırıp, denetimleri biraz daha sıklaştırarak vaka sayısını düşürebilirsek inşallah ticaretimiz de, hayatımız da normalleşir.

 

KULİS BULVARI

BAHÇECİOĞLU’NUN ADI 18. CADDE’DE YAŞAYACAK

Haftabaşı bazı belediye başkanları ile şehrimizin değerlerinin adının mutlaka yeni açılan cadde ve sokaklar ile park ve tesislere verilmesi teklifinde bulunmuştuk. 1973-1980 ve 1989-1994 tarihleri arasında belediye başkanlığı yapan Niyazi Bahçecioğlu’nun adının da şehirde yaşaması gerektiği kanaatimizi aktardık. Niyazi Bey’in adı Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayı ile 18. Cadde’ye verilmiş. Sanıyorum Meclis kararı ile ilgili süreç henüz imza aşamasında. Peki, Niyazi Bahçecioğlu’nun adının yaşayacağı 18. Cadde neresi? Sivas Caddesi’ne şehir merkezi istikametinden giderken İpeksaray AVM’yi geçtikten sonraki ilk ışıktan Uğurevler Mahallesi’ne dönen ve Kocasinan Bulvarı’na bağlanan caddenin adı artık ‘Niyazi Bahçecioğlu Caddesi’ olmuş. Hayırlı olsun. Bahçecioğlu’nun adının verilmesini teklif eden ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Bakanlığın açıkladığı verilere göre vaka sayısı önceki haftaya göre artan Kayseri’de kısıtlamanın kaldırılması zormuş.

00- Kayseri’de yaklaşık 100 bin kişi aşı olmuş.

00- KTO Başkanı Ömer Gülsoy, salgın nedeniyle perakende ticaret ve hizmet sektörünün sıkıntıda olduğunu yine söylemiş.

00- Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü haftabaşından itibaren okulların açılması için her türlü hazırlığı yapmış.

00-Ahilik Yılı ilan edilen 2021’de Büyükşehir Belediyesi de Esnaf ve Sanatkâr Müzesi’ni hizmete geçirecekmiş.

00- Mart ayında STK ve meslek örgütleri kongrelerinin serbest bırakılması ile kulisler hareketlenecekmiş.

00-Begüm Başmısırlı, DEVA Partisi İl Başkanlığı’na atanışının 6. ayında il yönetim listesinin onaylandığını söylemiş.

00-Seçim Yasası’ndaki olası değişiklikle Kayseri, geçmişte olduğu gibi iki seçim bölgesine ayrılacakmış.

Diğer Makaleler