ZOR BİR YIL: 2020

İnsanlık 2020’de yakın tarihimizin en zor yılını yaşadı. Elbette son 100 yıl içerisinde gerçekleşen dünya savaşları da yerküre için acı ve gözyaşı demekti. Ancak, milyonlarca insanın hayatını kaybettiği, şehirlerin yakılıp-yıkıldığı o savaşların hiç etkilemediği ülkeler-insanlar vardı.

Çin’de zuhur eden Covid-19 adlı virüs geride bıraktığımız yılda hemen her sektörü, her devleti ve 5 milyardan fazla insanı, şu veya bu şekilde olumsuz etkiledi. Virüsün etkilediği sektörlerden biri de hiç şüphesiz ki medya ve çalışanları. Gazetelerin tirajları, televizyonların reytingleri ve reklam gelirleri yarı yarıya düşerken, dijital dönüşüm ‘bizim mahallede’ daha hızlı yayıldı, daha etkili oldu. Olup bitenler özellikle yerel medyayı ve çalışanlarını adeta bir kasırga gibi vurdu. Yüzlerce gazete, televizyon, radyo kapandı. Binlerce meslektaşımız, oranı yüzde 30’ları aşan işsizler kadrosuna eklendi. Basın İlan Kurumu başta, devletimiz salgının genel etkisini azaltma adına bizim sektörde de yaraları sarmak için bazı kararlar aldılar. Ama yetmedi, medya işletmeleri ve çalışanlar 2020’yi kötü bir yıl olarak anacaklar.

Gazeteci elbette susmayacak. Gazeteci elbette zor şartlarda da olsa mesleğini icra etmeyi sürdürecek. Zira gazetecinin susması demek, halkın, Hakk’ın sesinin kesilmesi demek. Kamu görevi yapan gazeteci kısıtlı imkânları çerçevesinde şehrinin ülkesinin ve insanının sesi olmaya devam edecek… Salgın, medya sektöründe bir gerçeği daha net gösterdi.

Devlet maalesef çoğu zaman mevzuatı yenilemede teknolojinin gerisinde kalıyor. Sosyal medya ve internet medyası konusunda gerekli yasal düzenleme maalesef yapılamadı. Geleneksel medya hala 60 yıllık gazete, 25 yıllık televizyon- radyo kanunuyla faaliyetini sürdürüyor. Yönetmeliklerle bazı zorlukları aşmaya çalışsanız da yetmiyor. Tüm sektörleri, hatta basın meslek örgütlerinin faaliyetlerini de içine alan topyekün bir ‘Basın Kanunu’ çıkartmak zorundayız. Bu, Gazi Meclis’in omuzlarındaki bir vebaldir.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın taşra teşkilatları marifetiyle yerel medyanın sorunları ile ilgili bir rapor hazırladığını biliyoruz. Bu rapor, meslek örgütleri ve iletişim okullarından alınacak görüşlerle harmanlanmalı ve siyasi partilerin meclis gruplarında tartışmaya açılarak, hiç olmazsa önümüzdeki 20-30 yıllık beklentilerimize cevap verecek bir yasal düzenleme TBMM’den 2021 içerisinde geçirilmelidir.

Anadolu basını dün nasıl ki Milli Mücadele dahil ülkemizin en zor günlerinde milletin ve devleti yönetenlerin yanında yer almışsa, bundan sonra da aynı ‘dik duruşu’ gösterecektir. Ancak ucu yurtdışından olan, hatta bir bölümünün de PKK, FETÖ gibi terör, istihbarat örgütleri ve ihanet şebekeleri tarafından organize ve finanse edildiğini bildiğimiz sosyal medya mecraları mutlaka denetim altına alınmalı, bunlara karşı ‘yerli ve milli’ olan Anadolu Basını’nın dijital dönüşümüne maddi-manevi katkı sağlanmalıdır. Yurtdışı kaynaklı ihanet yapılanmasının, bizim sektörümüzde de içeriden destekçileri olduğunu biliyoruz. Onlara karşı ‘milli bir duruş’ gösteren medya işletmelerinin ve çalışanlarının her alanda gözetilmesi gerekmektedir.

Emperyal güçlerin coğrafyamızda sürdürdüğü bin yıllık hesaplaşmada, güçlü bir medya yapısı oluşturmadan başarı ile çıkamayız. Türkiye’nin, Türk Dünyası’nın ve İslam Coğrafyası’nın bizim sektörümüzde de ‘Hakk’ın, halkın ve mazlumların sesi’ olan güçlü medya kuruluşları olmalı. Böyle bir mücadelede ‘Yerli ve Mili Anadolu Basını’ için ‘Ne yapabilirler ki’ diye düşünülmemeli ve bu alanda dijital dönüşüme her manada katkı verilmelidir.

Bu duygularla virüsün aramızdan aldığı 21 meslektaşımızı rahmetle anıyor, ailelerine sabır diliyorum. 2020 bizim mahalle için kötü geçti. Dilerim 2021’de medya işletmelerinin ve çalışanlarının ekonomik özgürlükleri dahil sıkıntılarının hiç olmazsa bir bölümü giderilmiş olsun…

Felahiyeli şair hemşerimiz Hacı Kısır, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla bir şiir göndermiş. Kendisine teşekkür ediyor ve o şiiri aynen yayınlıyorum:

 

Bu naif emeğin zordur tarifi,

Duruşu andırır kadim elifi

Azimdir, emektir, inan her harfi

Aşk ile çalışır Gazeteciler

 

Meydana koşarlar kıyam gününde

Kalemle vururlar zalime künde,

Daima yürürler halkın önünde

Meslekte yarışır Gazeteciler

 

Yıldırmaz onları ne yağmur, ne kar

Onlar, işine aşık birer sanatkar,

Kiminde kuyumcu titizliği var

Övgüye yarışır Gazeteciler

 

Geceyi, gündüzü seferber eder,

Mesleğe aşkını ömrüyle öder

Ömründen bir sayfa akan her haber

Harflerle karışır Gazeteciler

 

 

KULİS BULVARI

YERLİ AŞI AĞIR AMA SAĞLAM GİDİYOR

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Gazeteciler Cemiyeti ziyaretinde meslektaşlarımızın ‘Yerli ve Milli Aşı’ ile ilgili sorularına muhatap oldu. Rektör Çalış bu aşıyı geliştiren Prof. Aykut Özdarendeli ve ekibinin üretimi yapacak olan Koçak Farma fabrikası ile de irtibatlı çalıştığını söyledi. Rektör, “Aslında biz aşı çalışmasını başlattık, ama süreci Sağlık Bakanlığımıza devrettik. Faz-2 ile ilgili çalışmalar sürüyor. 200 denekle ilgili fiili uygulama ay sonuna kadar çıkmasın da üç gün sonra olsun. İnşallah süreci Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği nisanda üretime dönüşecek şekilde götüreceğiz. Şükürler olsun Faz-1’de olumsuzluk yaşanmadı. İnşallah Faz-2 sürecini de aynı şekilde tamamlarız” dedi. Şu anda ülkemizde sürdürülen aşı çalışmalarında en önde olan Aykut Hoca’nın bu çalışması. Hoca’nın dediği gibi bir olumsuzluk yaşanmasın da üç gün sonra olsun.

 

Mış… Miş… Muş…

00- ERÜ ‘Yerli ve Milli Aşı’da Faz-2 testlerine bu ay başlayacakmış.

00- Özhaseki ve Büyükkılıç’tan özür dileyip helallik isteyen Nevşehir Belediye Başkanı sosyal medya hesabının altındaki ‘Diline sağlık, ne güzel konuştun başkan’ paylaşımlarını görmezden geliyormuş.

00-MHP İl Başkanı Serkan Tok’ un ‘Su kaynaklarımıza sahip çıkalım’ klibi takdir görmüş.

00- Anayurt raylı sistemi, araçları ve Furkan Doğan Yurdu önüne yapılacak kavşak düzenlemesi 300 milyon liraya mal olacakmış.

00- Cami Kebir kentsel dönüşümünün gerçekleşmesi halinde Kapalı Çarşı da tamamen ortaya çıkacakmış.

00-Kayseri Şeker, kampanya dönemini rekor üretimle bitirmiş.

00-Büyükşehir’in yayınladığı 'Düşünen Şehir' ‘Yılın En İyi Şehir Dergisi’ seçilmiş.

Diğer Makaleler