"AVM’ler için ciro üzerinden kiralama yoluna gidilmelidir"

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Salgın nedeniyle AVM’lerde faaliyet gösteren kiracı işletmelerin mülk sahipleri ile yaşadıkları sıkıntıları dile getiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, " AVM yöneticileri ile mülk sahiplerine sesleniyorum, kiralama ile ilgili kararlarınızı gözden geçirin. ‘İlla benim dağımın odunu’ ısrarıyla kiralamayı böyle götüremezsiniz. AVM’ler için m2 üzerinden değil, ciro üzerinden kiralama yoluna gidilmelidir.” dedi.

KTO Temmuz  Ayı Olağan Meclis Toplantısı M. RifatHisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda yapıldı.

Maske ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek yapılan toplantıda Temmuz ayında gerçekleştirilen faaliyetler, normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte yaşanılan yeni gelişmeler ele alındı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan,  Mersin’de meydana gelen kazada şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralı Mehmetçiklerimize de acil şifalar dileklerinde bulundu. Konuşmasında 86 yıl sonra Ayasofya-ı Kebir Camii’nde ilk Cuma namazının kılınmasına vurgu yapan Arslan, “İnşallah başka adımlar da gelecek. Nasıl ki Ayasofya’nın zincirleri kırıldı ise Mescid-i Aksa’nın da zincirleri kırılacaktır. Ayasofya, İslam âleminin dirildiğini gösteren büyük bir adımdır.” dedi.

Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda ay için yapılan faaliyetler oy birliği kabul edildi.        

“KURALLAR İHLAL EDİLİYOR, VAKA SAYILARI ARTIYOR”

Meclis toplantısında konuşan KTO Başkanı Ömer Gülsoy’da sözlerine dünyada, ülkemizde ve şehrimizde hala etkilerini ciddi olarak hissettiğimiz Kovid 19 salgınına vurgu yaparak başladı.

Gülsoy, “Normalleşme ile  ülke genelinde Kovid vakalarında ciddi bir düşüş görülürken, maalesef  Kayseri’de vaka oranları arttı. Havaların ısınması, düğün, cenaze ve benzeri toplu organizasyonlar nedeniyle, bazı hemşerilerimizin kuralları ihlal ettiğini üzülerek görüyoruz. Kurallara uymazsak  tekrar başladığımız yere döneceğimizin endişesini taşıyorum. Onun için hepinizden maske, mesafe ve temizlik konusuna daha fazla özen göstermenizi rica ediyorum” diye konuştu.

“2020 DİJİTALLEŞMENİN, E-TİCARETİN İVME KAZANDIĞI BİR YIL OLARAK HATIRLANACAK”

Konuşmasında e-ticaretin öneminin altını çizen KTO Başkanı Gülsoy, “Hala devam eden salgın süresince hepimiz çok olumsuzluklar yaşadık. Sağlık, gıda, hijyen gibi bazı sektörlerin dışında neredeyse tüm alanlarda ticaret yavaşladı, çarklar durdu. Ama, unutmayın bu süreçte e-ticaret hiç durmadı. Bilakis e-ticaret 5-10 yıllık hedefine  5-10 haftada ulaştı. Son iki yıldır göreve geldiğimiz günden itibaren bu konuyu her platformda e-ticaretin önemini vurgulamaktayız.  E-ticaret konusunda eğitimler, paneller , konferanslar düzenledik. Bu salgınla e-ticaretin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Kurumsallaşmanın, markalaşmanın elzem olduğu ekonomi dünyasında rekabet edebilmek için yeni dönemde ne üretirsek üretelim, ne satarsak satalım  mallarımızın dijital platformlarda tanıtımını iyi yaparak ambalajdan, kargoya kadar e-ticaret ve e-ihracatta mutlaka daha etkili olmayız. Önümüzdeki yıllarda 2020 yılı dijitalleşmenin, e-ticaretin ivme kazandığı bir yıl olarak hatırlanacaktır.” dedi.

“AVM’LER İÇİN M2 ÜZERİNDEN DEĞİL, CİRO ÜZERİNDEN KİRALAMA YOLUNA GİDİLMELİDİR”

Salgın nedeniyle özellikle Alışveriş Merkezlerinde faaliyet gösteren oda üyelerinin ve kiracı olan işletmelerinin mülk sahipleri ile yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Gülsoy, şunları söyledi;

“ Salgın süresinde ticaret daralmışsa, hatta bir çok işyeri aylarca kapanmışsa, siz mülk sahibi olarak  ‘İlla ben eski kiramı isterim’ diyemezsiniz.Veya ‘Ben onu bunu bilmem, işyerimin m2’sine şu kadar döviz isterim’ diye  dayatırsanız, AVM’ler de ve bazı işlek caddelerde kepenklerin kapandığını görürsünüz. Gelin şehrimizdeki AVM’leri, bazı  caddeleri birlikte gezelim,  kiralık ilanlarının boy boy olduğunu göreceksiniz. Buradan AVM yöneticileri ile mülk sahiplerine sesleniyorum, kiralama ile ilgili kararlarınızı gözden geçirin. ‘İlla benim dağımın odunu’ ısrarıyla kiralamayı böyle götüremezsiniz. AVM’ler için m2 üzerinden değil, ciro üzerinden kiralama yoluna gidilmelidir. Diğer noktalarda ise kiralar mutlaka Türk Lirası üzerinden ve yeniden revize edilmelidir. Yoksa bu dayatmalarla mülkünü kiraya verecek kiracı, müteşebbis bulamazsınız.”

“HAZİRAN’DAN İTİBAREN İHRACATTA ARTIŞ GÖZLÜYORUZ”

Meclis toplantısında ihracat rakamları hakkında da bilgiler veren Başkan Ömer Gülsoy, "İlk altı aylık rakamlara baktığımızda ülkemizde ihracat yüzde 15 daha küçülmüş. Bu oran Kayseri’de yüzde  eksi 11 gibi. Yani ihracatımız Türkiye ortalamasına göre dahi iyi. Bu yılın ilk 6 ayında TİM verilerine göre yaklaşık 880 milyon dolar ihracat yapmışız.  Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 990 milyon dolardı. Bu yılın ilk altı ayında Serbest Bölge’den de yaklaşık 218 milyon dolar ihracat yapılmış. İkisini topladığımız da 1.1 milyar dolarlık bir ihracatımız var. Geçtiğimiz yıl 2.5 milyar dolar ihracat yapmıştık. Hazirandan itibaren ihracatta bir artış gözlüyoruz. Önümüzdeki 6 ay da böyle devam ederse geçen yıl rakamını inşallah yakalarız diye ümit ediyorum.” İfadelerini kullandı.

“AYASOFYA KIYAMETE KADAR BU MİLLETİN MALI VE EGEMENLİĞİNİN TİMSALLERİNDEN BİRİ OLARAKA KALACAKTIR”

Geçtiğimiz Cuma günü Yönetim Kurulundaki bazı arkadaşlarıyla Ayasofya’da 86 yıl sonra ilk Cuma namazını kıldıklarını belirten Başkan Ömer Gülsoy, “ Rabbim kainatın sonuna kadar bu millete bu bayrağın altında Ayasofya Kebir Cami-inde ibadet etmeyi nasip etsin. Rabbim Ülkemizdeki tüm camilerimizden ezan sesini dindirtmesin, bayrağımızı indirtmesin. Millet olarak Tüm islamalemine hayırlı uğurlu olsun. Yunanistan başta, bazı AB ülkeleri, ABD vs Ayasofya’yı ibadete açmamıza güya tepki gösteriyor. Size ne oluyor? Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet Han’ın  567 yıldır çağ açıp çağ kapatan fethinin sembolü olarak, bu millete emanetidir. Ayasofya 567 yıldır ve bundan sonrada kıyamete kadar bu milletin malı ve egemenliğinin timsallerinden biri olarak kalacaktır. Milletimiz  ruhuna uygun olarak emanetine sahip çıkacaktır. Bize söz söyleyenler, dünkü Osmanlı coğrafyasında 350’ye yakın tarihi camiyi yıktıklarını, yüzlercesini kiliseye dönüştürdüklerini ne çabuk unuttular. Hele hele Yunanistan bu nokta hiç konuşmaması gereken bir ülke.100 yıl önceki fotoğraflara bakın Selanik’te kaç cami olduğunu görürsünüz. Bugün başkentinde cami olmayan tek ülke Yunanistan’dır. Komşumuz Yunanistan’ın sözcüleri ile onlar gibi düşünenlere merhum siyasetçilerimizin sık kullandığı ifade ile ‘HADİ ORADAN’ diyorum. Yunanistan ve Ayasofya müttefiklerinin 15 Temmuz hain girişimini gerçekleştiren FETÖ’cü alçaklara nasıl hamilik yaptığını unuttuğumuzu mu sanıyorlar?”  diye konuştu.

Diğer Haberler