"Marifet 2 TL'ye mal ettiğiniz suyu vatandaşa 5.5 TL'ye satmak değildir"

Saadet Partisi Melikgazi İlçe Başkanı Sinan Aktaş, “Kayserimizde de bu sıkıntıyı yaşamak istemiyorsak KASKİ, Büyükşehir Belediyesi, DSİ ve Melikgazi Belediyesi konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapmak zorundalar. Bugüne kadar takip ettiğimiz kadarı ile kısmen bir çalışma yapılıyor olsa da maalesef yeterli değil. Çünkü KASKİ’nin şehre su vermek için kullandığı yeraltı su kaynaklarımızın seviyeleri 2-3 metre kadar düşmüş durumda. Şehrimizin tek su kaynağı olan Erciyes’e de artık eskisi gibi kar yağmıyor. Yani acilen bu konuya çözüm üretilmesi gerekmektedir” dedi.

Başkan Aktaş konu hakkındaki önerilerini şu şekilde sıraladı: 
1-Dsi ve Kaski birlikte çalışarak öncelikle Tarımda vahşi sulamanın önüne derhal geçmeli ve buna bir çözüm üretmelidir. Yani kullanım başına alınan ücreti artırarak değil teknik olarak sulamada bir değişiklik yapılmalı. Mesela damla sulamayı mecburi tutmak gibi yada farklı sulama teknikleri.
2-Kaski tüm konutlarda kullanılan musluklar için en az %50 tasarruf sağlayan aparatlar temin edip bizzat konutlara giderek kendisi takmalı. Bunu da su faturalarıyla tahsil etmeli. Ayrıca zaman zaman konutların tüketim miktarlarını takip ederek yüksek olanları denetlemeli.
3-Dünyada tuzlu su bile arıtılıp kullanılmaktadır. Bizim bir tarafımızda Kızılırmak diğer tarafımızda Zamantı akıp gidiyor ancak bunları yeterince değerlendiremiyoruz. Şehrin su ihtiyacında rahatlıkla kullanılabilir.
4-Tüm konutlarda yağmur ve kar suyunu kullanabilmek amacıyla Sarnıçlar yapılmalı mecburi tutulmalı. Maalesef yağmur ve kar sularımız kanalizasyona verilmiş durumda ve değerlendirilemiyor.
5-Yağan yağmur ve karın toprak tarafından emilip yeraltı suyuna karışmasını sağlamak için şehrin hiçbir yerinde toprağı kapatacak asfalt,beton gibi uygulamalar yapılmamalı veya minimuma indirilmeli ve alternatif çözümler üretilmeli.
6-Binaların bodrum katları otopark olarak kullanılmalı ve bahçeleri tamamen yeşil alan olarak kullanım mecburiyeti getirilmeli.
7-Bazı ağaç cinslerinin suyu tutma özelliği olduğu ve yeraltı su kaynaklarını beslediği konusunda bilgiler edindik. Konuyla ilgili su mühendislerimiz ve ziraat mühendislerimiz bir çalışma yapmalı ve şehirde ağaçlandırmada bu cins ağaçların kullanılması özen gösterilmeli.
Tüm bu uygulamalar titizlikle hayata geçirilirse su tüketimi ciddi anlamda düşeceği ve Kaski’nin kasasına girecek para miktarı da düşeceği için bu maliyeti göze alırlar mı bilmiyoruz. Ancak kuraklık ve su sıkıntısı paradan çok daha değerlidir. Marifet 2 TL’ye mal ettiğiniz suyu vatandaşa 5,5 TL’ye satmak değildir.Önümüzdeki yıllarda kuraklık ve su sıkıntısı yaşanacak olursa vatandaşın ilk kapısını çalacağı kişiler yerel yöneticiler olacaktır. O bakımdan Dsi, Kaski, özelliklede Büyükşehir belediye başkanımız sayın Memduh Büyükkılıç beyi ve Melikgazi belediye başkanımız sayın Mustafa Palancıoğlu beyi bu konularda özel bir çalışma yapmaya ve gayret etmeye davet ediyoruz.

Diğer Haberler