'Sulak Alan' belgesi

Organize Sanayi Bölgesi´ndeki 500 sanayiciyi bugünlerde ‘Sulak Alan Belgesi´alma telaşı sarmış. Daha doğrusu bazı sanayicilerin ‘Sulak Alan Belgesi´ alması gerektiğinden haberi bile yok...

Peki olay ne?

Tarım ve Orman Bakanlığı Hürmetçi Sazlığı´na sınır olan 500 kadar fabrikanın 5 yılda bir ‘Sulak Alan Faaliyet Belgesi´ almasını zorunlu hale getirmiş. Bu zorunluluk OSB´nin ikinci genişleme alanı içerisinde bulunan ve 2006´dan sonra yapılan tahsisleri kapsıyor. Daha önce yapılan tahsisler bu belgeden muafmış.

Elbette sanayici de hepimiz de çevrenin korunmasına özel önem göstermeliyiz. Bu manada sanayicinin atıkları dahil çevreye zarar verecek her faaliyetten kaçınması gerekir. Bu çalışmalar zaten Çevre Bakanlığı´nca ayrıca takip ediliyor.

 Önce ‘Sulak Alan Faaliyet Belgesi´ sanayiciden niye isteniyor, buna bir göz atalım isterseniz.

Türkiye´nin de taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi gereğince ‘Sulak Alanların Korunması´adı altında bir yönetmelik yayınlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı´na bağlı Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde sanayiciye ‘Arkadaş bu belgeyi alacaksınız´ diyor...

Ramsar Sözleşmesi, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ve Çevre Kanunu kapsamında ‘Doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketlerinin çekilme devresinde altı metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık, sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler´ sulak alan olarak tanımlanmaktadır.

Ülkemiz 1994 yılında taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi kapsamında sahip olduğu sulak alanları korumayı ve akılcı kullanmayı taahhüt etmiştir. Ülkemizde 14 Ramsar Alanı (184.487 ha) , 53 Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan (764.107 ha), 9 Mahalli Öneme Sahip Sulak Alan (10.289 ha) olmak üzere toplam 958.883 ha büyüklüğünde tescilli sulak alan bulunmaktadır. Ülkemizdeki sulak alanların tespit edilmesi, planlanması ve korunması Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hassas Alanlar Dairesi Başkanlığı altında bulunan Sulak Alanlar Şube Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

İşte tescilli sulak alanlardan biri de Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde koruma altında bulunan Hürmetçi Sazlığı´dır. OSB ile alakası yok, ama Sultan Sazlığı da aynı çerçevede koruma altındadır.

İşte bu gerekçelerle ilgili Genel Müdürlük uzun süredir OSB´yi dolayısıyla bölgede bulunan 500 kadar sanayiciyi sıkboğaz ederek, ‘İllaki Sulak Alan Faaliyet Belgesi´ni alacaksınız´ diyor.

‘Eee ne var bunda, sanayici de gerekeni yapsın, belgeyi alsın´ diyebilirsiniz...

Elbette alsın...

Peki bu belgesi olmayan sanayici ‘sulak alanı´ kirletiyor mu? Veya sulak alandaki doğal güzelliklere bir şekilde zarar mı veriyor?

Elbette böyle bir zarar varsa OSB başta ilgili tüm kurum ve kuruluşlar gereğini yapmalı. Ama sanki konu ‘zarar´ odaklı değil gibi... Bir usulün yerine getirilmesi ve biraz da Erkiletlilerin tabiriyle gidor, yani para meselesi gibi...

Sulak Alan Faaliyet Belgesi´ni alması gereken sanayici sayısı yazının girişinde belirttiğim gibi, 500 civarındaymış. Neredeyse OSB´nin yarısı. Bu belgeyi almak zorunda olan sanayiciler parsel başına 5 bin lira ile 20 bin lira arasında ‘harç´ yatıracakmış. Harcın ortalamasını 10 bin liradan hesaplayacak olursak sanayicilerin Bakanlığa 5 milyon lira ödemesi gerekiyor.

Mevzuat açık. Bu belge alınacak. Sanayicinin durumu ortada. Maliye, SGK, Çevre, Belediye, aklına ne kadar kamu kuruluşu geliyorsa, hepsi fırsat buldukça ‘öpüyor sanayiciyi´ . Sanayici de ‘Artık bende öpülecek yanak kalmadı´ diyor, ama sesini duyan kim?

Ben diyorum ki, acaba Organize Sanayi Bölgesi sanayici adına bu belgeyi alsa olmaz mı?

Hem bu belgeden 500 adet almak zorunlu mu? Bölge Müdürlüğü cümle sanayici adına gerekli taahhütte bulunarak bir tane alsa yetmez mi?

Belki OSB´de faaliyet gösteren sanayicilerin bir bölümü böyle bir belge alma zorunluluğunu bizim bu yazımızla öğrenecek. Konuyu OSB Başkanı Tahir Nursaçan biliyor. Sanırım Bakanlıkla da bazı görüşmeler yapmış, ama sonuç alınamamış.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Mustafa Aksu konuyla ilgilenirse eminim ki sanayicinin duasını alır.

Diğer siyasi büyüklerimize ve şehrimiz yöneticilerine de konuyu bu vesile ile havale etmiş olalım. Sanayici önümüzdeki günlerde ceza tebligatlarını alırsa feryadı hep birlikte duyarız.

 

Mış… Miş… Muş…

00-  Okullarda yarın karne heyecanı yaşanacakmış.

00- MHP´li Vekil İsmail Özdemir´in  Kayseri ile ilgili soru önergeleri takdir görüyormuş.

00- Bazı çevrelerin Suriyeli mülteciler üzerinden yaptıkları siyaset ve paylaşımlara dikkat etmesi bekleniyormuş.

00-  Bu para sıkıntısının içerisinde Kayseri Şeker Fabrikası 53 milyon lira avans dağıtmış.

00- Kayseri havaalanının genişlemesi ile ilgili ihale beklene dursun, yolcu trafiği her geçen ay artıyormuş.

00- Bakanlığın istediği Sulak Alanlar Belgesi OSB´de bulunan 500 sanayiciyi zor durumda bırakıyormuş.

00-Üniversitelerde mezuniyet heyecanı yaşanırken,veliler de ‘çocuğuma nasıl iş bulurum?” sorusunu soruyormuş.

 KULİS BULVARI

MARİFET İLTİFATA TABİ

KTO Başkanı Ömer Gülsoy, yönetimden bir grup arkadaşı ile Kayserimizin üç şirketini ziyaret etmiş. Bu şirketler TOBB ve TESAV´ın ortaklaşa yaptığı bir çalışma sonucunda ‘En Hızlı Büyüyen 100 Şirket´ arasına giren Kayseri´deki üç işletme... Şirketlerden biri Biletal... Büyükşehir Belediyesi eski Başkanımız Mustafa Çelik ve kardeşi Sabri Çelik´in kurduğu Biletal, sahasında ülkemizin gözde şirketlerinden biri. Diğer iki şirket ise,  Form Demir Çelik A.Ş. ve bu şirket bünyesinden çıkan Netform Yapı İnşaat. Her iki şirketin ortaklık yapısı da genel olarak aynı. Şirketlerimiz ister ISO´nun ilk 500 veya  ikinci 500 sıralamasında, isterseniz bu tür özel sıralamalarda yer alsın, fark etmez tabrik edilmeli, teşvik edilmeli. Bu noktada KTO Başkanı Gülsoy´un şirketlerin merkezlerini ziyaret ederek sahip ve yöneticilerini başarılarından dolayı kutlaması güzel olmuş.

Diğer Makaleler