DEVA Partililerden sessiz protesto!
DEVA Partisi Kayseri İl Başkanlığı tarafından Bürüngüz Camii önünde düzenlenen sessiz protesto ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını DEVA Partisi Kayseri İl Başkanı Avukat Muhammet Candan yaptı.
Basın açıklamasında asgari ücretin yetersizliğine dikkat çeken Candan, 2026 yılı için belirlenen net asgari ücretin 28 bin 75 lira olduğunu hatırlatarak, dört kişilik bir ailenin geçim şartlarının bu rakamla karşılanamadığını söyledi. Açlık ve yoksulluk sınırlarına değinen Candan, kira, gıda ve temel ihtiyaç harcamalarının aile bütçesini zorladığını dile getirdi.
Emekli maaşlarına da değinen Candan, ortalama emekli aylıklarının ve en düşük emekli maaşının yaşam maliyetleri karşısında yetersiz kaldığını belirtti. Emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ifade eden Candan, bu durumun yıllarca çalışan vatandaşlar açısından adaletsiz olduğunu söyledi.
İfade özgürlüğü konusunda da değerlendirmelerde bulunan Candan, muhalif seslerin baskı altında olduğunu, gazetecilerin ve vatandaşların eleştirileri nedeniyle çeşitli yaptırımlarla karşılaştığını öne sürdü. Kamu memur alımlarındaki mülakat sistemini eleştiren Candan, yüksek puan alan gençlerin elendiğini ve liyakat ilkesinin zedelendiğini ifade etti.
Tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sorunlara da değinen Candan, çiftçilerin borç yükü altında olduğunu, üretim maliyetlerinin arttığını ve yerli üretimin gerilediğini söyledi. Genç işsizliğinin yüksek seviyelere ulaştığını belirten Candan, gençlerin iş bulmakta zorlandığını ve yurt dışına gitme isteğinin arttığını dile getirdi.
Kamuda israfın arttığını, vergilerin vatandaş üzerindeki yükünün ağırlaştığını savunan Candan, "Toplumda suç oranlarının yükseldi ve sosyal sorunların derinleşti. Ekonomik sıkıntılar aile yapısını da etkilemekte ve boşanma oranlarının arttı." dedi.
Candan, gerçek gündemin ekonomik sorunlar, yoksulluk, asgari ücretin yetersizliği, enflasyon ve faiz olduğunu vurgulayarak, bu konuları her ay gündeme getirmeye devam edeceklerini söyledi. Açıklamasını, katılım gösteren vatandaşlara, güvenlik güçlerine ve basın mensuplarına teşekkür ederek tamamladı.