Anadolu’da silah sanayii 4 bin yıl önce Kültepe’de gelişti

Asur ticaret kolonisi Kültepe’de yıllardan beri kazı çalışmalarını sürdüren Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu, Anadolu’da silah sanayinin  M.Ö 2 bin yıl, günümüzden 4 bin yıl önce Kültepe’de geliştiğini, burada kalay kullanarak yapılan silahların ön asya ve ortadoğuya satıldığını söyledi.

Kültepe’de  yarım asrı aşkın süre kazı çalışmalarını yürüten Prof.Dr.  Tahsin Özgüç’ün ardından 14 yıldır kazı çalışmalarına başkanlık eden Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Ana Bilim dalı başkanı Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu, "Asurlular kalayı tuncu sertleştirmek ve silah yapımında başarılı sonuç almak için kullanmışlar. Bakırdan ve arsenikli bakırdan yapılan silahlar kırılgan olduğundan, Asurlular ve  Kültepe’deki yerli halk bakırı katarak, sertleştirmiş. 9 ölçü kalaya 1 ölçü bakır katmışlar. Kültepe’de 4 bin yıl önce kullanılan bu yöntemle silah sanayi hayli gelişymiş. Kültepe’de mızrak, balta, ok ucu, bıçak ve kama kalıplara dökülerek çoğaltılmış. Bu silahlar,kendileri tarafından kullanıldığı gibi Ön Asya ve Ortadoğu’da da satılmış." diye konuştu.

Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu, Asurlu tüccarların, dönemin Anadolu’daki en büyük ticaret kolonisi olan Kültepe’ye yılda 900 ton kalay getirdiklerini, bunun 9 bin ton bakırla karıştırılıp, silaha dönüştürüldüğünü, böylece Anadolu’da o yıllarda silah sanayinin Kayseri’deki Kültepe’de gelişip, ticarete dönüştüğünü, kentin açıdan  savunma sanayi konusunda tecrübeye sahip olduğunu sözlerine ekledi.
 

Diğer Haberler