Arık’tan engellilerin beklediği kanun teklifi

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, engelliler ve temsilcilerinin sık sık dile getirdiği engelli maaşlarının belirlenmesinde hane halkı gelirinin değil, bireysel gelirin ölçü alınmasıyla ilgili kanun teklifi hazırladı. Engellilerin birçok noktada bağımlı olduğunu ifade eden Arık, söz konusu düzenlemeyle engelli bireylerin başkalarına bağımlı kalmasının önüne geçilecek ve yeni bir engelle karşılaşmalarının önleneceğini söyledi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, engelli bireylere verilen engelli maaşlarının belirlenmesinde hane halkı gelirinin değil, engelli bireyin gelirinin ölçüt olarak alınması için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması için kanun teklifi hazırlayan Arık, hayatın birçok alanında başkalarına bağımlı kalan engellilerin, aylık konusunda da başkalarına bağımlı kalmasının doğru bir yaklaşık olmadığını vurguladı. Arık, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesini şu sözlerle açıkladı. “Çağdaş toplumun önemli göstergelerinden biri de engelli bireylere verdiği önemdir. Engellilerin toplumsal hayatta karşılaştıkları dezavantajları ortadan kaldırmanın yanı sıra engellilerin ekonomik olarak bağımsız olmaları, kendilerini idame ettirecekleri bir gelirlerinin olması da son derece önem arz etmektedir. Birçok noktada başkalarının destek ve yardımlarına gereksinim duyan engellerimizin ekonomik olarak güçlü olması onların hayata tutulmalarını ve zorlukları aşmasına katkı sunacaktır. Bu noktada ya engeli nedeniyle çalışamayan ya da istihdam edilmeyen engellilerimizin desteklenmesi gerekmektedir. Anayasamızda da vurgulandığı gibi sosyal devlet olan devletimizin, engelli vatandaşlarımıza bu noktada sunacağı destek çok önemlidir. Günümüzde engelliler için ödenen bir engelli maaşı var ama bu maaşın belirlenmesi konusunda ciddi bir adaletsizlik söz konusudur. Engelli bireyin, bireysel olarak var olma mücadelesine katkı sunması gereken engelli maaşı belirlenirken hane başına düşen gelir baz alınarak, engelli bireyler bir kez daha mağdur edilmektedir. Bu mağduriyetin giderilmesi için engelli maaşlarının belirlenmesinde hane halkı geliri değil, engellinin bireysel geliri baz alınmalıdır.

Kanun teklifimiz ile dezavantajlı engellilerimizin engelli maaşları konusundaki mağduriyetinin giderilmesi ve bireysel olarak daha özgür olmaları amaçlanmıştır”

Diğer Haberler