AŞI İNSANLAR ÜZERİNDE DENENECEK

Doç. Dr. Havva Talay Çalış’ı ( Hoca Hanım’ın profesörlüğüne sanırım az kaldı) milletvekili seçildiği 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde tanımıştım. Devlet Hastanesi’nde Fizik - Tedavi uzmanı olarak her hastaya güler yüzle yaklaşımı ve kapısının sürekli açık olması ile nam yapmıştı Havva Hanım...

Malum ERÜ Rektörü Prof. Çalış ve Şehir Hastanesi Hekimi eşi Doç. Dr. Havva Talay Çalış da salgın nedeniyle evlerinde tedavideydi. Geçtiğimiz hafta Havva Hanım’a arayarak, “Vekilim ben sizi Rektör Hoca’dan önce tanıdım. Onun için sizi arıyorum, geçmiş olsun. Rabbim cümlesi ile şifa versin” dedim.

Havva Hanım her zamanki mütesebim haliyle, “Sağol Veli Bey teşekkür ederim. Yeni test yaptırdık, ikimizin testi de şükür negatif çıktı. Pazartesi işimize başlayacağız” dedi.

Bu satırları yazmadan önce Rektör Çalış’ı arayarak, “Hocam vekilimle konuştum, herhalde işe başladın“ dedim. Rektör, “Evet başladım” dedi.

Rektör Hoca’ya Bakan Koca’nın Ertuğrul Özkök’e ifade ettiği Covid-19 aşısının insanlar üzerinde deneme çalışmasının son durumun sordum.

Biliyorsunuz ERÜ Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi bu yönde güzel çalışmalar yapıyor. 10 gün kadar önce de Sağlık Bakanı, Cumhurbaşkanımıza yaptığı bilgilendirmeyi kamuoyu ile de paylaşmıştı...

Rektör Çalış diyor ki:

“Biz aşı çalışmasında önemli bir noktadayız. Aşı merkezimiz de Aykut Özdarendeli Hocamızın riyasetinde iyi bir noktaya geldi. Hayvan üzerindeki denemeler planlandığından erken bitti. İnsanlar üzerinde denemeye de önümüzdeki hafta başlayacağız. Türkiye’de bir-iki yerde bulunan bir merkezimiz var. Bunun adı İyi Klinik Araştırma Merkezi... Bu Merkez’in ‘Denek Havuzu’nda 15 bin isim var. Bu isimlerin genel sağlık durumları ile ilgili bilgi de bizde mevcut. O isimlerden kabul edenleri önümüzdeki hafta merkezimize davet edeceğiz ve sağlık taramasından geçirdikten sonra önce 5-7 gün karantinaya alacağız. Sonrasında ilk aşı denemelerini yapacağız. Bu 20 gün sonra bir daha tekrarlanacak...”

Rektör Çalış milli aşının önemli olduğunu, Hacettepe ve bazı üniversitelerde sürdürülen çalışmaların Çin aşısı odaklı gerçekleştiğini belirterek, “Bizim ürettiğimiz aşı da milli, yaptığımız deney de. İnşallah insan üzerinde denemelerden sonuç alırsak, hem ülkemize, hem de insanlığa çok büyük bir hizmet etmiş olacağız” dedi...

Bakan Koca, Ertuğrul Özkök’e 44 kişi üzerinde aşı denemelerinin başlayacağını söylemişti. Sanıyorum bu önümüzdeki hafta gerçekleşecek. Sağlık Bakanlığı Kayseri’deki aşı çalışmalarını herhangi bir bilgilendirmeye gerek kalmadan direk online olarak takip ediyor. Dolayısıyla Aykut Hoca ve ekibinin vardığı sonuç merhale merhale Bakanlık tarafından biliniyor.

Bir hakkı teslim ederek yazının bu bölümünü bitirelim. Anadolu’nun bozkırında yükselen Erciyes Üniversitesi sanki 42 yıl önce kurulmuş gibi değil de, 815 yıl önce kurulan Gevher Nesibe Şifahanesi’nin (Dünyanın ilk tıp fakültesi) varisi gibi sessiz-sedasız güzel işlere imza atıyor maşallah.

 

ÇARŞI DA GÜZEL OLACAK

Kayseri’nin kadim çarşısında işler salgın nedeniyle pek iyi değil. Kadim çarşı bir süredir AVM’lerin tehditi altında da zor günler geçirmişti. Çarşı salgın nedeniyle 6 aydır da sıkıntılı bir süreç yaşıyor.

Kadim çarşının bulunduğu Melikgazimizin Başkanı Palancıoğlu’nun merhum babası da yıllarca Millet Caddesi girişinde bakkallık yaptı. Palancıoğlu ‘aklı yettiği’ günden bu yana yaz aylarında o bakkal dükkânında çalıştı. Yani esnafın halinden anlayan bir başkan var Melikgazi’de.

Palancıoğlu, Kayseri Lisesi ve Şiremenli arkasındaki eski mahalleler ile Düvenönü arkasındaki Gülük ve çevresini hareketlendirme adına güzel adımlar atıyor. Belki bunların semeresini bugünden yarına göremeyiz. Ama üç-beş yılda o eski mahalleler cıvıl cıvıl olacak gibi.

Kazancılar Çarşısı yenileniyor, KTO’nun eski binası tüm ülkeye örnek bir ticaret müzesine dönüştürülecek. Dedeman Ortaokulu yıkılarak yerine üstü yeşil alan, altına da iki ya da üç katlı otopark yapılacak. Hatta üstüne yapılacak düzenleme bazı milli etkinliklerinin de burada yapılmasını sağlayacak türden olacakmış.

Başkan Palancıoğlu sabahleyin ‘Kayseri’de Gün Başlıyor’ Programı’na katılarak güzel şeyler söyledi. Vezirhanı hanımlar ağırlıklı bir kültür ve sanat merkezine dönüştürülüyor. Gön Han da öyle. Palancıoğlu’nun çarşıyı hareketlendirme adına 7-8 güzel çalışması var.

Bu arada Kadim Çarşı esnafımızın da ticaret yapma şeklini değiştirecek bir ufukla hareket etmesi halinde çarşı için gelecek daha umutlu olacak gibi.

 

KULİS BULVARI

BU SARAYI AYAĞA KALDIRALIM

Kayseri, Konya’dan sonra Anadolu Selçukluları’nın en önemli yönetim merkezlerinden biriydi. Sultan Alâaddin Kayseri’yi çok seviyordu. Sultan, Şeker Gölü’ne hakim noktaya bir saray yaptırmıştı. Bu sarayın ortaya çıkartılması için kazı çalışmaları başlamadan epeyce yazı yazdım. Kazı çalışmalarına Şeker Fabrikası sponsorluk yapınca teşekkür ederek ‘Ha gayret’ demiştim. Geçenlerde Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’a bir sohbetimizde “Aman Başkanım kazıya katkınızı esirgemeyin” dedim. Akay, “Her türlü desteğimiz sonuna kadar devam edecek. Ancak bu yaz çalışanların konaklamaları ve salgın nedeniyle kazı yapılamadı” dedi. Yer sorununu başarılı çalışmalarını takdirle takip ettiğim Kültür Müdürümüzün girişimleriyle Başkan Büyükkılıç çözmüş. Keykubat Sarayı’nı gün yüzüne çıkartırsak, kültür turizmi adına önemli bir adım atmış oluruz.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’de hemen her gün bir tanıdık Covid-19’dan hayatını kaybediyormuş.

00-ERÜ Covid-19 aşısını insan üzerinde denemeye önümüzdeki hafta başlayacakmış.

00-AK Parti il yönetimine girmek isteyenler ‘referans’ arıyormuş.

00-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Ekim’de Kayseri YHT için ne söyleyeceği merak ediliyormuş.

00- Belediye meclislerinde muhalefet zamanla daha da sertleşecek gibiymiş.

00- MHP’li Vekil Baki Ersoy orman yakan teröristler için, “Ateş olsanız cürmünüz kadar yer yakarsınız namussuz alçaklar” demiş.

00-Başkan Çolakbayrakdar gece de çalışan temizlik ekibini denetleyip moral vermiş.

00-Başkan Büyükkılıç kırsalda hayvanların su ihtiyacını karşılamak için 250 mahalleye tesis yapmış.

Diğer Makaleler