Ataş: "Çiftçilerin borcu 5 kat arttı"

İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kayseri’deki çiftçilerin takipteki borçlarının 5 yılda 5 kat arttığını belirterek, “Kayserili çiftçinin 76 milyon TL kredi borcu yasal takibe düşmüştür. Bu zor günlerde, çiftçimizin borçlarının ödeme koşulları da dikkate alınarak, faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılması gerekmektedir” dedi.  

TAKİPTEKİ KREDİ ORANI 502 ARTARAK 76 MİLYON TL’YE ÇIKMIŞTIR

Milletvekili Dursun Ataş, “BDDK 2020 yılı sektör kredi verilerini açıkladı. Seçim bölgem Kayseri’deki çiftçilerin takipteki borçları beş yılda beş kat artmış. 2015 yılında Kayseri’de kullanılan tarımsal kredi miktarı 885 milyon TL iken, bu kredinin yüzde 1,4’ü 12 milyon TL’si takipteydi. 2020 yılında kullanılan tarımsal kredi miktarı 2015’e göre yüzde 145 oranında artarak 2 milyar TL’ye yükselmiştir. Takipteki kredi oranı ise 2015’e göre yüzde 502 artarak 76 milyon TL’ye çıkmıştır. Görüldüğü gibi Kayserili çiftçi sürekli borçlanmış, borcunu ödeyememiştir. Ekonomik krizin giderek derinleştiği bu zor günlerde çiftçilerimizin borçlarının ödeme koşulları da dikkate alınarak faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılması gerekmektedir” dedi.

Diğer yandan İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, ilçelerindeki çiftçilerin sulama borçları konusuna da dikkat çekerek, “Yerel seçimler öncesi şikâyetler üzerine AKP belediye başkanları buradaki çiftçilerimize suyu kullanmaya devam etmelerini, herhangi bir ücretin alınmayacağını söylemişlerdir ancak geçtiğimiz günlerde çiftçilerimiz icra evraklarının gelmesiyle şok olmuştur. Çiftçilerimize normal sulama ücretlerinin 2 katı ceza kesilmiştir. AKP’nin tarım politikaları yüzünden zaten zor durumdaki çiftçilerimize kesilen bu borçlar silinmeli, bu tür sulamalar ücretsiz olmalı, hükümet üreticinin yanında olmalıdır” çağrısını da yineledi.

Diğer Haberler