"Sığınmacılara yapılacak sosyal yardıma şerh koyduk"

İyi Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Kazım Yücel, Suriyeli sığınmacılara yapılacak olan sosyal yardımlar hakkında konuştu. Yücel, “Kayseri halkının ihtiyacı olmasına rağmen biz Suriyeli sığınmacılara vereceğiz kararına biz İYİ Parti olarak şerh koyduk” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi 2022 Eylül Ayı Meclis Toplantısı’nda Sosyal Hizmetler Yönetmeliği’nde mülteci ve sığınmacılara Sosyal Yardım Hizmeti yapılması hususunda karar alındı. Konu hakkında konuşan İyi Partili Kazım Yücel, “Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 12.09.2022 tarihinde alınan kararlar arasında Sosyal Hizmetler Yönetmeliği’nde çok enteresan bir değişiklik gündeme geldi. Bununla birlikte mülteci ve sığınmacılara da yönelik bir sosyal yarım hizmetinden bahsediyor olunca ben belediye meclisinde sayın başkana, ‘başkanım herhalde seçim yaklaşıyor’ dedim. Tabi belediye meclisinde biz seçime her zaman hazırız ifadeleri oldu, bizde yarınsa yarın da hazırız dedik. Ama belediye meclisinde aldığınız bu yönetmelik değişikliğiyle mülteci ve sığınmacılara siz artık bu ülkeden gitmeyeceksiniz size yardımlar yapacağız belediye kaynaklarının Kayseri’nin ihtiyacı olmasına rağmen biz sizlere vereceğiz kararına da biz İYİ Parti olarak şerh koyduk. Çünkü biz bundan önce Avrupa Birliği’nden gelen ödenekler çerçevesinde Suriyelilerle ilgili şehrimizde bazı okullar tahsis edildi. Suriyelilerle ilgili bazı ibareler konmak istedi o zamanda aynı karşıtlıklar çıkmıştı. Yani Suriyeliler burada sığınmacı, bunlar memleketlerine gidecekler. Bunların eğitimleriyle ilgili Millî Eğitim Bakanlığımızdan kalıcı kararlar almamız uygun değil. Belki eğitim alabilirler ama yasal boyuta bunları sürüklememiz adına bunlara dikkat etmemiz gerek demiştik. Bu seferde yönetmeliğin içerisine sığınmacı ve yurtdışından gelen mültecilere sosyal yardım projelerini de yasallaştırdılar” dedi.

‘HAYIRDIR SEÇİM Mİ VAR’

Yücel, “Benim ülkemde belki vatandaşım iş arıyor olabilir Suriyeliler de her bulduğu işte çalışıyor olabilir ama bizim vatandaşlarımızın evlerine seçimden seçime makarnalar kömürler götürüp kapıdan kapıya koyarken seçimde oyu bu iktidara verin gayretindeyken bugün bu Suriyelilere, sığınmacılara yapılan yardımları insani yönden kabul ediyoruz. Ama madem çalışıyorlar 18 yaş altı, 65 yaş üstü aralığına yapın, niye dağıtmıyorsunuz niye sınırlama koymadınız” şeklinde konuştu.

Gerçekten ihtiyaç sahibi olan sığınmacılara yapılan yardımı haklı bulduklarını, ancak çalışan, iş gören olarak ayırt etmeden her mülteciye bu yardımın yapılmasının doğru olmadığını söyleyen Kazım Yücel, “Bu şehirde eğer Suriyeli mülteci evinde aç biri olan varsa tabii ki destek ve yardımcı olalım, engellisi yaşlısı bunlara da verelim. Ama hem çalışıyor diyorsunuz, eğer bu Suriyeliler olmasa Organize Sanayi çöker diyorsunuz hem de bunların geneline siz sosyal yardım hizmetlerinden belediye eliyle kaynaklarımızı dağıtmaya kalkıyorsunuz. Hayırdır, seçim mi var. Tabi ki sorarız, seçimde bunlar belki oy kullanmayacaklar belki ama mitinglerinizde gelip kalabalık yapıp algı bile yapacaklar” dedi.

‘ÖNCELİĞİMİZ KENDİ İNSANIMIZ OLMALI’

Mültecilerin insan haklarına aykırı şekilde bir mahallenin yüzde 10’undan daha fazla yerleşke edildiklerini söyleyen Yücel, önceliğin ihtiyaç sahibi kendi vatandaşların olduğunu söyledi. İyi Partili Yücel, “Onun için biz şehrimizde şehrimiz insanı açken, ihtiyaç sahibiyken önceliğimiz onlar olmalı. Tabi ki dışardan gelenler çalışmıyor ise onları ayrı bir kategoride değerlendirmeliyiz. Ama siz 18- 65 yaş arasında dipdiri neredeyse sokaklarda artık mafyalık yapabilecek Suriyelilere, mültecilere, her ışıkta beklerken ya mendil al ya başına bela olurum imajı çizerken, emniyete bunu söylediğimizde de buna çözüm bulamıyoruz. Mahallelerde çığ gibi büyürken ve insan haklarına dahi aykırı bir mahallenin yüzde 10’undan daha fazlası buralarda yerleşkeye dönüştürürken, örneğin Sahabiye, Eskişehir bağları, Keykubat, Şeker’de daha çok isim sayabilirim. Siz bu insanlara hem çalışmayacaklar hem çalışacaklar hem de siz belediye kaynaklarından halktan topladığımız vergileri kişi başı gelirlerimizi bize sormadan dağıtacaksınız. Amacınız ne diye insanlar sorar. Biz belediyemizin aldığı bu karara İYİ Parti olarak o gün bu maddeye şerk koyduk. Ve biz bunu kamuoyuyla paylaşacağımızı da söyledik. Ülkem insanı aç, siz dışardan gelen mültecileri baş tacı yapıyorsunuz, okul açıyorsunuz, sosyal yardım yapıyorsunuz. Yani kısaca biz sizleri göndermeyeceğiz diyorsunuz. Bizde inşallah iktidar olduğumuzda bu yardımları gerçek ihtiyaç sahiplerine hemşerilerimize yapacağız. Onların kapılarına da koymayacağız, utandırmadan bir elin gördüğünü diğer el görmeden gereğini yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler