ERCİYES KIŞIN DEĞİL 4 MEVSİM TURİST BEKLİYOR

Erciyes Kayak Merkezi ile ulusal ve uluslararası platformlarda turizm çalışmaları yürütmeye başlayan Kayseri, yeni projeler ile kentte turizm çeşitliliği sağlamayı ve gelirlerini artırmayı hedefliyor. Kar Garantili Kayak Merkezleri arasında bulunan Erciyes’in, sadece kış aylarında değil dört mevsim turist çekmesi için projeler geliştiriliyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Kış Turizmi Master Planı çerçevesinde başlattığı yatırım çalışmalarının meyvelerini her geçen yıl daha fazla turist çekerek topluyor. Dağa yapılan yatırımların geri dönüşü, ulusal ve uluslararası önemli organizasyonlara yapılan ev sahipliği ile alınıyor. Bugüne kadar üçü dünya, beşi Avrupa olmak üzere toplam sekiz uluslararası organizasyona ev sahipliği yapan Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya Bölgesi'ne yaklaşık 1 saatlik uzaklıkta bulunması ile de avantajlı hale geliyor. Şu ana kadar kayak merkezine yaklaşık 200 milyon euro harcandı ve bu rakamın, yaz turizmi yatırımları ve özel sektörün katkılarıyla 450 milyon euro’ya ulaşması bekleniyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve dağ yönetimi, Erciyes'i sadece kış aylarında değil dört mevsim turizm merkezi haline getirmeye yönelik çalışmalarda da bulunuyor.

Erciyes AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, “Rusya, Ukrayna ve Polonya ile yaptığımız direkt charter uçuşlara Belarus da eklendi. Ayrıca direk uçuşlar dışında Almanya, İtalya, Amerika, İngiltere, Kore, Malezya ve Fransa gibi birçok ülkelerden de kendi imkânları ile dağımıza gelen yabancı turist sayımız her geçen yıl artıyor. Geçtiğimiz sene yaklaşık 7 bin civarında misafirimiz charter seferlerle gelmişken Erciyes'e kayak için gelen ve Kayseri'de konaklayan yabancı misafir sayısı 20 bine ulaştı. 2019-2020 kayak sezonunda ise 30 bin yabancı kayakçıyı dağımızda ağırlayacağız. Bu da sadece yabancı misafirlerimizin şehrimize 30 milyon dolarlık bir gelir bırakması anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıl dağımızda 2 milyon üzerinde misafir ağırladık. Kayakçı sayımızda da yüzde 50’lik bir artış oldu. Bu yılda aynı şekilde artışın olacağını düşünüyoruz. Gerek charter seferlerle gerekse kendi bireysel çabaları ile Erciyes'e gelen turistler kayak yapmanın yanı sıra hem kentimizi geziyor hem de Kapadokya'yı ziyaret ediyorlar. Erciyes şu anda dünyada eşi benzeri olmayan bir turizm ve kayak destinasyonu haline gelmeye başladı” dedi.

Kayak sezonu başladığında dağ ve şehir otelleri neredeyse yüzde yüz doluluk oranına ulaşıyor. Erciyes'e olan talebin artması ile kente yeni otel yatırımlarının da gündeme geldiğini söyleyen Cıngı, “Otel yatırım grupları Erciyes'e olan ilgilerini artırdılar. Erciyes'te özellikle yazın yapılan aktiviteler, festivaller, yüksek irtifa kampları ve şu anda hala inşası devam eden futbol sahalarımız yatırımcıların iştahını daha da kabartmaya başladı. Çünkü artık Erciyes'te sadece 4-5 aylık bir sezon olmayacak. Spor turizmi ile beraber futbol, basketbol, yüzme, atletizm, bisiklet gibi sporları içine alan geniş bir çerçevede Erciyes bir spor merkezi ve bir yüksek irtifa kamp merkezi olacak. Artık onlarca ülke Erciyes'e gelip profesyonel bisiklet irtifa kampı yapıyor. Aynı zamanda sahip olduğumuz suni karlama sistemleri ile Kar Garantili Kayak Merkezi olduğumuz için daha fazla turist çekebiliyoruz” diye konuştu.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Kayseri 3 organize sanayi bölgesi, 1 serbest bölge, 4 üniversite ve 1 teknoparkı ile önemli bir merkez konumunda yer alıyor. Ancak biz bunları yeterli görmüyoruz. Bacasız sanayi olan turizmde de hak ettiğimiz yere gelebilmek için tüm paydaşlarımız ile birlikte çalışma halindeyiz. 2019 yılında 23 bin civarında yabancı turisti misafir ettik. 2020 yılında bu sayıyı 50 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Turizmi sadece Erciyes Kayak Merkezi'nde 4 ay devam eden kış turizminin dışına çıkarıp 12 ay boyunca turist çeken bir merkez haline getireceğiz. Turizm bilinci için şehrin tüm dinamiklerinin konuyu sahiplenmesi gerekiyor. Markalaşma ve tanıtım için elimizden geleni yapacağız. 2020 Kayseri için turizm yılı olacak” dedi. Erciyes Kayak Merkezi ve kentte planlanan diğer turizm çalışmaları ile ilgili bilgiler de aktaran Büyükkılıç, “Altyapı çalışmalarımız olacak. Havaalanımızı büyüteceğiz. Hızlı tren projemizi hayata geçirmeye yönelik çalışmalarımız olacak. Antalya, Nevşehir ve Kayseri'yi birbirine bağlayan tren yolu ile Kayseri'nin diğer kentlere açılımını sağlayacağız. Otoban bağlantılarını güçlendireceğiz. Özellikle kış sezonunda hem Erciyes hem de şehir otelleri yüzde yüz dolulukla çalışıyor. Konaklama alanlarımızı artırmak için yeni otel çalışmaları yapmamız gerekiyor. Ayrıca ev pansiyonculuğu konusunu da olgunlaştıracağız.

Diğer Haberler