Reklam
Bugün
Reklam

Dolunaylar bizim için neden bu kadar önemli?

Yayınlanma: 25 Haziran 2025 - 14:54

DOLUNAY ATALARIMIZ İÇİN NEDEN ÖNEMLİYDİ?

Çin'de, Sonbahar Ortası Festivali, Zhongqui Jie (Ay Festivali olarak da bilinir) Hasat Ayı gününde gerçekleşir ve resmi tatil olarak kutlanır.

Festivalin tarihi 3 bin yıl öncesine dayanıyor ve bol ürün beklentisiyle düzenleniyor.

Benzer şekilde, Kore'deki Chuseok festivali Hasat Ayı'na denk gelecek şekilde düzenleniyor ve üç gün devam ediyor. Çiftçi aileler hasadı kutlamak ve toprakla uğraşan atalarına saygı göstermek için bir araya geliyor.

Hindu kültüründe, Purnima adı verilen dolunay günleri oruç ve dualarla birlikte idrak ediliyor.

Kartik Purnima, Hindu takviminin en kutsal ayı olan Kasım ayında düzenleniyor. Kartik Purnima, Tanrı Şiva'nın Tripurasura isimli şeytana karşı zaferiyle, Tanrı Vişnu'nun ilk enkarnasyonu olan Matsya'yı da simgeler.

Bu dolunaydaki dini ritüeller arasında kutsal nehirlerde yıkanma ve topraktan yapılan kandiller yakma yer alır.

Dolunay zamanı başlayan Kumbh Mela, her on iki yılda bir gerçekleşir.

Budistler, Buda'nın 2 bin 500 yıl önce bir dolunay zamanı dünyaya geldiğine ve aydınlanmaya ulaştıktan sonra yine bir dolunayda öldüğüne inanıyor. Anma amaçlı ritüel Nisan veya Mayıs ayındaki dolunayda Buda Purnima (Buda Dolunayı) ismiyle idrak ediliyor.

Sri Lanka'da, her ayın dolunayda alkol ve et satışı yasaklanıyor ve Poya adıyla resmi tatil olarak idrak ediliyor.

Budist Bali'de de dolunay Purnama adıyla idrak ediliyor. Tanrıların ve tanrıçaların kutsama amacıyla Dünya'ya indiklerine inanılıyor. Ritüel olarak ilahiler söyleniyor, adaklar sunuluyor ve meyve ağaçları dikiliyor.

Bazı Müslümanlar, dolunay zamanında üç günlük bir oruç tutabiliyor. Dolunay İslam coğrafyasında Beyaz Günler veya Arapça Al-Ayyam al-Bid olarak anılabiliyor.Hz. Muhammed'in, karanlık geceleri aydınlattığı için Allah'a şükretmek amacıyla bu günlerde oruç tuttuğuna inanılıyor.

Hristiyanlıktaysa, İsa Peygamber'in göğe yükselişi olarak kabul edilen Paskalya, ilkbahar ekinoksunu takip eden ilk dolunaydan sonraki ilk pazar günü kutlanıyor.

Meksika ve diğer bazı Latin Amerika ülkelerinde, kıtanın yerli halklarına uzanan bir gelenek olan "Ay Dansı" yapılıyor.