Oktay ENSARİ

‘’HAVASI SERT, İNSANI MERT’’ İŞ İNSANLARI DİYARI HACILAR…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE 2022) sıralamasında Kayseri’nin Hacılar ilçesi, Türkiye genelinde 973 ilçe arasında 134’üncü sırada gelişmiş ilçeler arasında yer almayı başardı. 

Hacılar, 1930 yılında Belediye ,1931 yılında da nahiye olurken, ilçede ilk belediye teşkilatı 1930 yılında Hacılar Belediyesi olarak kurulmuş…Hacılar önceleri Kayseri iline bağlıyken 16.05.1990 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 3647 sayılı kanunla ilçe oldu. 01.01.2005 tarihi itibarıyla da Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olarak Kayserinin 5. Merkez ilçesinden birine dönüştü. Kayseri, kent merkezine  uzaklığı yaklaşık olarak 10 km.

Hacılar, ‘’Havası sert , insanı mert’’ sözünün yakıştığı, Erciyes dağı eteklerinde, 1350 rakımda kurulu, nüfusu kışın 12 bin 500, yazın bağ ve bahçeleri nedeniyle 30 bine ulaşan , çalışkan ve üretken iş insanları tanınan şirin bir ilçe…Türkiye’nin önemli sanayi ve ticaret üssü Kayseri’nin önde gelen iş insanları, şirketleri hep bu ilçeden çıkmış. Sermaye ve bilgi birikimine çalışkanlıkta eklenince, Hacılar ilçesi  aynı zamanda hayırsever iş insanlarıyla ünlenmiş. Halen ilçede Hasçelik , Hes Kablo ve Albemak makine fabrikaları üretimde…

Kayseri, İncesu, Mimarsinan Organize Sanayi bölgelerinde ve serbest bölgede  çok sayıda Hacılarlı iş insanlarının kurduğu fabrikalar ve şirketler yer alıyor. Hacılar’daki insanlar ekilir biçilir arazisi olmadığı için gözünü şehire  dikmiş. Hatta,1970’li yıllarda zamanın belediye başkanı sanayiye gidenler için bedava otobüs kaldırınca, sanayiye gidenler, zaman içinde yolculuğa düşüp, çırak olarak girdikleri işyerlerinde  patron olmuşlar.Mobilya sektöründeki bu ağırlık, ilçede kurulan HES Kablo fabrikasıyla hem  istihdama dönüşmüş, hem de  meslek öğrenimi için okul olmuş. Oradan yetişen insanlar yan sektörlere atılmışlar. Böylece çok sayıda insan sanayici olurken,onları takip eden 2 ve 3.nesilde  yöneticilik dahil her alanda boy göstermiş.

Hacılar’ın çalışkan Belediye Başkanı Bilal Özdoğan’ın anlatımına göre, bugün OSB’lere  baktığımız zaman üretim yapan işyerlerinde çok sayıda Hacılarlı görmek mümkün. Türkiyenin en önemli markalarını bünyesinde barındıran holdingleri ve şirketleri Hacılarlı iş adamları tarafından hayata geçirilmiş.İSO  verilerine göre Kayseri’deki ilk 15 firma içinde 8’i  Hacılarlı…Hacılarlı iş insanların sahip olduğu fabrikalar, fiber optik kablodan, yatağa, mobilyadan,makinaya, seramikten, elektrikli ev aletlerine kadar geniş bir ürün gamıyla, dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştiriyor.

Başkan Özdoğan, ilçenin Kayseri’nin sanayi üssü gibi olduğunu dile getirirken, buradan birçok iş insanının yetiştiğini ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunu  hemşehrileri adına gururla vurguluyor. Hacılar ilçe belediye başkanı Özdoğan, bu insanların doğup büyüdükleri yeri de hiçbir zaman unutmadıklarını , “Bize de sorarlar Hacılar deyince aklınıza ne gelir diye’, ben ısrarla sanayi derim. Sonrasında birlik beraberlik istişare kültürü derim. Bizde aynı şekilde sanayicilerden bu sıcaklığı aldığımız için bu birlikteliği gördüğümüz için, bu manada da bunu her zaman yürütmeye çalışıyoruz” diye özetliyor

Hacılar ilçesi şimdilerde ise, gözünü turizme dikti. Erciyes dağındaki Hacılar kapıda 2 otel ve 4 günü birlik tesise yenileri ekleniyor… Erciyes dağının öte yüzündeki Uluslararası (FİS) kayak pistleri, mekanik tesisleri ile Hacılar ilçesi turizm sektöründen aslan payını almakta kararlı. Buna birde, Hürmetçi ve Karpuzsekisindeki  yılkı atları ve sulak alanlardaki kuş  ve manda varlığını de eklersek, özellikle fotoğraf sanatçılarıyla köy hayatını özleyenlere Hacılar ilçesi bir başka pencere açıyor…

Diğer Makaleler