Himmettede Koza'da 2030’a yetecek kadar altın rezervi var

Himmetdede Koza Altın maden işletmesinin rezervinin 2030 yılına kadar yeteceğini, işletmenin 2018 yılını 8.2 ton, 2019’u ise 11 ton üretimle kapatırken, Koza Altın’a bağlı 5 maden sahasında en az maliyetle en fazla verim alınan işletme olduğunu açıklandı. 2030’a kadar yetecek kadar rezervi bulunan tesiste incelemelerde bulunan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhittin Gülal,"Altın  hem ülke ekonomisi ,hem de dünya ekonomisi için çok önemli. Merkez bankamızda artık, altın rezervleri üzerinden bir politika yürütmek üzere irade ortaya koydu." dedi

Kayseri’nin Nevşehir il sınırına yakın, Kocasinan ilçesi Himmetdede mahallesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından işletilen  Koza Madencilik sahasında ,yönetim kurulu üyeleriyle incelemelerde bulunan TMSF Başkanı Muhittin Gülal,  Himmetdede ‘deki işletmenin elinde bir çok arama ruhsatları bulunduğunu, yeni sahalar için Botaş’ın ruhsat ve rezerv alanındaki doğalgaz hatlarının yerlerinin değişmesiyle  rezerv miktarının 2030’a kadar yetecek hale geldiğine değindi.Kayseri’deki Koza Altın işletmesinin, şirkete ait diğer 4 tesise bakarak gümüş üretimi yapmadığını sadece altına yöneldiğini belirten  Gülal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koza Altın  olarak altın üretimi yaptığımız beş tesis var. Bu tesislerimizden biri de Himmetdede’de yer alıyor. 2019 yılında toplamda buradaki  üretimimizi  11  ton gibi rekor seviyede bir rakamda kapattık. Stratejik öneme sahip bir şirketimiz. Çünkü ,altın hem ülke ekonomisi hem de dünya ekonomisi için çok önemli.  Merkez bankamızda artık, altın rezervleri üzerinden bir politika yürütmek üzere irade ortaya koydu. Yılda 38 ton altın üretiyor ülkemizin tamamı ve bunun üçte birini Koza üretiyor. Koza Altın’ın bu süreçte karlılığı çok iyi seviyede. Konsolide olarak 1.8 milyar TL karla kapattı. Devraldığımızdan bugüne aktif olarak 2016 yılında 5.4 milyar TL seviyesindeydi, şuan 9.7 milyar TL seviyesine geldi ve yüzde 78 seviyesinde büyüdü. Hem Himmetdede hem de diğer tesislerde önemli de bir istihdam sağlıyoruz. Biz devraldığımızda burada 1754 kişi çalışıyordu şimdi ise 2438 kişi çalışıyor. Koza altın grubunun elinde 108 işletme ve 107 arama ruhsatı var. Koza da  başımız dik olarak duruma vaziyet ediyoruz. Hukuki süreçlerin tamamlanması ile de önümüzdeki süreçte yeni bir politika oluşturarak bunları temel ekonomi içerisinde tutmaya gayret edeceğiz."

Diğer Haberler