Acil durum, afet farkındalık ve ilk yardım eğitimlerini düzenleyerek halkın bilinçlenmesine katkı sağlayacaklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın, “Biz yine sürekli hazır şekilde bulunuyoruz ama toplumun da buna katkı sağlaması gerekiyor. Bireylerin de katkı sağlaması gerekiyor. Bunun için de bu 3 sektörden başlayarak eğitim programları düzenliyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından Halk Eğitim Merkezleri, KAYMEK ve İtfaiye Daire Başkanlığı aracılığıyla muhtarlara, bina görevlilerine ve hizmet sektöründe çalışanlar için acil durum, afet farkındalık ve ilk yardım eğitimleri düzenleniyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın, “Toplumun yoğun olarak bulunduğu alanları hedefledik. Çünkü afet farkındalığı ve özellikle yangın eğitimlerinde toplumun reaksiyonu bizim için çok önemli. Bu yüzden bina görevlilerine, muhtarlara ve hizmet sektöründe çalışanlara bir eğitim programı hazırladık, 3 ayrı kategoride. Bunlar da kendi içinde tekrar alt programları var. Muhtarlara ilk yardım eğitimi, afet farkındalık ve yangın eğitimi. Bina görevlilerine de aynı şekilde afet farkındalığı, yangın eğitimi ve ilk yardım eğitimi, kazan yakma eğitimi, asansördeki insan kurtarma eğitimi ve hijyen eğitimi. Garsonlara yani hizmet sektörü çalışanlarına da ilk yardım eğitimi, afet farkındalık ve yangın eğitimi ve hijyen eğitimi. Bu üçü temel eğitimimiz oluyor. Daha sonrasında diksiyon eğitimi, garson-komi eğitimi ve işaret dili eğitimini dahil ettik” ifadelerini kullandı.
Eğitimlerin ücretsiz olduğunu belirten Başkan Arın, “Eğitimlerimizin tamamı ücretsiz. Sadece hijyen eğitimi için Halk Eğitime 250 TL yatırmaları gerekecek. Başvuru linkleri de panolarda ve belediyemizin sayfasında var. Buradan başvurduklarında istedikleri eğitimi seçebiliyorlar. Tamamı sertifikalı ve belgeli olacak eğitimlerimizin. Biz toplumun her kesiminin, afet farkındalığında bir payı olduğunu düşünüyoruz. Yani binalarımızda işteyken, çocuklarımızı emanet ettiğimiz, yaşlılarımıza emanet ettiğimiz insanların olduğu yerler. Düşünsenize bir bina görevlisinin ilk yardımı biliyor olması ya da yangın eğitimi, hijyen eğitimi almış olması çok önemli. Ya da bir düğüne gittiniz 500 kişilik bir düğün salonu bir panik anı oldu, bir acil durum oldu. Orada durumu yönetebilen garsonların bilinçli yöneticilerin olması bizim için önemli. Yani afet yönetimi için kurumlarımız zaten ne kadar yeterli ve hazırlıklı olduğunu gösterdi zamanında. Biz yine sürekli hazır şekilde bulunuyoruz ama toplumun da buna katkı sağlaması gerekiyor. Bireylerin de katkı sağlaması gerekiyor. Bunun için de bu 3 sektörden başlayarak eğitim programları düzenliyoruz” diye konuştu.