KAYSERİ'DE TARIM VE HAYVANCILIK

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin de katıldığı bir toplantı ile 2019 yılını değerlendirdi, 2020’den beklentilerini sıraladı.

Bağlamış gayretli çalışan bir Borsa Başkanı. Faaliyet sahası ile ilgili sürekli belediyelerin, valiliğin, bakanlığın kapısını çalıyor. Yılmadan usanmadan üyelerinin sorunlarına çözüm arayışı içerisinde. Göreve geldikten hemen sonra canlı hayvan pazarı ile ilgili arsa sorununu çözdü. Buranın ihalesini şeffaf bir ortamda yaptı ve bu yıl da bu pazar hizmete girecek. Kabak ve ay çekirdeği ile ilgili gayretli çalışma içerisinde. Hayvancılık, pastırma ve sucuğumuza sahip çıkılması konusunda da öyle.

Bağlamış’ın sözlerinin bir bölümü şöyle:

“... Dünya içinde giderek artan bir şekilde gıda güvenliği önemli bir konu haline gelmeye başladı, çünkü ilerleyen yıllarda kendi kendine yeten bir ülke olmak, ülkenin gıda arz güvenliğini sağlamak ciddi derecede önem arz etmeye başlayacak.

Dolayısıyla tarımsal ve hayvansal üretimin artırılması elzemdir. Bu konunun can alıcı noktası şudur; tarım geçmişi güçlü bir millet olarak, tecrübe ve bilgimizden güç alarak ilerlemeli değişen şartlara da ayak uydurmanın koşulu olarak sürekli yenilikçi düşünmeliyiz.

Köylü olmanın, çiftçi olmanın, tarımla uğraşmanın, gelişmişlik düzeyiyle ilgisi noktasındaki algıyı düzeltmemiz gerekiyor.

Yeni yatırımcılar çekmek noktasında sıfırdan büyük ölçekli tarım firmaları oluşturmak yerine, küçük, orta ölçekte yatırımcıların desteklenerek kademe kademe değişimin yaşanması gerektiğine inanmaktayız. Yani küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi büyük işletmelere dönüştürebilmek için daha fazla çaba göstermeliyiz.

Kayseri, sanayi ve ticarette olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da bölgenin merkezi konumundadır. Lakin bu potansiyel ne yazık ki kullanılamayarak giderek artan derecede köreltilmiştir.

İlimiz, Türkiye'de tarım arazisi bakımından 6'ncı sıradadır, tarım kamu yatırımlarında 2008 yılında 5. sıradayken, 2019 yılında 20. sıraya gerilemiştir. 42 ili kapsayan IPARD tüm çabamıza ve çağrılarımıza rağmen Kayseri’ye getirilememiş ve Kayseri IPARD kapsamı dışında kalmıştır.

Yine ilimizde ihtisas OSB kurularak tarım- sanayi entegrasyonunun sağlanması noktasında sunduğumuz raporlar ve çağrılara rağmen herhangi bir netice alınamamıştır. Biz bu bahsettiğimiz noktalarda parti ayrımı yapmaksızın tüm siyasilerimizden destek beklemekteyiz. Biz bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız.

Arazi toplulaştırılması ülkemiz ve üreticimiz adına çok önemli konulardandır. Ortalama işletme büyüklüğümüz 60 dekardır. Ülkemizden çok daha küçük yüzölçümüne sahip İngiltere'de işletme büyüklüğü 538, Fransa'da 521, Almanya'da 457 ve İspanya'da 240 dekarı bulmaktadır. Ülkemizdeki mevcut ölçeklere sahip işletme yapısıyla verimli tarım imkanından söz etmemiz mümkün gözükmemektedir. Arazilerin daha fazla bölünmesinin önüne geçilmeli, toplulaştırma çalışmalarıyla işletme büyüklükleri artırılmalıdır. Bu konuda da il geneli olarak birlikte çalışmalı tüm taraflar elimizi taşın altına koymalıyız.

2020 yılı beklentilerimiz ;

Tarımsal üretim planlamasının bir devlet politikası haline getirilmesi. Çalışmaların ‘aktif çiftçi odaklı’ yürütülmesi. Aile işletmeciliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak için kadın ve gençlerde girişimciliğin desteklenmesi. Bitki ve hayvan hastalıkları ile etkin mücadelede yerli ilaç ve aşı üretiminin teşvik edilmesi. Mera niteliği taşıyan alanların tespit ve tahdit çalışmalarının ivedilikle tamamlanması, üreticiler ve üretici örgütlerine tahsis edilmesi, mera ıslahında kullanılacak bitki tohumları geliştirme çalışmalarının teşvik edilmesi.

Büyükşehir belediyelerinde mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması, kırsal mahallelerde köy tüzel kişiliği yapısının korunması, kırsal yaşamın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bütüncül ve entegre bir bakış açısıyla koordine edilmesi.

Gıda ve yem güvenliği, halk sağlığı, bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve refahını sağlamak amacıyla tohumdan sofraya tüm zincirde etkin bir izlenebilirlik sağlanması ve denetim sisteminin etkinliğinin artırılması.

İlimizde İhtisas OSB kurularak tarım- sanayi entegrasyonunun sağlanması artık elzem hale gelmiştir. Biz bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız...”

 

Mış… Miş… Muş…

00- CHP’li muhalifler Ümit Özer’in karşısına M. Oğuz Özsoy’u aday gösterecekmiş.

00- MHP önümüzdeki hafta sonu yapacağı, MYK, milletvekili ve il başkanları toplantısında kongre takvimini belirleyecekmiş.

00- AK Parti’de ilçe kongreleri şubatta başlayacakmış.

00- Başkan Büyükkılıç 2020’ yi ‘yatırım yılı’ ilan etmiş.

00- Bu yıl Hava İkmal ve Keykubat Millet Bahçeleri’nin temeli atılacakmış.

00- Borsa Başkanı Bağlamış, tarımsal ve hayvansal üretimin artırılmasını istemiş.

00- KESOB  ve Marangoz Mobilyacılar Odası eski Başkanı Mehmet Ali Çevrim’in vefatı herkesi üzmüş.

00-ERÜ’nün başarılı hocaları ödüllerini almış.

 

KULİS BULVARI

MUHALİFLERİN ADAYI ÖZSOY

CHP’de ilçe kongre takvimi sürüyor. Tomarza, Bünyan ve Sarıoğlan Kongreleri kaldı. Milletvekili Çetin Arık’ın kongre sürecinde mevcut İl Başkanı Ümit Özer’den yana tavır koyduğunu bilmeyen yok. Yani Ümit Hanım yeniden aday. Muhaliflerin Ümit Özer’ in karşısına kimi aday çıkartacağı sorusu uzun süredir cevap arıyordu. Kulislerde Seyit Bektaş, Feyzullah Keskin, Mustafa Ayan, Aşkın Genç gibi isimlerin adı geçiyordu. Pazartesi akşam üzeri toplanan muhalif grup, uzun müzakerelerden sonra Kocasinan eski ilçe Başkanı Mazhar Oğuz Özsoy’un adaylığında karar kılmış. Özsoy Seyit Bektaş’tan sonra ilçe başkanlığına gelmişti. İki veya üç dönem başkanlık yaptıktan sonra 2018 seçimleri öncesi istifa etti ve 4. sıradan milletvekili adayı oldu. Muhaliflerden bir bölümünün Özsoy’un adaylığını ‘gönülsüz’ kabul ettiğini duydum. Muhalifler birlik olmazsa Arık- Özer ikilisi bu yarışı kazanır. CHP’de il kongresi kafa kafaya gibi...

Diğer Makaleler