Oktay ENSARİ

KAYSERİ’NİN ULAŞIMLA İMTİHANI VE GERÇEKLER

"O da yalan bu da yalan var birazda sen oyalan"

Çocukken  dilimizden düşmeyen bir tekerlemeydi. Büyüdük, anladık ki değişen bir şey yok. Çocukluk tekerlemesi,büyüyünce de geçerli. 

Köşe komşum, gazeteci dostum, arkadaşım Veli Altınkaya  YHT (Yüksek Hızlı tren) ve Niğde-Ankara otoyolu  güzergahından tam gaz bastırmış gidiyor.

 Hele Hele Veli kardeşimin, "YHT’ye binmeden ölürsem, gözüm açık gider" diyen vasiyet gibi sözleri (Allah gecinden versin), durumun aciliyetini ve hassasiyetini bir kez daha ortaya koyuyor.

Memduh Başkan'ın Niğde-Ankara karayolunun açılışındaki sitem dolu sözlerini, MHP Kayseri Milletvekili, meslektaşımız İsmail Özdemir’in TBMM kanalıyla Ulaştırma Bakanı'na iki kez verdiği "Kayseri, Ankara-Niğde karayoluna bağlansın" önergesini saymazsak, bu konuda kendimiz yazıp, kendimiz okumaya devam ederiz.

Gazeteciler kamuoyu oluşturur, Kayserililerin kahır ekseriyetinin istediği otoyolu, YHT’yi yazar, çizer, dillendirir, gündemde tutar, siyasilerin konuya dikkatini çeker o kadar… Gerisi, siyasetçilere kalmış…

Aslına bakarsanız Kayseri-Ankara arasında bir türlü tamamlanamayan, aç-kapa, aç kapa, adına ister bakım ister onarım, ister güçlendirme deyin, hangi mazerete sığınırsanız sığının, hangi kılıfa uydurmaya kalkarsanız kimsenin inanmayacağı, meşhurrr Boğazköprümüz’den,  Kayseri-Kırşehir arasında bölünmüşlüğü yıllardır tamamlanamayan Kayseri-Ankara karayolunu en çok kullanan onlar. Hâllerinden memnunlarsa, bize göre hava hoş…

YHT konusunda Konya’yı mı komşu Sivas’ı mı, otoyol konusunda komşu Niğde’yi kıskansak mı? Yoksa "At binenin, kılıç kuşananın atasözünü hayata geçiren komşu siyasetçileri alkışlasak mı ?

Kayseri, ticaret ve sınai şehri. Hem de Anadolu'nun göbeğinde. Son verilere göre Temmuz ayı ihracat miktarımız 206 milyon. Ticaretin bir numaralı olmazsa olmazı, yol. İster demir yolu, ister kara yolu, ister hava yolu.Her üç yolda da sıkıntılıyız, kaygılıyız.

Sanayiciler Mersin limanına ödedikleri navlundan, ticaret erbabı ve turizmciler  Erkilet Hava Limanı'nın yetersizliğinden, karayolundan yararlananlar otoyol olmamasından şikayetçi… 

Siyasetin kalbi başkentte sesimiz duyulmuyor mu? Duyuluyor da Kayseri deyimiyle, bizi masimiyorlar mı ?

Kayserilinin sesini duymayanlara bir de yazılı raporla seslenip, şansımı denemek için, yukarıdaki lafları sıralayıp durdum.

Sadede geleyim. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Oran Kalkınma Ajansı ve Kayseri OSB tarafından, kentte ‘’OSB tarafından yerli ve milli sünger üretecek proje-2020’’ konulu 196 sayfalık fizilibilite raporunun bölüm 6, 82-83-84-84 ve 86 sayfalarının bir özetini aşağıda bilgilerinize sunuyorum. Kayseri’nin ulaşımla imtihanı, ne güzel özetlenmiş hem de haritalarla…

Fazla söze gerek duymadan, sizi o raporun ulaşım bölümüyle baş başa bırakıyorum.  Okuyun , inceleyin,buradaki öngörülerin hayata geçip geçmediğini sorgulayın. Yorum sizin…

BU RAPORA NE BUYRULUR ?


"Demiryolları açısından avantajlı bir altyapısı bulunan bölgede Ankara-Erzurum ve Samsun-İskenderun yönlerine devam eden Sivas ve Kayseri il merkezlerinde, Yozgat’ın Yerköy İlçesi’nde demiryolu hatları bulunmaktadır.

Bölgenin ulaşım altyapısına bakıldığında karayolu, demiryolu ve havayolu bağlantılarının yeterli ve hinterlandının yüksekliği dikkati çekmektedir. Bölge illerin arasında ulaşım çoğunlukla karayolu ile yapılmaktadır.

TR72 Bölgesi (Kayseri, Sivas ve Yozgat) ülke genelindeki 26 bölge arasında erişilebilirliği yüksek olan illerdir. Bu durum Kayseri’nin birçok açıdan bölgesel yatırıma en uygun il olduğunu göstermektedir.

Kayseri büyüme odakları ,Sivas bölgesel çekim merkezleri, Yozgat ise yapısal dönüşüm illeri arasında tanımlanmaktadır.

Bölgeye yapılması planlanan demiryolu ve karayolu projeleri bölgenin erişilebilirlik açısından cazibesini yükseltecektir. Bölgedeki her üç ilde hızlı tren yatırımlarının geçiş güzergahındadır. Kayseri il merkezi Türkiye Demiryolları ulaşım ağında yer almaktadır. Kayseri Doğu-Batı istikametinde Kapıkule’den başlayıp Ermenistan sınırına kadar ulaşan güzergah üzerindedir. Kayseri Boğazköprü’ye kurulması planlanan ve proje aşamasında olan lojistik köyler ile yükleme, boşaltma ve taşıma faaliyetleri kent dışına taşınarak verimli hale kavuşacak bu anlamda bölgeye ilave bir avantaj getirecektir.

BOĞAZKÖPRÜYE DDY LOJİSTİK KÖYÜ

Kayseri Boğazköprüsü de 1511 bin metrekare arazi üzerine kurulması planlanan lojistik köyün 111 bin metrekarelik kısmının kamulaştırma çalışmalarıtamamlanmış, geri kalan kısmının çalışmaları devam etmektedir. Boğazköprü Lojistik Köyü’nün hayata geçmesi ile birlikte yaklaşık yılda 717 bin ton olanyük taşıma miktarı bir milyon 782 bin tona çıkacaktır. Böylece Kayseri’deki Lojistik Köy’de yurt içi ve dışına demir, boru, yem, konteyner, sac levha, kömür, seramik, pamuk, çinko, mobilya, kablo, oto lastiği ve askeri malzeme taşınacaktır. Böylece ilave nakliye maliyetleri söz konusu olmayacaktır.

ULAŞIM VE HABERLEŞME SİSTEMİ

TR72 Bölgesi’ne Doğu-Batı ekseninde Ankara-Yozgat-Sivas-Erzincan ve Ankara-Kırşehir-Kayseri-Malatya Kuzey-Güney ekseninde, Samsun-Tokat-Sivas-Kayseri-Niğde-Adana Devlet Karayollarına ulaşılabilmektedir.

Kayseri’de devlet ve il yollarının uzunluğu bin 142 kilometre olup bunun, bin 104 kilometresi asfalt, 727 kilometresi ise bölünmüş yoldur. Kayseri’de otoyol bulunmamaktadır. Ancak ana yolların birçoğu bölünmüş yoldur. Kayseri Havalimanı’na 2014 yılında gelen ve giden yolcu sayısı 1.7 milyonun üzerindedir.

1.7 milyon üzerinde yolcu ve 20 bin ton yük taşınmasıyla Türkiye’de en fazla yolcu ve yük taşınana ilk 10 havaalanı içinde yer almıştır. Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan TR72 bölgesi üzerindeki güzergah, Karadeniz-Akdeniz otoyol projesi (KAP) ile Koyulhisar-Pülümür otoyol projesi bölgeye erişimi cazip hale getirecek projeler arasındadır."

Diğer Makaleler