KBB doktoru Soysaraç uyardı: "Temiz sularda yüzelim"

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mehmet Soysaraç, tatil sezonu öncesinde vatandaşları uyararak "Temiz sularda yüzelim ve gerekli tedbirleri alalım" dedi.

Mehmet Soysaraç, havaların ısınmasıyla birlikte tatil mevsiminin başladığını hatırlatarak "İnsanlar deniz kenarlarını, havuzları renklendirecek. Yüzme kâbusunuz olmasın. Kulaklarınızı tatil öncesi mutlaka kontrol ettirin. Kulak kiri ve benzeri şeyler varsa mutlaka temizlenmelidir. Yoksa tatiliniz zehir olur ve yüzücü kulağı dedigimiz sıkıntıları yaşarsınız." ifadelerini kullandı.

Havuz suyunun kirli olması durumunda bakterilerin apselere neden olacağını kaydeden Op. Dr. Soysaraç, "Kulak yolu 3 santim boyunda dar bir kanaldır. Dış kulağı orta kulaktan kulak zarı ayırır. Mikroplu sularda özellikle kirli havuzlarda yüzdügümüzde kulak yolu su ile ıslanır venemlenir. Kaşıntı hissi dayanılmaz bir hâl alır. Parmakla veya başka aletlerle kaşırken kulak yolu derisinde çatlaklar oluşur. Nemli ıslak ortamda bakteriler özellikle de mantarlar kulak yolunda kıl köklerinde ürer ve apselere sebeb olurlar. Ağrı zaman zaman dayanılmaz bir hâl alır, kaşıntı artar. İşitme kaybı kişiyi çok rahatsız eder. Tatil kâbusa döner. Kulak, burun, boğaz uzmanları hastayı muayene ederken kulak yolu bakımını yapar. Kulak kiri varsa temizler. Lokal antibiyotikli damla veye pomatlar yanında gerekirse antibiyotik kaşıntı için antiistaminik ve ağrı içinde tabletler reçete eder. Bilhassa yaşlı şeker hastalarında hırçın mantarlar tedaviyi daha da zorlaştırır. Yüzme öncesi kulak yolunu nemden sudan koruma amaçlı kulak tıkaçları kullanılabilir. Yüzme sonrası kulak nemi dikkatlice kurulanmalıdır. Yüzme için deniz suları havuzlara göre daha hijyeniktir. Koruma amaçlı kulak muayenesi yaptırmanızı özellikle tavsiye ederim." şeklinde konuştu.

Diğer Haberler