KORONA GÜNLERİ (6)

Türkiye, korona virüs salgınında nüfusuna oranla yapılan sıralamada dünyada vaka sayısında 53'üncü, can kaybı sayısında 43'üncü sırada yer alıyor. Mutlak rakamlarda [Nüfusa oran] ise Türkiye, vaka sayısında 13'üncü, can kaybında ise 18'inci sırada bulunuyor.

Çeşitli konularda eş zamanlı istatistikler sağlayan Worldometers'ta paylaşılan küresel verilerde, ülke ülke 1 milyon kişi içinde korona virüs tanısı konanların ve virüs nedeniyle ölenlerin sayıları veriliyor. Sitedeki verilerle, nüfusa oranla salgının ülkelere göre yayılım ölçüleri izlenebiliyor.

Küresel verilere göre Katar vaka sayısında 1. sırada görünüyor. Katar'ı, San Marino, Bahreyn, Vatikan, Şili, Fransız Guyanası (French Guiana), Andorra, Kuveyt, Mayotte, Ermenistan izliyor.

Küresel verilerde, ülke ülke 1 milyon kişi içinde Korona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sıralamasında 1. sırada San Marino görünüyor. San Marino'yu; Belçika, Andorra, Birleşik Krallık, İspanya, İtalya, İsveç, Fransa, ABD, Hollanda izliyor.

83 milyon nüfuslu Türkiye, demografik veriler dikkate alındığında 202 bin 284 vaka ile dünyada 53'üncü; 5 bin 167 ölüm ile 43'üncü sırada bulunuyor. 

Sadece tanı ve can kaybı sayılarının dikkate alındığı nispi olmayan mutlak rakamlarda ise Türkiye dünyada vaka sayısında 13'üncü, ölüm sayısında da 18'inci durumda görünüyor.(Kaynak: T24 Haber Merkezi)

Vaka sayılarındaki mutlak sayı sıralamasında ilk 15 ülke şöyle:

  1. ABD

  2. Brezilya

  3. Rusya

  4. Hindistan

  5. Birleşik Krallık

  6. İspanya

  7. Peru

  8. Şili

  9. İtalya

  10. İran

  11. Meksika

  12. Pakistan

  13. Türkiye

  14. Suudi Arabistan

  15. Almanya

 

Ölüm sayılarındaki mutlak sayı sıralamasında ilk 15 ülke şöyle:

  1. ABD

  2. Brezilya

  3. Birleşik Krallık

  4. İtalya

  5. Fransa

  6. Meksika

  7. İspanya

  8. Hindistan

  9. İran

  10. Peru

  11. Belçika

  12. Rusya

  13. Almanya

  14. Kanada

  15. Hollanda

       ……………..

      18. Türkiye

 

***

Tabii, bu sonuçlarda, şunların etkisi nedir? Bu sorular bana ait olup, basında, TV’lerde defalarca sorulan sorulardan ve anlatılanlardan yararlandım…

 

1.En fazla ölümün gözüktüğü “65+” grubunun, genel nüfus içindeki oranının etkisi nedir? Unutmayın, bizim ülkemizde, bu oran yüzde 8’ler civarında. AB/27 ortalamasının neredeyse yarısı. Tabii, bunun bir diğer izahı da şu; ülkemizde yaşlıların çabuk öldüğü ve doğum hızının yüksek olduğunu da gösterir. Demek ki biz, yaşlılarımıza iyi bakamıyoruz.

2.Aşı, özellikle “verem aşısı” zorunluluğu, yine özellikle “ölüm oranına” etkisi hangi yönde. Biliyorsunuz, ülkemiz, “zorunlu ülkeler” arasında.

3.Genel temizliğe önem veren ülkeler ile, temizliğe (hijyen) pek önem vermeyen ülkeler arasında, “genel bağışıklık” nedeniyle, bir farkın olması doğal mı?

4.Ülke verilerinin sağlık derecesi nedir? Vaka ve diğer verilerde kullanılan “kabuller” aynı mı? Otoriter ya da totaliter ülkelerde “verilerin” sağlık derecesi, şüpheli mi?

5.Sağlık sektörünün kamu, özel, kamu+özel olmasının ya da bunların ağırlığının etkisi var mı bu sonuçlarda?

6.Tıp eğitiminin ya da kalitesinin bu sonuca etkisi ne ölçüdedir?

Diğer Makaleler