Oktay ENSARİ

LOJİSTİK SORUNUNDA GELECEK DEMİRYOLU VE DRONDA

Kayseri’de üreten, ihracat yapanlara, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO), Ticaret Odası (KTO) Serbest Bölge, 1.OSB, İncesu ve Mimarsinan OSB yöneticilerine "Şu anda en çok yakındığınız konu ne?" derseniz, size hemen lojistikteki yani taşımadaki sorunu söylerler. Hatta, geçenlerde Erciyes Anadolu Holding'in CEO’su,yönetim kurulu üyesi Alpaslan Baki Ertekin’de "Ürettiğimiz  mobilyaları göndermek için yeterli TIR veya kamyon bulamıyoruz. Bu bizim değil Kayseri’nin genel sorunu" derken, konunun hassasiyetine ve çözümüne bir vurgu yaptı.

Binin üzerinde yatırımcının sırada beklediği 4.OSB  hatta 5.OSB için de en can alıcı konu lojistik. Hava yolu taşımacılığı ve kargo taşımacılığı hem pahalı hem de Kayseri’nin ihracata yönelik hacimli ürünleri için çok elverişli değil.  Kara taşımacılığı akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan sonra hayli sıkıntılı. İhracattaki artış nedeniyle TIR ve kamyon sıkıntısı var. Yani  "Kara taşımacılığında araçlar kapanın elinde kalıyor" denilse yeridir.

Mersin ve İskenderun limanlarına ihraç ürünlerini iletmede yaşanan bu sorunların tek çözümü olarak kala kala demiryolu taşımacılığı kalıyor. Ancak Kayseri bu konuda da şanssız. Geliyor, gidiyor derken yıllardır gerçekleşmesi beklenen DDY Boğazköprü lojistik köyü ağızlarda sakız oldu. Geliyor, bugün, yarın derken hala bekleniyor. Bir de içinde demiryolu geçen şu anda Kayseri’nin en gözde organize sanayi bölgelerinden İncesu OSB’nin DDY yükleme rampası, bir diğer adıyla  Kayseri- Adana demiryolu üzerinden  bağlantı hattı konusu var. Bu projeye ilişkin her  şey tamam. İş sadece, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun önünde bekleyen projeye imza atmasına kaldı.

Kayserili sanayicinin İncesu’dan yükleyip, direkt Mersin limanına göndereceği ihraç ürünleri için, burada kamulaştırma, sinyalizasyon içeren  tahmini 100 milyonluk yatırımın artık bir an önce  hayata geçmesi bekleniyor. Daha doğrusu, Kayserili sanayiciler bayram müjdesi bekliyor. Keza konumu açıklanan Güneşli mahallesi yakınlarında hayata geçecek 4. Organize Sanayi Bölgesi içinde halen mevcut Gömeç tren istasyonundan bir bağlantı yapılması için şimdiden kolların sıvanması ve bakanlığa siyasiler kanalıyla baskı yapılması öneriliyor.

Bu arada, Kayserili üreticiler Amerika’da giderek yaygınlaşan dron taşımacılığını da ciddi ciddi araştırıyor. Özellikle tekstil, gıda ve 250 kiloya kadar olan taşımacılıkta hızlı ve ucuz olan, motoruna göre elektrikli ve akaryakıtla 400 kilometreye kadar uçabilen lojistik dronlar, hayal veya Kayseri’nin lojistik sorununa çözüm olmada uçuk-kaçık bir alternatif olarak görünse de, önümüzdeki 5 yıl içinde hayli yaygın  olacak.

Kayserili üreticiler, ufku açık, yeniliğe çabuk uyum sağlar. Sanırım, bu dron konusunu da ıskalamayacaklardır.

Bu vesileyle, okurlarımızın Kurban bayramlarını kutlar. Sağlıklı günler dilerim.

Diğer Makaleler