MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ TARİHE IŞIK TUTUYOR

KAYSERİ TELGRAF-Türkiye'nin yakın tarihinde iz bırakan önemli şahsiyetleri yetiştiren ve 2016 yılında müzeye dönüştürülen tarihi Kayseri Lisesi binası, 2019 yılının ilk 8 aylık döneminde 75 bin 530 ziyaretçi gezdi.

Sakarya Meydan Muharebesi'ne giden öğrencilerinin tamamının şehit olması nedeniyle o dönem mezun veremeyen okulun "Taş mektep" olarak adlandırılan binasının Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun restore edilerek Türkiye'nin önemli müzelerinden birisi haline getirildiği Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi'nde, Kurtuluş Savaşı, Anadolu'nun milli mücadeleye katkısı, milli mücadele kahramanları ve okulda yetişen önemli şahsiyetlerin balmumu heykelleri sergileniyor.

Kurtuluş Savaşı devam ederken 24 Temmuz 1921’de TBMM’nin hükümet merkezini Kayseri’ye taşıma kararı alması üzerine toplantılar için hazır hale getirilen ve bu amaçla kurulan kürsünün de sergilendiği Taş Mektep'te, Sakarya Muharebesi'nde şehit düştükleri için 1921'de mezun veremeyen son sınıf öğrencileri için de ayrı bir platform yer alıyor.

Lisenin asırlık eğitim tarihini ortaya koyan bölümler, burada yetişen Cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Abdullah Gül ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da aralarında bulunduğu önemli şahsiyetlerin öğrencilik dönemlerini yansıtan balmumu heykellerinin yer aldığı örnek sınıf, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Yaklaşık 1,5 yıl önce hizmet vermeye başlayan ve 150 bin ziyaretçiyi ağırlayan müzeyi bu yılın ilk 8 aylık diliminde 75 bin 530 ziyaretçi  gezdi. 1903’ten beri eğitime hizmet veren Kayseri Lisesi ise müzenin yan tarafına yapılan yeni hizmet binasında eğitim vermeye devam ediyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler Müdürü Fehmi Gündüz, buranın "Milli Mücadele Müzesi" adıyla Türkiye'deki  ilk müze olduğuna dikkaki çekerek ,Sakarya Savaşı'na katılan  Kayseri lisesi son sınıf öğrencilerinin tamamının şehit düşmesi nedeniyle mezun veremediğini, o nedenle taşmektep adıyla da bilinen tarihi liseyi "Milli Mücadele Müzesi" ismiyle açtıklarını vurgulayan Gündüz, ‘’21 Temmuz 1921'de Ankara'da TBMM'de hararetli tartışmalar var. Sebebi de şu, Sakarya Nehri'nin batısında konuşlanmış olan bir Yunan ordusu, doğusunda ise Türk ordusu var. Eğer Yunan ordusu Sakarya Nehri'nin doğusuna geçerse Polatlı ve Ankara işgal altına alınacak. Ankara'nın işgal atlına alınması demek milli mücadelenin işgal altına alınması demek. Mustafa Kemal Atatürk, en güvenli yer olan Kayseri'ye Meclisin taşınmasını öneriyor. Mecliste çok hararetli tartışmalar oluyor. Çok şükür ki Yunan ordusunu püskürtüyoruz, bu nedenle Meclis Kayseri'ye taşınmamış ama ne olur ne olmaz diye burada bir kürsü oluşturulmuş. Aslında milli mücadele ruhu bu taş binada yaşatılıyor. 1944 mezunu merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1968 mezunu 11. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, yine eğitiminin iki senesini burada geçirmiş olan Milli Savunma Bakanımız Sayın Orgeneral Hulusi Akar, yine burada eğitim-öğretim faaliyetlerini görmüş. Bunlarla beraber Behçet Kemal Çağlar ve modern kütüphaneciliğin kurucularından merhume sayın Jale Baysal yine burada eğitim-öğretim gören mezunlar arasında. Lisemizden birçok bakan, milletvekili, bilim insanı da mezunlar arasında yer almaktadır ‘’ dedi

8 AYDA 75 BİN 530 ZİYARETÇİ

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler Müdürü Fehmi Gündüz, 1,5 yıldır açık olan müzeye Kayseri'den olduğu gibi çevre illerden de yoğun ilgi bulunduğuna dikkat çekerek ‘Müzemizde 1,5 yıl zarfında 150 bin ziyaretçi ağırladık. 2019 yılının ilk 8 ayında ise müzemizi 75 bin 530 ziyaretçi gezdi.  Müzede  Türkçe ve İngilizce olarak broşür dağıtıyoruz.  Müzemiz içerisinde kafeteryası, müze mağazası ve çocuk atölyeside var." Şeklinde konuştu

Diğer Haberler