OKUL YOLU PAHALI

KAYSERİ TELGRAF-2019-2020 eğitim-öğretim dönemi için geri sayım başladı. Okul kayıtları çoktan yapıldı, okul alışverişi için son hazırlıklar tamamlandı.Yeni eğitim dönemi başlıyor. Kitabı, çantası, etüdü, servis ücreti derken öğrencilerin eğitim faturası kabardıkça kabarıyor. Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi o maliyeti mercek altına aldı. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin aylık ve yıllık maliyetlerini çıkarttı. Araştırmaya göre devlet okulunda okuyan bir ilkokul öğrencisinin servis, yemek ve etüt ücretleri dahil aylık maliyeti 750-800 lira. Bu maliyet ortaokul ve liseye gelindiğinde daha da artıyor.

Şehir Politika Mrk. Md. Prof. Murat Şeker, "Tam gün eğitim veren bir devlet okulu ise bizim araştırmamızda böyle. Servis hizmeti varsa, aynı zamanda yemek maliyeti varsa 800 liralık bir maliyetle karşılaşıyoruz. Yıllık 7 bin lira civarında devlet okulu öğrencisi için maliyet var. Ortaokula geçtiğimizde 837 liralara yükseliyor, kıyafet harcamaları da dahil. Bu da yıllık 7 bin 500 liralara denk geliyor. Lisede ise öğrenci 900 liranın üzerine çıkmaya başlıyor. Devlet okulları için yıllık 8 bin lira bir maliyetle karşılaşılıyor"dedi.

 

Özel bir öğretim kurumunda eğitim alan bir ilkokul öğrencisinin aylık ortalama maliyeti isen az  2 bin  lira. Yani asgari ücrete yakın. Kırtasiye, kıyafet, servis ve yemek ücreti dahil bu rakam ortaokulda aylık 2 bin 917 ,lisede 3 bin dolayında. 2 Yıllık eğitim maliyeti ise ilkokulda ortalama 22 bin  iken, ortaokulda 25 bin  lisede 28 bin lira. 

Diğer Haberler