OSB, yerli ve milli sünger üretimi için harekete geçti

 

Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Türkiye için oldukça kritik ve tamamı yurt dışından ithal edilen sünger hammaddesi poliol üretimi konusunda harekete geçti.

Kayseri OSB tarafından bu amaçla 190 sayfalık fizibilite raporu hazırlanarak, ilgili Cumhurbaşkanlığına ve ilgili bakanlıklara sunuldu. 55.4 milyon dolar  bedelli olarak tasarlanan Poliol  yatırımı için İzmir’in üretim yeri olarak gösterildiği dev yatırım konusunda Kayseri OSB başkanı Tahir Nursaçan "Türkiye’nin polieterpoliol ithalatı 2018 yılı TÜİK verilerine göre 27 bin 500 ton düzeyinde olup, aynı yıl poliol için 76,5 milyon dolar  yurt dışına ödenmiştir. Gittikçe büyüyen bu rakamlar dışa bağımlılığımızı önleyecek dev yatırımın bir an önce gerçekleşmesi için en önemli sebeptir" dedi.

Tahir Nursaçan, hedef kitle içinde ülkemizde 15’i Kayseri’de olmak üzere 56 adet sünger üreticisi, binden fazla mobilya üreticisi bulunduğunu söyledi. OSB başkanı Nursaçan,sün gerin yine en çok kullanıldığı alanlardan birinin de yatak imalatı olup, Türkiye genelinde 8’i Kayseri’de bulunan 38 adet  yatak üreticisi olduğuna dikkat çekti. Nursaçan, "Bu yatırım için tam kapasitede  makine teçhizat yatırımı ve diğer giderler genel toplamı 55,4 milyon USD olup, 6,95 USD kuru ile TL’ye dönüştürülmüş ve 388.013.457.-TL yatırım tutarı hesaplanmıştır" diyerek,ülkemiz için hayati önem taşıyan yatırım için şu gerekçeleri sıraladı:

-EKONOMİK YAPTIRIM VE AMBARGO TEHDİTLERİNİ ÖNLEYECEK
Poliol Üretimi yatırımımız bu hammaddelerin tedariği konusunda dışa bağımlı olan ülkemizi ve bu hammaddeleri kullanan üretici ve tüketicileri sürekli olarak rahatsız edeceği gibi, ülkemiz kaynaklarının sömürülmesine de fırsat vermektedir. Önemli kırılmaların yaşandığı küresel ekonomik ve jeopolitik atmosferde Türkiye, “yerli ve milli üretim” vurgusuyla ekonomik kalkınmada yeni bir döneme girmiştir. Döviz kurları üzerinden Ülkemiz ekonomisine karşı oluşturulan spekülasyonlar, birçok konudaki hammadde ve ara malı tedariği konusunda karşımıza çıkarılan ekonomik yaptırım ve ambargo tehditleri, ithalata olan bağımlılığımızı azaltmanın zamanının geldiğini, ithal yoluyla tedarik edilen bir çok hammadde ve ürünün artık “yerli üretim”le tedarik edilebilir, hatta ihraç edilebilir hale getirilmesi gerektiğini şiddetli şekilde bizlere hatırlatarak uyarmaktadır’’

-YILLIK İTHALAT 27 BİN 500 TONUN ÜZERİNDE


‘’Türkiye’nin polieterpoliol ithalatı TÜİK verilerine göre 2018 yılı kesinleşmiş bilgilere göre yaklaşık 27.500 Ton düzeyinde olup, 76,5 milyon dolar 2018 yılında polieterpoliol için yurt dışına ödenmiştir.  Bu kimyasallar daha çok deniz yoluyla ülkemize giriş yapmakta olup, yatırıma konu tesislerin limanlara yakın olması öncelikli tercihler arasındadır. Kimya sanayi, lojistik önemi açısından çoğunlukla ülkenin kıyı bölgelerinde yer almaktadır. Petrol ve petrol ürünleri, deterjan, sabun, ilaç kimyasalları, boya gibi ürünleri üreten kimya firmalarının çoğu Marmara Bölgesi’nin üç büyük sanayi ili olan İstanbul, Kocaeli ve Sakarya, Ege Bölgesi ve İzmir’de yerleşim gösterirken, gübre ve petrol ürünleri firmalarının çoğu Akdeniz Bölgesi’nde toplanmış durumdadır. Hedef kitle içinde ülkemizde15’i Kayseri’de 56 üreticisi bulunmaktadır. Üretilen süngeri kullanarak mobilya ve yatak üretimi yapan kuruluşlar da projenin dolaylı olarak hedef kitlesi içerisinde yer almaktadır. Bu anlamda ülkemizde binden fazla mobilya üreticisi bulunmakta, bu üreticilerinde en büyükleri yine Kayseri’de bulunmaktadır. Süngerin yine en çok kullanıldığı alanlardan bir tanesi de yatak imalatı olup Türkiye genelinde 8’i Kayseri’de 38 adet  yatak üreticisi olduğu tespit edilmiştir. Projenin öncelikli hedef kitlesi yukarıdaki üreticiler olmakla birlikte zaman içerisinde, yurtdışındaki sünger üreticileri ve savunma sanayiinin de hedef kitlenin içerisinde yer almaları kuvvetle muhtemeldir. Poliollerin en yoğun kullanıldığı alanlar poliüretan esnek veya sert köpük üretimi ile buna bağlı olarak mobilya, yatak, otomotiv bileşenleri, ayakkabı tabanlığı, izolasyon, boya gibi sektörlerdir. Bu sektörlerdeki büyüme ve genişleme poliol üretimini de etkilemektedir. Mobilya ve yatak üretimi, poliüretan esnek köpük (sünger) kullanımının en yoğun olduğu sektörlerdir. Bu alandaki artan imalat, sünger üretimini ve dolayısıyla poliol tüketimini (ihtiyacını) bağımlı ve doğru orantılı bir şekilde tetikleyerek artırmaktadır. Türkiye’de mobilya sektörü, pazarın yoğunlaştığı  orman ürünlerinin yoğun olduğu belirli bölgelerde toplanmıştır. Önemli mobilya üretim bölgeleri toplam üretimdeki paylarına göre; İstanbul, Bursa, Kayseri, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya, Düzce, Sakarya ve Mersin olarak sıralanmaktadır’’

Diğer Haberler