ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGELERİ

- Altyapıya ilişkin masraflar bakanlıkça karşılanacak.

- Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, işyeri açma çalıştırma ruhsatı, bakanlık tarafından verilecek ve söz konusu ruhsatlar için harç alınmayacak.

-  Yatırım için şart olan ‘ÇED gerekli değildir´ veya  ‘ÇED olumlu´ kararları en geç iki ay, diğer izinler ise ilgili kurumlarca 15 gün içinde verilecek.

- Hazine arazileri üzerinde 49 yıllığına irtifak hakkı veya kullanma izni verilecek.

- Yatırım teşvik belgesi alan yatırımlar, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanacak.

- Bölgede yer alan bütün binalar emlak vergisinden, arsaların tahsisine ilişkin sözleşme ve taahhütler damga vergisinden muaf olacak.

- Özel endüstri bölgelerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı´nca ek teşvikler verilebilecek.

Yukarda yazdığım satırlar, ‘Özel Endüstri Bölgeleri´ne sağlanan kolaylıkların bir bölümü.

Önceki gün Resmi Gazete´de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı´na göre, İstanbul, Mardin, Bursa, Balıkesir ve İzmir´de 6 Özel Endüstri Bölgesi kurulmuş.

‘Sıfır bürokrasi´ ve hemen her alanda çok sayıda teşviklerle kurulan bu Özel Endüstri Bölgelerinde planlanan yatırımların hayata geçirilmesi ile yaklaşık 50 bin kişinin de istihdam edileceği söyleniyor.

...............................................

Rahmetli Ali Rıza Kılıçkale, DP´nin kurucu il başkanı ve milletvekillerindendi.

TBMM´nde  yoğun bir çalışma esnasında yorgun düşmüş ve uyuklamaya başlamış. O esnada da genel kurulda bazı şehirlere ‘liman kurulması´ konusu ele alınıyormuş. Ali Rıza Kılıçkale, kendine gelince, vekiller arasındaki tartışmayı görüp elini kaldırmış. Meclis Başkanı bir dönem Kayseri milletvekilliği de yapan DP kurucularından Refik Koraltan... Meclis Başkanının, ‘Buyrun Ali Rıza Bey bir şey mi söyleyeceksiniz´ şeklindeki müdahalesine, ‘Ben de Kayseri´ye istiyorum´ cevabını vermiş. Başkan, ‘Ali Rıza Bey biz yeni limanları hangi illere kuracağımızı tartışıyoruz, Kayseri´ye liman mı istiyorsunuz´ demiş.

.............................................

Her yapılana karşı ‘Ben de isterim, ben de isterim´ diyen bir ‘mızıkçı çocuk´ konumuna düşmek hiç hoş değil. Ama, Allah aşkına OSB´nin ağırlıklı bölümünde işlerin durma noktasına geldiği bu günlerde Kayseri´ye de ‘özel endüstri bölgesi´ kurulsa kötü mü olurdu?

Bunca ekonomik sıkıntıya rağmen, hala bu şehrin müteşebbisleri devletin uzattığı her eli koşa koşa sıkmaya, risk alarak yeni yatırımlar yapmaya hazır.

Uygulama, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank´ın girişimleri ile Bakanlar Kurulu kararı olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada TBMM Sanayi, Teknoloji ve Ticaret komisyonu Başkanı Vekilimiz Mustafa Elitaş, bir şeyler yapamaz mıydı acaba?

Kayseri´de ticaret, sanayi sanıldığı gibi öyle çok ileri filan gitmiyor. Yerinde saydığımızı, hatta geriye gittiğimizi söylersek emin olun bu şehre haksızlık etmiş olmayız.

Kayseri bugün ihracatta ülkemizin ilk 12 ili arasında. Ama, 2 milyar dolar civarında bir ihracat rakamına demir atmış olan bu şehri sanayi ve üretim odaklı hemen her manada geçen illeri sayarsam moraliniz bozulur. Bu gidişle Kayseri´nin 2023´de 5 milyar dolarlık ihracat hedefi lafta kalır. Allah ömür verirse görürsünüz 3 milyar doları yakalayamayız.

Teşvik kapsamı başta, OSB´lerde mevcut yatırımları ayakta tutabilecek, yeni yatırımları artıracak hamleler yapmazsak, Kayseri´de istihdam, istihsal, ihracaat gibi kavramlara dair rakamların daha da küçüldüğünü görürsünüz.

Geçtiğimiz hafta Enerji Eski Bakanımız Taner Yıldız´ın riyasetinde Büyükşehir Belediye Başkanı Memdeh Büyükkılıç ve OSB Başkanı Tahir Nursaçan´ın, Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar´ı ziyaret fotoğrafları basına yansıdı.

Her halde bunca büyüğümüz, Paşamızın huzuruna çay-kahve içmek için gitmedi. Belli ki Memduh Başkan ‘Millet Bahçesi´ ve bazı askeri alanlarla ilgili görüşmeler yapmak için ardaydı. Nursaçan´da seçimi öncesinde bir savunma sanayi yatırımından bahsediyordu. O da bu cihetle huzurda olmalı.

Peki ne oldu?

Elbette bazı şeyler bir çırpıda olmuyor. Zaman istiyor. Savunma sanayi yatırımları da bunlardan biri.

Lafı uzatmaya gerek yok; benim köyden Kayseri´ye geldiğim 45 yıl önce bu şehirde faaliyet gösteren fabrikalardan halen ayakta olanın sayısı bir elin parmaklarını geçmez. O meşhur halı, iplik, tencere, makine, kumaş fabrikaları nerede şimdi?

Ankara´nın mali durumunu, dünya ticaret savaşlarını, dövizdeki dalgalanmayı vs görüyorum. Ama, ne olur, bu şehrin geleceği adına, yapılacakları çocuklarımız, torunlarımız için yapalım. Bu hepimizin boynumuzun borcu.

 

MIŞ…MİŞ…MUŞ…

00-Binali Yıldırım´ı İncesu Kızılörenliler Derneği´nin iftarında  Mustafa Elitaş ve Taner Yıldız yalnız bırakmamış.

 

00-Başkan Büyükkılıç bugün-yarın Ankara´dan ‘hayırlı´ bir haber bekliyormuş.

 

00-Erciyes sezonu başarılı kapatmış.

 

00-Halen görevde olan 4-5 bürokratı son baharda yerinde görmemiz zormuş.

 

00-Bazı bürokratlar Vali Günaydın´ın hızına yetişmekte zorlanıyormuş.

 

00-Başkanlar, Ramazan´da seçim varmış gibi cami cami, mahalle mahalle geziyormuş.

 

00-KAYÜ´nün yer konusunun bir an önce çözülmesi bekleniyormuş.

 

00-Muhasebecilerin bu hafta yapılacak seçiminde siyasi ittifaklar ters düşmüş.

 

KULİS BULVARI

TARIM´IN DENETİMLERİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Mustafa Şahin çalışkan bir bürokrat. Kendisinden önceki Özkan Kayacan´da öyleydi. Bu mübarek ayda bazı kötü niyetli esnafın insanların sağlığı ile oynadığı malum; bunu bilen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü geçtiğimiz cuma günü oluşturduğu 25 kadar ekiple, Melikgazi, Kocasinan ve Talas´ta epeyce numune almış. Sucuk içi, sucuk, fırınlardaki hazır kıymalı pide malzemeleri ve kasaplara yönelik yapılan denetimlerde alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmiş. Denetimlerin yapılacağından il müdürü, operasyonu yöneten veteriner il müdür yardımcısı ve ilçe müdürlerinin dışında da kimsenin haberi yokmuş. Alının numunelerden ne çıkacak göreceğiz. Bu denetimler gıda üretici ve satıcılarına yönelik daha da artırılmalı. Ara ara da Karpuzatan´daki bazı işletmeler hijyen yönünden denetlense iyi olur.

Diğer Makaleler