Özkaya: "2021’de yüzde 4-5 oranında büyüme bekliyoruz"

Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Turkuaz Seramik  Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya, pandemi  nedeniyle 2020 yılının sanayi sektörüne beklendiği kadar zarar vermediğini söyledi.Özkaya, Türkiye’nin ürettiği sürece bağımsız olacağını belirterek, ‘’2021’de yüzde 4-5’lik büyüme bekliyoruz’’ dedi.

Başkanlığını üstlendiği Turkuaz Seramik’in sektöründe geride kalan yıl önemli başarılara imza attığını  belirten Abidin Özkaya, pandemi döneminde sanayi ile hizmet sektörünü birbirinden ayırt etmek gerektiğine dikkati çekti. Özkaya, ‘’2020 yılında sanayi sektörü beklendiği kadar zayiat vermedi. Türk sanayisi pandemi nedeniyle eksi 5-6 büyür diyenler olurken, sıfır ile yüzde 1 arasında büyüme gerçekleşti.  2020 yılının tüm olumsuzluklarına rağmen lokomotif sektörleri inşaat ve sanayi  oldu.  Çok ama, çok kötü bir yıl geçirmedik. Kayseri sanayisi ihracatta Türkiye ortalamasından yüzde 8-10 daha fazla yaptı. 3 ve 4 çeyrekte büyüme ivmesi bariz görüldü.O nedenle 2021 yılında yüzde 4-5’lik büyüme bekliyoruz. İstihdama gelince, aşıyla birlikte, ülkemiz genelinde özellikle hizmet sektöründe 2021 için umutluyuz’’diye konuştu.

YAPTIRIMLAR, AMBARGOLAR BİZİ ÜRETİCİ YAPAR

KAYSO meclis başkanı Abidin Özkaya, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konumuyla , yıllardır birikmiş sanayi kültürüyle Avrupa için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Özkaya, ‘’ AB’nin yaptırım kararları yıllar yılıdır var. Bunu açıktan olmasa bile yapıyorlar.  Avrupa ülkeleriyle otomotiv yan sanayi,demir-çelik, inşaat sektörü başta olmak üzere ticaretimiz, ihracatımız var. Şu unutulmasın ki, Avrupa’da 7-8 milyon Türk vatandaşı var. Bu adeta bir Türk devleti demektir. Bunların gurbette olmalarına karşın, tüketim alışkanlıkları, anavatankilerle aynıdır. Bölgesel gücümüzün arkasında, üretim gücümüz var. Ürettiğimiz sürece başımız dik ve bağımsız oluruz. Ambargolar,yaptırımlar bizi üretici yapar. Bu mücadelemiz bitmez ama, dik duracağız, daha fazla üreteceğiz.’’ dedi.

İHRACATTA TIR KARNESİ VE KONTEYNIR SIKINTISI

Özkaya,  sözlerini Türkiye ve Kayseri özelinde  ihracatta lojistik sıkıntı çektiklerine değinerek, ‘’ TIR karnesi kotası ve konteynır sıkıntısı yatırımcıları çok etkiliyor.Bu konuda ülke genelindeki kaybın 10 milyar dolar olduğunu düşünüyorum. Kayseri genelinde ise konteynır noksanlığının ihracatımıza faturası yaklaşık 50-60 milyon dolar civarında’’ diyerek tamamladı.

Diğer Haberler