PARTİ DEĞİŞTİRMELER…

Bir baskın seçim karşısında, bu durumda, Babacan’ın Deva Partisi ile Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’nin seçime girmelerine set çekilmek istenince, Kılıçdaroğlu ve Akşener, “grup” kurmaları ve “seçim” girmeleri konusunda yeşil ışık yaktı…

Yakınca da; siyasi etik, siyasal ahlak gündeme geldi; bunlara sığınarak, engel olmak için “Cumhur İttifakı” da harekete geçti… Tabii, durumdan vazife çıkartanlar da… Hatta bazıları, 1980 öncesinde kalan, Ecevit’in başbakanlığına zemin hazırlayan “Güneş Motel” olayını dillendirmeye başladı…

Bunlar, kırk yıl öncesini iyi anımsıyor ama nedense yirmi yıl öncesini; 1946’da CHP’den istifa edip Demokrat Parti’yi geçenleri vd. görmezden geliyorlar… Öyle ya, bilimin tamamını görebilmek ve yeni gelişmeleri değerlendirebilmek için geçen yirmi yılı da filme monte etmek gerekir… Amacım, buna katkı vermek…

***

Öyle ya, aydın olmak sorumluluk ister; aydın olmak “aykırı” olmak demektir… Bakınız, 20 yıl önce ne olmuş. Haberi de Hürriyet’ten aldım (15.08.2001).  Manşet de; “51bağımsız vekil AK Parti’li oldu.”

Tabii bunu okuyanlar hemen şunu diyecekler… Bağımsızlar katılmış. Şimdi ise, partiden ayrılıp geçecekler, ikisi aynı mı? Merak etmesinler onun da çözümü var… Şayet AK Parti’ye geçen 51 milletvekili “bağımsız seçildilerse”, haklısınız. Yok kapatılan bir partiden, Erbakan’ın izni olmadan, bir başka parti kurmuşlar, işaret edilen Saadete geçmemişlerse orada sıkıntı var demektir… Hele hele eski gömleğimizi çıkarttık diyorlarsa…  

Unutmayın, bunların bir kısmı Refah kapatılınca, birlikte Fazilet’e geçmişlerdi. Bu sefer de Saadet’e geçmeleri gerekirdi… O nedenle merak etmeyin, şimdikiler de önce bağımsız olur; iki saat kadar bağımsız kalır, sonra Deva ve Gelecek Partisi’ne geçer… Demem o ki; öncekiler ahlaki ama şimdi olması muhtemel gelişmeler ahlaki değil, öyle mi?” Sevsinler sizi…

Bu açıklamadan sonra gelelim habere: SP'nin “[Saadet Partisi] 48 milletvekiline karşın AK Parti bağımsızların katılımıyla TBMM'deki milletvekili sayısını 51'e çıkardı. AK Parti Meclis'teki 5. parti konumuna yükseldi.

Dün kurulan Ak Parti'ye milletvekillerinin katılımları gün boyunca sürdü. Sabah toplu olarak başvuran 32 milletvekilinden sonra diğer milletvekilleri de gruplar halinde Meclis Başkanlığı ile Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanlığı'na katılım dilekçelerini verdiler.

Bu katılımlarla partinin kuruluşunun ikinci gününde milletvekili sayısı 51'e ulaştı. Böylece Ak Parti, 48 milletvekiline sahip olan Saadet Partisi'ni geçerek Meclis'in, DSP, MHP, ANAP ve DYP'den sonra 5'inci büyük partisi oldu.

Ak Parti'ye katılan milletvekilleri arasında FP'nin kapatılması ile bağımsız kalanların yanı sıra MHP'den istifa eden Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, DYP'den istifa eden Manisa Milletvekili Necati Çetinkaya ile Van Milletvekili Hüseyin Çelik ve ANAP'tan istifa eden Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır da yer aldı.

Ak Parti'ye katılan milletvekillerinin isimleri şöyle: Dengir Mir Mehmet Fırat (Adıyaman), Mahmut Göksu (Adıyaman), Mehmet Özyol (Adıyaman), Sait Açba (Afyon), Ramazan Toprak (Aksaray), Akif Gülle (Amasya), Eyüp Sanay (Ankara), İsmail Özgün (Balıkesir), Mahfuz Güler (Bingöl), Zeki Ergezen (Bitlis), İsmail Alptekin (Bolu), Faruk Çelik (Bursa), Mehmet Altan Karapaşaoğlu (Bursa), Ertuğrul Yalçınbayır (Bursa), Osman Aslan (Diyarbakır), Tevhit Karakaya (Erzincan), Nurettin Aktaş (Gaziantep), Abdülkadir Aksu (İstanbul), Mustafa Baş (İstanbul), Ali Coşkun (İstanbul), İrfan Gündüz (İstanbul), Hüseyin Kansu (İstanbul), Mehmet Ali Şahin (İstanbul), Ali Sezal (Kahramanmaraş), Zeki Ünal (Karaman), Abdullah Gül (Kayseri), Salih Kapusuz (Kayseri), Sadık Yakut (Kayseri), Kemal Albayrak (Kırıkkale), Vecdi Gönül (Kocaeli), Osman Pepe (Kocaeli), Hüseyin Arı (Konya), Remzi Çetin (Konya), Özkan Öksüz (Konya), Bülent Arınç (Manisa), Necati Çetinkaya (Manisa), Sabahattin Yıldız (Muş), Mehmet Elkatmış (Nevşehir), Eyüp Fatsa (Ordu), Şükrü Ünal (Osmaniye), Musa Uzunkaya (Samsun), Ahmet Nurettin Aydın (Siirt), Abdüllatif Şener (Sivas), Yahya Akman (Şanlıurfa), Zülfikar İzol (Şanlıurfa), Abdullah Veli Seyda (Şırnak), Ergün Dağcıoğlu (Tokat), Maliki Ejder Arvas (Van), Hüseyin Çelik (Van), İlyas Aslan (Yozgat), Mehmet Çiçek (Yozgat).

Son katılımlarla FP'nin kapatılmasıyla bağımsız kalan milletvekillerinden 95'i Saadet Partisi ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nde yerlerini aldı. Anayasa Mahkemesi tarafından milletvekilliklerinin düşürülmesine karar verilen İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak ile Tokat Milletvekili Bekir Sobacı dışında Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, İstanbul Milletvekilleri Nevzat Yalçıntaş, Azmi Ateş ve İsmail Kahraman, Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan henüz bir partiye katılmadılar.”

Biliyorsunuz, sonuncular da katıldı, sonradan… Sanırım, bu isimlerden bir ya da ikisi hariç, diğerleri milletvekili olmadığı gibi, partileriyle de pek organik bağları kalmadı… Sadık Yakut ve Bülent Arınç gibi, maaşlı, kamusal görev almayanlar hariç.

Oysa, geçmişte, Yakut’un adı Babacan hareketinin içinde geçiyordu. Sonra; Vakıflar Bankası yönetimine girince, “öküz öldü ortaklık bozuldu!” Tabii, bu süreçte, başta Kayseri Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, çoğu “Refahl/Faziletli” başkan da bu kervana katıldı…

***

Bakınız, daha geçenlerde partilerinden istifa eden iki vekil AK Parti’ye, bir vekil MHP’ye katılmadı mı? Peki, yine dün AK Parti’ye geçen belediye başkanlarına ne demek gerekir?

***

Son sözüm; sözgelimi AK Parti’nin kuruluşuna katılmaları ne kadar etik, ne kadar ahlaki idi ise, şimdi de benzeri şeyi yapacaklar o kadar ahlaki, o kadar etik davranıyor… Balık hafızalı toplum ne kadar unutma illeti olsa da bazıları unutmaz hele hele “Google Amca”.

Diğer Makaleler