Kayseri Develili Ticaret Bakanı Yardımcısı Mahmut Gürcan, Suriye ile ticari ilişkilerin geldiği noktayı değerlendirdi.
Gürcan, iki ülke arasında sınır kapılarının açılmasıyla ticaretin hız kazandığını ve ihracatın yıllık bazda 2,5 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Suriye’de ticaretin normale dönmesiyle ticaretin geldiğim durum ile ilgili bilgiler veren Gürcan: “Suriye'nin de gerçekten ekonomik şartları zor bir durumda şu anda. Onların da belli bir gelirlere ihtiyaçları var. O yüzden sınırlarda bir uygulama yaptılar. Ama bizim yapmış olduğumuz görüşmelerde Bakanlığımızın, bakan yardımcısı arkadaşlarımızın yapmış olduğu görüşmelerde bu rakam ürünlerde düştü. Yani birçok üründe şu anda eski gümrük vergileriyle çok rahat mal yolluyoruz. Baktığımızda da Suriye'ye ihracatımız Nisan sonu itibariyle, yıllıklandırılmış olarak 2,5 milyar dolara yakın bir ihracatımız var. Böyle bir düşüş gerçekleşmiyor. Ama şu anda çıkma ivmesi yukarıya doğru. Bu rakamın daha da yükseleceğine inanıyoruz. Yine ithalatımız da yaklaşık 356 milyon dolar ithalatımız var. Suriye'de ticaretimiz sınır kapılarının normalleşmesiyle Oradaki terör bölgelerinin normalleşmesi daha da ilerleyecek. Şu anda hala bazı sınır kapılarımız kapalı. Nusaybin gibi. Çünkü karşılarda muhatap yok. Daha evvel biliyorsunuz o bölgeyi terör örgütü işgal ettiği için onlar bakıyordu. Ve kapalıydı sınır kapımız. Ama gelinen süreçte oradaki ortamın da normalleşmesiyle karşıda hükümet muhataplarını bulduğumuz zaman Sınır kapılarında açılacak bir ticaret daha da gelişecek. Uçak seferlerimiz başladı. Şam'a her gün uçak seferimiz var İstanbul'da. Bunlar da oradaki fuarlar yapılıyor. Fuarlar buradan birçok iş adamız katılıyor. Bu süreç hemen dünden bugüne olacak güç değil. Yani belli bir süre alacak ama her şey olumlu gidiyor. O bakımdan Suriye'deki istikrar ortamının sağlanması, ticareti etkileyecek. Ama Türkiye ile Suriye arasındaki işbirliği ve siyasi olarak varılan sıcaklık, beraber hareket etme bizim için çok önemli. Bir kardeş ülke ile ticaret yapmamız, Türkiye'den Suriye'ye insanların tekrar geri göçünün başlaması, orada bunların ticareti devam etmesi Türkiye'nin ticaretine olumlu katkı sağlayacak. Çünkü hepsinin Türkiye ile ilgili çok ciddi deneyimleri oldu. Bu deneyimlerle Suriye'de bunlarla ticaret yapacaklar. Türkiye'den belki birçok mal oraya ithal edecekler. Oradan belki Türkiye'ye mal satacaklar. Böylece karşılıklı ticaretin gelişeceğine, daha da hızlanacağına inanıyoruz. Ve bu rakamlarda onu gösteriyor zaten. Şu anda Suriye'de güven ortamı oluştu. Sanayicimiz, ticaret erbabımız çok rahatlıkla gidip orada ticaretini yapabilirler” ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, emlak ve otomotiv sektörlerinde fahiş fiyatlara karşı alınan önlemlerin piyasa üzerindeki olumlu etkilerini değerlendirdi. Fahiş fiyat denetimlerinin piyasaya katkısı hakkında açıklamalarda bulunan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan: “Emlak fiyatları 2023 fiyatlarında reel olarak enflasyonun altında kaldı. Bunda hem bizim almış olduğumuz tedbirlerin faydası var hem de Hazine Maliye Bakanlığımızın almış olduğu tedbirlerin de etkisi büyük. Gene aynı şekilde araç satışlarında da o köpük gitti. Şuanda kuyrukta araba bulamıyordunuz, bir çocuğunuz. Şimdi indirimler de kampanyalı satışlar da yapılıyor. Baktığınızda alınan tedbirlerin kesinlikle bir etkisi var. Özellikle 6 ay 6 bin kilometre sınırı tahdidi devam ediyor. 1 Temmuz'da tekrar değerlendireceğiz. Bu da şunu getirdi, bu ticareti yapıp stokçuluk yapıp arabayı başkalarının üzerine devredip hemen başkasına satışın önüne geçti. Çünkü bazı distribütörler ya da bayiler, gelen araçları kendi yakınların üzerine devrederek, garajlarda saklayarak oradan satış yapıyorlardı. Bunun da önüne geçilmiş oldu. Yani en azından 6 ay bekletecek. Onun da orda önüne geçilmiş oldu. Her zaman takip ediyoruz. Çalışmalarımız her zaman devam ediyor Gözümüz piyasanın üzerinde. Biz burada galericiler ve emlakçıların lehine iş yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Gürcan: “Temu, belge sertifikalarını yayınlamazsa ürünlerinin Türkiye'ye gelmesiyle ilgili bir sıkıntı yaşayacaklar”
Bakan Yardımcısı Gürcan, Çin merkezli e-ticaret platformu Temu’ya karşı ürün güvenliği ve vergi denetimlerine ile ilgili yeni düzenlemeler getirildiğini açıkladı. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan; “Çinli yetkililerle görüştük. Çin Büyükelçisi geldi. Biz daha evvel Sincan Uygur bölgesindeki Urumçi'de bir fuara katılmıştık. O fuara katıldıktan sonra onlar da bize iade-i ziyareti yaptılar. Oradan yetkililer geldi, görüştük. Geleceklerini söylediler, onları da davet ettik. Şimdi şöyle bir durum var. 2022 yılında pazar yerlerine ilgili, özellikle Türkiye'deki ifadeyi gösteren pazar yerlerine ilgili bir yasa çıktı. Bu yasada Türkiye'de satış yapan firmalara ilan verme kısıtı, sponsorluk kısıtı ve kendi markalarını satamama kısıtı getirildi. Ve burada belli bir büyüklük, hacmi aşamaları da lisans bedeli uygulanıyor. Ayrıca bu firmalar yerleşik olduğu için burada Türkiye'deki yasalara tabiler. Çıkan belgeleri veriyorlar. Özellikle Bilgi Teknoloji Kurumu'nun çıkardığı iletişim belgesini onlara her ay düzenli ödüyorlar. Böyle bir durum. Ama Temu bu yasaların hiçbirine tabi değil. Yurt dışından Türkiye'ye postayla ürün yolluyor. Geçtiğimiz yıl 50 bin civarıyken günlük sayı yaklaşık bugün 200 bin civarına geldi. Bununla ilgili biz ilk etapta bunların yollamış olduğu malların bedelini sınırladık. Yani 30 Euro'ya düşürdük. 30 Euro'nun içinde kargo bedeli dahil olarak buna yaptık. Böylece sayı azaltmak istedik buraya gelecek sayı. Şu anda 30 Euro içinde kargo dahil bedeliyle insanlar alışveriş yapabiliyorlar. Ancak tabi ki bu süreç devam ediyor. Şöyle bir sıkıntı var. Siz Temu'dan alışveriş yaptığınızda Temu Çinli bir firma. Ve size bir ürün geliyor. Evinizde direkt geliyor. Hiçbir ürün güvenliği denetiminden geçmeden. Hiçbir şey incelenmeden. Kanserojen madde mi? Sağlığa zararlı bir madde mi? Hiçbir şey incelenmeden direkt Çin atölyesinden evinize geliyor. Bu aslında çok sıkıntılı bir durum. Şimdi yeni çıkarmış olduğumuz bir yönetmelikle. Genel şekilde ürün güvenliği genel müdürlüğümüzün yönetmeliğiyle. Bu firmaların belgelerini sertifikalarını sayfalarında yayınlamalarını istiyoruz. Sayfalarında yayınlanmayan ürünlerin Türkiye'ye gelmesiyle ilgili bir sıkıntı yaşayacaklar. Ona da vatandaşların dikkat etmesini arzu ederiz. Görüşmelerimiz devam edecek. Ama biz bu kadar Türkiye'deki platformları yasa içine almışken, onlara belli yaptırımlar yaparken dışarıdan bu kadar elini kolunu sallayarak kendilerine müsaade etmemeyi düşünüyoruz. Onunla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor, takipteyiz” ifadelerini kullandı.