TİCARET MÜZESİ

Kayseri ‘Müzeler Şehri’ olma yolunda ilerliyor. Mevcut müzelere yenileri eklenecek. Yakın tarihte 15’in üzerinde müzenin bu şehirde hizmet vereceğini ifade edelim.

Kayseri Ticaret Müzesi’nin kurulması için bugün ilk adım atıldı. Geçtiğimiz ay içerisinde Melikgazi Belediye ve Ticaret Odası Meclisleri aldıkları kararlarla Kiçikapı’daki eski binanın ‘Ticaret Müzesi’ olarak hizmet vermesinde mutabık kaldılar...

Dün öğle saatlerinde de Başkan Palancıoğlu ve Başkan Gülsoy eski bina önünde bir değerlendirme yaptılar. Sanıyorum önümüzdeki günlerde bu görüşmeyi bir protokole de bağlayacaklar.

Kayseri kadim bir şehir... Kültepe Kaniş Karum’dan çıkan tabletlere baktığımızda bu topraklarda hem ulusal, hem de uluslararası çapta ilk ticaret Kayseri ve çevresinde yapılmış... Hem de kuralları ile yapılmış...

Bir süredir şehrimizde ticaret sıkıntılı da gitse böyle bir maziye sahip olan şehrin bir ‘Ticaret Müzesi’nin bulunması anlamlı olur. Buna katkı veren Melikgazi Belediyesi ve KTO Yönetimi’ni kutluyorum.

Geçen gün her iki başkan ile de konuyu görüştüm. Şu anda İzmir ve Eskişehir’de ticaret müzeleri varmış. Kayseri Müzesi bu noktada her iki müzeden çok daha iyi dizayn edilecekmiş.

Anadolu’nun Türk ve Müslüman yurdu olmasına büyük katkı veren Ahiliğin tohumları da Kayseri’de ekildi. Ahi Evran bugün mütevazi olarak ‘Esnaf Müzesi’ olarak hizmet veren bina ve mahallede bebağlık yaparken Evhaüddin Kirmani Hazretleri’nin kızı Fatma Bacı ile evlenmiş ve ‘Bacıyan-ı Rum’un temellerini de Kayseri’ de atmıştı.

Kayseri kadim bir ticaret şehridir. Bu şehrin en büyük meslek örgütü olan Ticaret Odası’nın da bilinen 124 yıllık bir tarihi var. Yazıyı yazmadan önce epeyce araştırma yaptım ve 10’a yakın telefon görüşmesi gerçekleştirdim.

KTO kayıtlarından Oda’nın tarihçesi ile ilgili bir alıntı yapayım:

“... Kayseri Ticaret ve Sanayi Odası ilk olarak 1896 yılında kurulmuş fakat 1903 yılına kadar hiçbir faaliyet gösterememişti. Bu tarihten itibaren faaliyete geçen oda, seçimlerini tamamlayarak beş kişiden oluşan yönetim kurulunu seçmiş, Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Talaslı Hacı Şaban, üyeliklere Sümbüloğlu Hacı Süleyman, Çalıkzade Hacı İzzet ve Hacı Ahmet Beyler getirilmiş ise de 1903’den 1906'ya kadar geçen üç yıl içinde yine bir faaliyet gösterilememiştir.

Bu tarihten sonra Oda Merkezi olarak Vezirhan’da bir oda kiralanmış, ancak faaliyet göstermeksizin 1908 yılına kadar gelinmiştir. Anılan tarihte Kayseri Mutasarrıfı Muammer Bey, Oda’yı faaliyete geçirmiştir. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Ömer Taşçıoğlu, üyeliklere ise; Bescelioğlu Ahmet, Uşakizade Osman, Çalıkoğlu Hacı Ahmet, Yahyabeyzade Hacı (Ağa) ile Kazancıoğlu Vasil, Avukat Yordanaki, Kuyumcuoğlu Onnik ve Camcıoğlu Karabet Beyler getirilmiş, bu ekip 1914 yılına kadar görevde kalmıştır.

1914 yılında kendi arzusu ile başkanlıktan çekilen Ömer Taşçıoğlu’nun yerine Talaslı Nafız Ağa’nın geldiğini ve 8-9 yıl odayı idare ettiğini görmekteyiz. Nafiz Ağa’dan sonra, diğer bir deyimle Cumhuriyetin ilanı ile birlikte ise odanın çalışmalarına hız verilmiş, Hacılarlıoğlu Mustafa Tevfik de ilk Genel Sekreter olarak atanmış… ”

Kayseri Ticaret Odası 1915 yılına kadar bugünlerde Melikazi Belediyesi’nin restore edip hizmete sunmaya çalıştığı Vezirhanı’nda görev yapmış. Aslında o günün şartlarında Oda’ nın çok aktif olduğu da söylenemez. 1915’de de Kiçikapı Caddesi’nde bulunan ve yıkılmış olan binaya taşınmış. Alt taraftaki fotoğrafta gördüğünüz bina yıkılan eski bina. Mustafa Şenalp Bey’in arşivinden aldığımız bu fotoğrafta Vali Fuat Tuksal ve o tarihte Oda Başkanlığı yapan Taşçıoğlu Ömer Bey ve diğer üyeler görülüyor.

Ticaret Odası’nın müzeye dönüştürülen binası ise kesin tarihi belli olmamakla birlikte yaklaşık 80 yıllık... Kayseri’nin kadim ticaret tarihine yakışan bir müzenin hayata geçeceğinden şüphem yok. Palancıoğlu ve Gülsoy Başkan’ı kutluyorum.

KULİS BULVARI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK

İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek’i geçtiğimiz günlerde birkaç meslektaşımızla ziyaret ettik. Heyecanlı, gayretli bir çalışma içerisinde Başkan. Halkla kucaklaşmış, ilçenin sokaklarında rahat rahat dolaşıyor. Daha önce de İncesu Marina olarak bilinen ilçenin Ürgüp güzergâhındaki Aksalur yolu üzerinde bulunan Aksu Bağları mevkiindeki gölet ve çevresinin düzenlemesine katılmıştım. Gerçekten İncesu Marina adı verilen bu tesis ve gölet çevresinde müthiş güzellikle bir çalışma yapmış Mustafa İlmek başkan. İlçenin temel altyapısı ile yakından ilgileniyor. Büyükşehir Belediyesi ile uyum içerisinde ve İncesu’dan gelen talepler Memduh Başkan tarafından hep kabul görüyor. Bölgede ciddi bir üzüm hasadı var. Üzümün pekmez yapımı ve kurutmasına yönelik güzel ve mütevazi bir tesis de yapmış. İlmek, merkez dışındaki ilçelerin en başarılı başkanlarından biri.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Virüsün Kayseri’de yeniden artış göstermesi kontrolsüz toplu organizasyonlardan kaynaklanıyormuş.

00-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kumsmall’ın açılışını yapıp yapmayacağı merak ediliyormuş.

00-AK Parti kurmayları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı YHT konusunda bilgilendirmiş.

00- Ümit Özdağ’ın İstanbul İl Başkanı ile ilgili açıklaması Kayseri ziyareti öncesi Meral Akşener’in canını sıkmış.

00-CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel bir dizi ziyaretler için bugün Kayseri’ye geliyormuş.

00-Başkan Büyükkılıç Bünyan’ da çöp transfer istasyonu kurulacak bölgeyi incelemiş.

00- Kayserispor Başkanı Berna Gözbaşı’nın kardeşine yönelik saldırı kınanmış.

00-KTO’nun Kiçikapı’daki eski binası Ticaret müzesi olarak hizmet verecekmiş.

Diğer Makaleler