TÜRKÝYE’NÝN VE KAYSERÝ’NÝN GÖZDESÝ : KOMANDO

KAYSERÝ TELGRAF-TÜRKÝYE'nin en özel birliklerinden biri olan Kayseri 1. Komando Tugayý personeli, Erciyes Daðý eteklerinde, zorlu doða þartlarýnda gerçek mermilerle sýký bir eðitimden geçiriliyor.Sancaðýnda iki altýn madalya bulunan 1. Komando Tugayýndaki paraþütçü  subay, astsubay, uzman, er ve erbaþlar dosta güven, düþmana korku salýyor.
KIBRIS’A PARAÞÜTLE ÝNEN, PKK’YA KORKU SALAN BÝRLÝK
Kayseri 1'inci Komando Tugayý, 1974 yýlýnda Kýbrýs’a paraþütle inerek, Türkiye'nin ilk ve tek hava indirme harekatýný gerçekleþtirdi. Türkiye'nin hali hazýrda tek hava indirme yeteneðine haiz birlik olarak biliniyor. Tugayýn, Kýbrýs Barýþ Harekatý ve teröristlerle mücadelede 341 þehit ve 3 bin 906 gazisi bulunuyor. O nedenle sancakta 2 üstün cesaret ve feragat madalyasý bulunuyor. 
Sabah sporu ve kahvaltýyla güne baþlayan mavi bereli paraþütçü komandolar, sýzma parkurunda gerçek mermiler ve patlayýcýlar arasýnda düþman mevzilerine sýzýyor. Komandolar, tam teçhizatlý olarak daðcýlýk parkurunda, iplerle geçiþ yapýp, yaklaþýk 10 metrelik kuleden iniyor. EYP dershanesinde el yapýmý patlayýcýlar konusunda, uygulamalý olarak patlayýcý tuzaklý eðitimden geçirilen komandolara düþük çaplý patlayýcýlarla tuzaklanmýþ bina giriþleri, pencereleri, Türk bayraðý, kitaplar, ev eþyalarý tek tek gösteriliyor. 4 bin 900 kalorili yemeklerini duayla yiyen, sahra  ocaklarýnda piþen poðaça, kek gibi yiyecekler ve sýcak çorba içen subay, astsubay, uzman çavuþlar ve askerler daha sonra Güneydoðu, El Bab ve Afrin'de öne çýkan meskun mahal atýþ teknikleri konusunda gerçek mermilerle eðitim yapýyor. Cadde, sokak ve bina içinde çift koldan ilerleme ve atýþ tekniklerini gerçek tüfek ve tabancalarla gerçekleþtiren komandolar, atýþta yüzde yüze yakýn isabet ile parmak ýsýrtýyor.

ATIÞLAR CADDE, SOKAK VE BÝNALARA GÖRE AYARLANIYOR

Son dönemlerde özellikle il, ilçe ,belde ve köyler ile mahallelerle önem kazanan mücadelede teröristlere karþý meskun mahal atýþ teknikleri gösteriliyor. Bu eðitimde komandolara yakýn mesafeden hedeflere süratle ve etkin þekilde, ayakta veya yatarak ateþ etmenin nasýl yapýlacaðýnýn gerçek mermilerle uygulamasý yapýlýyor. Eðitimde piyade tüfeði ve tabanca ile  atýþlarýn isabet oranlarýný artýrmak, personelin beklenmeyen hedeflere karþý acil atýþ teknikleri hedef alýnýyor. Komandolar cadde, sokak ve bina içinde çift koldan ilerleme, köþelerden çabuk ateþ etme, ilerleme ve ilerleyiþ sýrasýnda atýþ teknikleri de uygulamalý olarak üst rütbeli  komutanlar tarafýndan gösteriliyor.

DERSHANEDE EYP EÐÝTÝMÝ

Komandolara, teröristlerin son zamanlarda sýkça kullandýðý el kapýmý patlayýcýlar ve tuzaklama konusunda da dershanede eðitim veriliyor. Ders sýrasýnda tuzaklanan her türlü malzeme tek tek anlatýlýyor. Gerek açýk arazide gerekse kapalý ortamlarýn bir benzerinin canlandýrýldýðý eðitimlerde düþük ayarlý patlayýcýlar kullanýlarak, komandolara olasý patlamalarýn nasýl olacaðý gösteriliyor. Teröristlerin kapalý mekanlarda kapý, pencere, Türk bayraðý, Kuran-ý Kerim baþta olmak üzere kitap, yastýk, yorgan, mutfak eþyalarýný özellikle de büyük ve küçük tüp gazlarla patlayýcý yaptýklarý bunlarýn çekme, basma, itme ve kumanda ile patlattýklarý anlatýlýyor

YEMEKLER EN AZ 4 BÝN 900 KALORÝLÝ

Komandolarýn eðitim kadar kahvaltý ve yemeklerine de özen gösteriliyor. Mavi berelilerin kumanyalarý her öðün için 4 bin 900 kaloriden az olmamak üzere düzenleniyor. 4 kap yemekten önce komandolar yemek duasý yapýyor. Bu arada gerek eðitimde gerekse yurt içi ve yurt dýþý harekatlar sýrasýnda Mehmetçiðe, seyyar mutfakta piþirilen kek, poðaça, ekmek, çorba ve iki kap sýcak yemek ekstra veriliyor. Özellikle paraþüt atlayýþlarý sonrasý personele moral ve motivasyon için atlayýþ yaptýklarý alanda seyyar mutfaktan çay ve poðaçalar ikram ediliyor. Komandolar eðitimlerin ardýndan da hep birlikte Komando Andý'ný söylüyor.

Diðer Haberler