
Oktay ENSARİ
YEŞİL YENİ DÜZEN (YYD) VE KAYSERİ SANAYİSİ
Türk sanayisi, daha doğrusu bölgemiz itibarıyla Türkiye’nin sayılı üretim üslerinden biri olan Kayseri, bu günlerde kısa adı YYD olan Yeşil Yeni Düzen (YYD) ile tanışıyor. Artık ülkelerin giderek olmazsa olmazları arasına koyduğu, üretimde daha düşük karbon düzeyi uygulamasına Kayserili sanayicilerde şimdiden gerekli önlemleri almak zorunda…
YYD kamu kaynaklarının doğa ve insan refahı için artık ön planda. Uluslararası sistem artık, yeşil yatırımlarla, karbon-temelli ekonomi, yenilenebilir enerji temelli bir yapıdan yana… Sanayici ve üretenler için artık yeşil yatırımlar vazgeçilmez bir zorunluluk adeta.
YYD sisteminin sürdürülebilir bir yaşamla uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Yeşil dönüşüm sürecinin sürdürülebilirliği günümüzde önemli bir aktöre dönüştü. Küresel iklim değişikliği sonucu felaketlerin yoğunlaştığı, mevsimlerin değiştiği günümüzde mevcut üretim ve geleneksel tüketim alışkanlıklarımız dünyamız, ülkemiz hatta Kayserimiz için de önemli bir tehdit oluşturuyor.
Uzmanlara göre geleneksel üretim devam ettiği takdirde 2050'li yıllarda, dünyamızın tüm kaynaklarını tüketip, bitirmiş olacağız. O nedenle hele hele dünyanın dört bir yanına artık ürünler ihraç eden, Kayserili sanayici ekolojik sürdürülebilirlikle ilgili önlemlerini alıp, bu konudaki yasalara ve önlemleri göz önünde bulundurmak zorundalar. Elbette, bu konudaki kanuni zorunluluklar, birbirini takip eden zorlayıcı argümanlar karşısında,
Kayserili sanayiciler çevreyi koruyacağız diye fabrikaları kapatıp işçilerini sokağa salıp, kapılarına kilit vurup üretimden vazgeçmeyecekler. Ama, Kayserili sanayiciler şimdiden yeşil OSB’lere hem kendi yatırımları hem de imzalanan, ülkemizinde taraf olduğu uluslararası ve ulusal anlaşmalara ayak uyduracaklar.
Bunun ilk adımını Kayseri, 522 hektar alana kurulacak, halen 1800 yatırımcının sıraya girdiği karma ve Yeşil OSB vizyonuyla 4. OSB. Kayseri Valiliği, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO), Büyükşehir, Kocasinan ve Melikgazi Belediyelerin önderliğindeki Yeşil OSB müteşebbis heyeti kurup, talep toplayarak çoktan attı.
Adına ister 4. OSB ister Yeşil OSB deyin, bu bölge 6 aydır, Kayseri- Sivas karayolu 25. Kilometredeki bu atıl alanda mera vasfını çoktan yitirmiş bir bölüm arazinin, Bakanlıktan çıkacak mera olmadığı yazısının peşinde. Kentin siyasileri ve başta Vali Gökmen Çiçek altı aydır bu belgeyi alabilmek için bürokratik engelleri aşmaya çalışıyor. Bu bekleyiş sürerken Kayseri Sanayi Odasından, birkaç gün önce YYD konusunda çok anlamlı bir hamle daha geldi. KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi imzasıyla, kamuoyuna , üyelerine ve medyaya ‘’Faaliyet gösteren üyelerimiz, geri dönüşüm firmalarının meskun mahal içerisinde faaliyet göstermelerinin mümkün olmadığını ve organize sanayi bölgeleri içerisinde de atık yönünden bazı sorunlar yaşadıklarını dile getirerek, ilimizde Geri Dönüşüm İhtisas OSB kurulması talebinde bulundular. Tekstil, kâğıt, plastik, metal, cam ve benzeri sektörler başta olmak üzere atıkların geri dönüşümü kapsamında odamızın girişimleri ile Geri Dönüşüm İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması planlanıyor. Ön talepler 25 Ocak itibariyle alınmaya başladı. Yatırım yapmak isteyen sanayicilerimiz odamıza müracaat edebilir’’duyurusu yaptı.
Bu atılımlar, Türkiye’nin üretim üssü sloganını benimsemiş Kayseri’nin önemli ve geleceğe yönelik birbirinden kıymetli adımları. Üretime, istihdama ve ihracata yönelik atılan her adım ,her çaba çok ama, çok kıymetli. Geriye dönmeyelim ama, Kayseri sanayisi bir süre önce OSB’de yaşanan dedikodu, tartışma ve karşılıklı açıklamalarla kamuoyunda prestij kaybetti. Şimdilerde OSB’lerle ilgili dedikodular, yazılanlar çizilenler, sadece oda ve OSB yöneticilerini değil, Kayserili sanayicileri,bürokratları ve şehri yönetenleri rahatsız ediyor, üzüyor ve şevklerini kırıyor. TOBB başkanı hemşehrimiz RifatHisarcıklıoğlu’nun ağzından düşürmediği ‘’Birlikte rahmet, ayrılıkta azap var’’ lafı bugünlerde çok ama çok daha değerli ve anlamlı…
Bir olalım , iri olalım, diri olalım…