YOLDAN GELENİN HEYBESİ

Yoldan üç bakan gelmişti, geçen gün… Heybelerine baktık. Öyle ya, “yoldan gelenin heybesine bakılırmış!” Biz de baktık? İçinde, eski söylenenlerden bir demet vardı. Yani, anlayacağınız, “Batı yakasında yeni bir şey yoktu!”

Derdimiz “hızlı tren” ve “havaalanı” genişlemesi olunca öncelikle ona baktık… Otoyol bağlantısı ve Yamula Pompaj Sulamasından umudunuzu kesin.

***

Çok şükür projeleri bitmiş, öyle diyor Bakan… Şunun için çok şükür dedim; ne biçim proje ki, on yıldır bitmez…

Bakınız, biraz mühendislik bulaştı üzerimize… O yılda, dünyanın en büyük ulaşım ve havaalanı projesi gerçekleşir, ihalesi yapılır; hatta yapımı yarılanırdı. Her ne hikmetse, 142 km’lik Yerköy-Kayseri hızlı tren projesine kazma bile vurulamadı, on yıldır…

Ya da hani, projeler bittiydi de ihale aşamasına gelinmişti? A’dan Z’ye yetkililer böyle demişti. Yoksa, eskiler yalan mı söyledi bizlere? Hatırlayın, her bahar, her yaz, her kış ihaleleri yapılacaktı?

Tabii, benim muhterem ahalinin o dallarda bezi olmadığından, hatırlayıp, hatırlaması pek önemli değil?  

Gerek Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ve gerekse de Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü sitelerine girdim bırakınız “Hızlı Treni”, “Kayseri’nin” adı dahi geçmiyor, “projeler” arasında.

Arama motoruna “Kayseri” ya da “Kayseri Hızlı Treni” yazdığınızda karşınıza; “Arama kriterlerinize uygun içerik bulunmamaktadır“, notu çıkıyor. Her halde Sayın Bakanın bunlardan haberi yok ya da “arama motorunu” hazırlayanlar çok geriden geliyor.

Sayın Bakan, lütfetsin “proje numarasını”. Öyle ya, kamunun her harcamasının bir “fasıl”, bir “proje” numarası olur. Bunu muhterem ahaliye iletmedikleri sürece, milleti kandırmaktan öteye geçmediklerini söylersek, mazuruz. 

***

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Yüzde 70’lere varan yerli ve milli savunma sanayi kapasitemizi önümüzdeki günlerde çok daha ileri gideceğini görüyoruz" demiş. Tabii, Hulusi Bey’e sormak lazım; yüzde 70 kapasitelere ulaşan yerli ve milli savunma sanayi kapasitemizin, ne kadarı Kayseri’ye ait? 

***

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; “Bugünkü ziyaretimizde 3 bakanlığın ortak Kayseri’de gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği projelerle ilgili görüşmelerimizi yaptık. Kayseri bizim açımızdan çok değerli bir şehir” demiş.

Doğrudur, siyaseten… Şimdi daha da değerli olmaya başladı. Abdullah Bey; “Babacan’ın arkasında yoğum!” dese rahatlayacaklar. Sanırım o zaman, ricali devlet Kayseri’ye arada bir gelecek. Zahir, şimdi Kayseri’yi “bağ yolu etmelerinin” sebebi, Deva ve Gelecek partileri… O nedenle, tabanı konsolide etmeye çalışıyorlar, yine zannımca.

“Değerli”den başka ne diyeceklerdi ki? Hangi ile gitseler, benzeri şeyleri söyledikleri muhakkak. Bu ziyaret vesilesi ile, Kayseri projelerini görüşmüşler. Bu projeleri bir sayın bakalım; nelermiş? Öyle yuvarlak laflarla günü kotarmak kolay. Ama bakalım heybenizde ne var?

İnanın, Kayseri ahalisi böyle değildi. Çok değişti… Umursamaz bir halde. Böyle olursanız, sandıkta oyunuzu gerektiği gibi kullanmazsanız, daha çok hikaye dinlersiniz… Kuzeyinizden, batınızdan vızır vızır tren ve araç geçtiğinde, bakar durursunuz.

***

Bir Konyalı, hızlı trene bindi mi, beş saat sonra İstanbul’da… Hakeza Yozgatlı’da…  Bir Sivaslı ise 6 saat sonra…  Hani bir laf var; elin oğlu güzel sever, bizimkisi Seğmen gezer…  Öyle ya, bir buçuk milyon nüfusa sahip bir sanayi, bir ticaret, bir üniversite, bir turizm, bir sağlık kenti, “nal toplayacak!”. Sandıkta, siyasal tercihte, politik davranmayan bu kente de yarar!..

***

Kayseri’nin bir değeri olan ASPİLSAN’a bir ziyarette bulunmuş değerli bakanlarımız. Tabii, bu tesisi devletin değil Kayserli sanayici ve tüccarların kurduğunu biliyorlardır, 40 yıl önce… Ciheti askeriyenin “anahtar teslimi” aldığını da… Sakın ola ki, AK Parti döneminde yapıldı falan sanmasınlar.

Bir konuya dikkatiniz çekeceğim: Bakan,  Yerköy-Kayseri hattının projeleri tamamlandığını söylemiş. Arkasından da şunları ilave etmiş. Bakalım, ilavede, “tamamlandı” hüküm cümlesini çıkartmak mümkün mü?

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Kayseri genelindeki projelerimizi yeniden değerlendirme imkanı bulduk. Devam eden projelerimizin biran önce bitmesi için gerekli talimatları ve takipleri yapacağız”. Proje bitti mi, bitecek mi yoksa daha planlama aşamasında mı? Anlayamadım doğrusu.

***

“Kayseri’de merakla beklenen projelerden bir tanesi Kayseri Havalimanı Terminalidir. Projeleri bitti, yatırım programına alıp bu yıl içerisinde inşaatına başlamayı planlıyoruz. Onun hazırlıklar içerisindeyiz”.  

Demek ki, proje bitmiş, ihale aşamasına gelinmiş. Devlet Hava Meydanları sitesine girdim, “terminal binası ve apron” yapımı işin sadece 20 bin lira ödenek ayrılmış. Anlayacağınız bu da bir başka bahare kaldı.

Diğer Makaleler