Doç. Dr. Emre Yurdakul uyardı: Düztabanlık yaşam kalitenizi etkilemesin!

Kayseri System Hospital doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Doktor Emre Yurdakul, yaygın kullanımıyla düztabanlık olarak bilinen ve ayak tabanlarından birinin ya da her ikisinin doğal ölçüde kavisli olmayışı şeklinde tanımlanabilen rahatsızlıkla ilgili önemli bilgiler verdi.

Düztabanlığın sadece ayak yapısındaki görsel farklılık olarak algılandığını oysa birçok kişinin vücudunun farklı bölgelerinde ağrıya neden olduğunu ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini dile getiren Doç . Dr. Emre Yurdakul,  normal bireylerde ayak tabanının içe bakan kısmında bir boşluk olmalıdır;  düztaban olan bazı yetişkinlerde ayak kemeri yeterince gelişim göstermediği için bu boşluk oluşmaz ve dolayısıyla düztabanlık meydana gelir, genellikle genetik olan bu durum, ayak tabanlarında zamanla oluşan yıpranmalar ya da travmalar gibi nedenlerle sonradan da gelişebilir, ayak kemeri doğru şekilde kavislenmiş olan yetişkin bireylerin bir kısmında ise basış şekil bozukluğu, aşınma ve travmalar, yanlış ayakkabı veya ayak yapısına ilişkin bozukluklardan kaynaklı düztabanlık oluşabilir, şeklinde konuştu.

BEBEKLERDE DÜZTABANLIK, ENDİŞELENDİRMESİN!

Bebeklerde düztabanlık belirtisiyle ilgili de bildi veren Yurdakul, bebeklerde ve küçük çocuklarda düztabanlık,  endişelenilecek bir durum değildir, bebeklerin düztaban gibi gözükmesi, ayak tabanındaki kemerin henüz gelişmemiş olmasındandır, bu durum zamanla düzelir ancak yine de rutin kontroller kapsamında ortopedi doktoruna kontrol ettirmek en doğrusudur, dedi.

DÜZTABANLIKTA BELİRTİLER VE TEDAVİ METOTLARI

Düztabanlıkta belirtiler ve tedavi yöntemlerine de değinen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr. Emre Yurdakul şunları kaydetti:” Islak ayakla yere basıldığında oluşan ayak izinde ayağın ortasındaki boşluk, sağlıklı bireylerde fark edilir ancak düztabanlı ayaklarda ayağın tamamı yere temas eder ve tam ayak izi gözükür, evde yapılabilecek  en pratik kontrol yöntemi budur;  tedavi yöntemlerine gelince ağrı yaşamayan bireylerde düztabanlık, acil bir tedavi gerektirmez. Ancak ayak bileğinde, topuk veya ayağın dış kısımlarında ağrı, ayak ve bacaklarda kramplar oluşuyorsa tedaviye ihtiyaç vardır. Düztabanlıktan kaynaklı şiddetli ağrılar yaşanması halinde ayak kemeri, cerrahi operasyon ile yeniden şekillendirilir, ameliyatın haricinde ağrı kesiciler ve ilaçlardan yararlanılabilir, özel üretim ayakkabıların kullanımı ve tabanlıklar önerilebilir, kas ve tendonların güçlendirilebilmesi için fizik tedavi uygulamalarına da yer verilebilir. 

Diğer Haberler