Hemşehrimiz hedef gösterdi : "İhracatta Afrika’ya yönelin"

İhracat Genel Müdürü Ağar,2019’un ihracat rakamlarını Kayseri’de açıkladı.Türkiye geçtiğimiz yıl 236 ülkeye ihracat gerçekleştirdi

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü, Kayserili Özgür Volkan Ağar, 2019 yılında  Türkiye’nin fazla ihracatı 83.2 milyar dolarla Avrupa ülkelerine yaptığını, AB ülkeleri arasında Almanya’nın ilk sırada geldiğini söyledi. 2019’da Türkiye 8.3 milyar doları Kuzey Afrika’ya olmak üzere Afrika kıtasına toplam  13.9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.

Kayseri’de Ticaret  (KTO) ve Sanayi Odasının (KAYSO) ortak  toplantısına katılarak  Türkiye ve Kayseri’nin ihracat rakamlarını değerlendiren Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) , 2020 yılında küresel ticaretteki reel büyüme beklentisinin yüzde 2.7 olarak  öngördüğüne dikkati çekti. Kendisinin ‘de Kayserili olduğu için salonda bulunanlara " Hemşehrilerim" diye hitap ederek sözlerine başlayan  İhracat Genel Müdürü Ağar "İMF ise 2020 yılı için yüzde 3.3’lük, Dünya Bankası ise daha düşük bir büyüme bekliyor. Küresel ekonomideki belirsizlik, ekonomik büyümeyi azalttı. Önümüzdeki dönemde küresel ticarette bir yavaşlama olacak gibi görünüyor. Ticaret savaşları, küresel ekonomik yavaşlama, korumacılık eğilimleri, Brexit süreci , şimdi de ortaya çıkan Korona vakasını bu yavaşlamanın nedenleri arasında sayabiliriz" dedi.

"ÇİN’DEKİ İHRACATI ÜSTLENEBİLİRİZ"

Korona virüsü sonrası ortayla çıkan durumun , Türkiye’nin Çin’in çeşitli anlardaki ihracatının bazılarını üstlenecek olmasına dikkati çeken  Ağar, ‘’ Krizi , Türkiye olarak fırsata çevirebiliriz. Ancak, bunu söylerken, Çin’in de büyük bir alıcı ülke olduğunu göz önünde bulundurmalıyız. İhracat yapan firmalarımız   Çin’e yapılan ihracatı ve ithalatı gözden bir kez daha geçirmelidir ’’ diyerek son günlerin en çok tartışılan konusuna bir bakış getirdi.

İHRACAT REKORU OTOMOBİLDE

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, 2019 yılında ihracat yapılan 27 sektörün 23’ünde artış kaydedildiğini, ihracatta ilk dört sırayı otomotiv,kimyevi madde, hazır giyim-konfeksiyon ve çelik’in aldığını belirtti. Ağar sözlerini şöyle tamamladı:

"2020’DE HEDEF KITA AFRİKA"

"Geride bıraktığımız   2019 yılında  Türkiye en fazla ihracatı 83.2 milyar dolarla Avrupa ülkelerine yaptı. AB ülkeleri arasında Almanya’nın ilk sırada geldi. 2019’da Türkiye 8.3 milyar doları Kuzey Afrika’ya olmak üzere Afrika kıtasına toplam  13.9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu kıtaya ülkelerine yaptığı ziyaret ve temaslar ihracatımızı artırdı. Afrika kıtasında, Kuzey Afrika’ya 8.3 milyar dolar,diğer  Afrika ülkelerine ise 5.6 milyar dolar olmak üzere toplamda 13 .9 milyarlık ihracat yapıldı. 2019 yılında  Afrika kıtasına yapılan ihracat, toplam ihracatımızın yüzde 8.7’sini oluşturdu."

Diğer Haberler