"Kentsel dönüşüm, rant uğruna heba edilmiştir"

İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde  depremle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

 

İzmir depreminde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da  acil şifalar dileyen Ataş, “Türkiye’de yaşanmış, dünyada hayatını kaybeden 168 kişiden 155’inin bizim vatandaşımız olması iktidarın deprem konusundaki başarısızlığını göstermektedir. Bilindiği üzere, deprem öldürmez, ihmal öldürür. İktidarın gözünde vatandaşlarımızın canı bu kadar mı ucuzdur?” diye sordu. Deprem için toplanan paralarla ilgili de düşündüren ifadeler kullanan Ataş, Elazığ depremi sonrasını hatırlatarak, “iktidar deprem için toplanan paralar konusunda da tıpkı 15 Temmuz bağışları gibi, tatmin edici bir açıklama yapamamaktadır” dedi.

 

Türkiye’de son bir yılda Elazığ ve İzmir olmak üzere iki büyük deprem yaşandığını hatırlatan İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Ne yazık ki Elazığ depreminde 41 vatandaşımızı, İzmir depreminde de 114 vatandaşımızı kaybettik. Türkiye’nin deprem kuşağında olması ve her zaman depremlere hazırlıklı olmamız gerekirken, ne yazık ki bu kadar kayıp yaşamamız depremlerde yeteri kadar önlem almadığımızı ve bu konuda başarısız olduğumuzu göstermektedir. Deprem bir doğal afet olarak engellenebilir değildir ancak alınacak önlemlerle can ve mal kaybının en aza indirilmesi mümkündür. Elâzığ ve İzmir’de meydana gelen depremler göstermektedir ki iktidar depremler konusunda hiçbir önlem almamaktadır. 2020 yılında, dünyada 6,5 şiddetinin üzerinde 22 adet deprem meydana gelmiş, sadece 3 tanesinde can kaybı yaşanmış ve toplamda 168 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu depremlerden Elâzığ ve İzmir’de olmak üzere 2 tanesi Türkiye’de yaşanmış, dünyada hayatını kaybeden 168 kişiden 155’inin bizim vatandaşımız olması iktidarın deprem konusundaki başarısızlığını göstermektedir. Bilindiği üzere, deprem öldürmez, ihmal öldürür. İktidarın gözünde vatandaşlarımızın canı bu kadar mı ucuzdur?” ifadelerini kullandı.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN PROJELERİNİ RANT UĞRUNA HEBA EDİLMİŞTİR

 

Konuşmasında, “İktidar deprem vergisi olarak yıllardır toplanan özel iletişim vergilerinin nereye harcandığını soranları deprem üzerinden siyaset yapmakla suçlamaktadır” diyen Milletvekili Dursun Ataş,  “2003 yılı ile bu yılın eylül ayı arasında özel iletişim vergisi tam tamına toplam 35 milyar dolara ulaşmış. Vatandaştan toplanan bu 35 milyar dolarla milyonlarca konut depreme dayanaklı hâle getirilebilirdi, belki de yüzlerce insanın hayatı kurtarılabilirdi ama bunun yerine, iktidar, on sekiz yılda İmar Kanunu’nu 22 kere değiştirmeyi tercih etmiş, ‘imar barışı’ adı altında para toplamak için depreme dayanaksız yapılara ruhsat vermiş, kentsel dönüşümün projelerini rant uğruna heba etmiştir” dedi.

 

ELAZIĞ İÇİN TOPLANAN DEPREM PARALARI NEREYE GİTTİ?

 

Elazığ depremi için toplanan paraların da ayrı bir muamma içinde olduğunu anlatan İyi  Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Elazığlılar bu paraların kendilerine ulaştırılmadığını söylemektedir. AKP iktidarı döneminde kamuda şeffaflık maalesef ki tamamen kaybolmuştur. İktidar, Elâzığ için toplanan paraların nereye gittiği konusunda, tıpkı 15 Temmuz bağışları gibi, maalesef ki tatmin edici bir açıklama yapamamaktadır. Hâlen konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlara çare bulamamış, ağır hasarlı pek çok ev konusunda mağduriyetleri giderememiş, sonuç olarak on ay geçmesine rağmen Elâzığ depreminde oluşan yaralar hâlâ sarılamamıştır” şeklinde konuştu. 

Diğer Haberler