Hacı Osman YILDIZ

SEÇİMDE YAŞLILARIN DURUMU

Değerli okurlarımız;

Malumunuz olduğu üzere millet olarak çok önemli bir seçim geçirmiş olmakla birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalmış bulunmaktadır. Oy kullanımı esnasında bir çok seçmenin şahit olduğu ve tartışmaların yaşandığı bir konuya açıklık getirmek ve seçmenlerimizi, görevli kişileri bilinçlendirmek, seçim huzurunu korumak adına yaşlıların yanında refakatçi olup olamayacağı, hangi kimselerin yanında oy kabinine refakatçi girilebileceği hususlarını paylaşmak ve incelemek istiyorum.

SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUN

"Körler, felçliler veya bu gibi bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar, bu seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla malule refakat edemez."  demektedir.

Bu husus seçimde büyük bir uyuşmazlığa neden olmakta olup, seçimde bir çok siyasi temsilciyi karşı karşıya getirmektedir. Aslında oldukça iyi niyetli olarak düzenlenmiş bu madde suistimal edilmeyede çok açıktır.

Kanun bir sınırlandırma yapmakla başlamış olup, " Körler, Felçliler" demekte iken devamında ise bu sınırlandırmayı kaldırarak uygulama alanını genişleten " bu gibi bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar" ifadesini kullanmıştır.

Aslında madde bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar ifadesi ile her vatandaşın engel durumunun açıkça sınırlandırılamayacağı ve yapılacak böyle bir sınırlandırmanın mağduriyete neden olacağını ön görmek suretiyle uygulama alanına açık kapı bırakmıştır. İyi niyetli kişilerin elinde oldukça kullanışlı bir madde olacak iken huzur ve sukuneti bozmak isteyenlerin elinde maalesef ki koz olarak kullanılmıştır.

Özellikle  sandık başına akrabaları yardımı ile gelmiş yaşlı seçmene huzursuzluk verilmiş, oy kullanımı engellenmeye çalışılmıştır.

Her yaşlı kimseyi elbette ki madde kapsamına almamızın imkanı bulunmamaktadır. Ancak her kanunun amacının toplum ihtiyaçlarına cevap vermek ve düzenleme yapmak, sorunlara çözüm olmak olduğu gibi seçim kanunun amacıda seçimin huzur ve sükunet içerisinde sorunsuz geçmesini sağlamak için konulmuştur. Bedeni engeli açık olan yaşlı kimselerin şayet oy kullanmasına engel durumunun açıkça belli olması halinde rapora yada vb. bir belgeye ihtiyaç duymadan bir akrabası yada diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oyunu kullanabilecektir. Çünkü bu onun vatandaşlık hakkıdır. Çünkü bu o vatandaşın kanuni hakkıdır. Bu haklarına da kimse engel olamayacaktır. Kanun maddesinin açıklığının arkasına sığınmak ve her kör yada felçli olmayan vatandaşa oy kullanılmasının engellenmeye çalışılması kanunun amacına aykırılık teşkil edecektir.

Bu nedenlerle bedeni engeli (oy kullanmasına engel hali olan) vatandaşların yanında refakatçi bulunabilecek olup, ille kör yada felçli olmasına gerek yoktur.

Siyasi rekabet kimsenin hakkını kullanmasına engel olamayacaktır. Demokratik hak kanunda ayrım gözetilmeden vatandaş olan herkese tanınmıştır. Kaldı ki kültürümüzde çok önemli ve saygın bir konum olan yaşlılarımıza yardımcı olmak bizlerin vicdani, ahlaki bir borcudur.

Yeni seçimlerde bu hususun yine bir problem olarak bazı kimseler tarafından öne sürüleceği açıktır. Ancak siz değerli okurlarımız bu haksızlık karşısında bilginizle müdahale edebilecek en azından haksızlığa karşı durabileceksiniz.

Problemsiz, huzur içerisinde geçecek ve vatana, millete hayırlı olacak bir seçim dileğimle..

Diğer Makaleler