Oktay ENSARİ

KAYSERİ’DE MESLEKİ EĞİTİM ÇALIŞTAYI: ‘’MESLEK LİSELERİ,MEMLEKET MESELESİ’’

Kayseri’de  son yılların en önemli etkinliklerinden biri olarak,Mesleki Eğitim Çalıştayı  düzenlendi, 2 gün süren çalıştay’da ülkemiz ve gençlerimiz açısından mesleki ve teknik eğitimin önemi her yönüyle ele alındı.
Kayseri Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde bir otelde gerçekleştirilen Mesleki Eğitim Çalıştayı’na  Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu , Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,AK Parti Kayseri Milletvekilleri Murat Cahid Cıngı ve Sayın Bayar Özsoy,Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, rektörler, eğitim gönüllüsü hayırseverler, oda başkanları, ve eğitimciler katıldı. “Meslek Liseleri, Memleket Meselesi” olarak sloganlaşmış haliyle gündemine getirilmesi ve mesleki eğitim kurumlarının desteklenmesinin ele alındığı çalıştaya ,konuyu aylardır gerek TBMM’de yaptığı açıklamalarla ve bakanlık kapısını aylardır aşındırarak konuyu gündeme getiren milletvekili Murat Cahid Cıngı önemli destek verdi.

Günümüz işgücü piyasasının uygulamalı becerilere sahip ve alanında uzmanlaşmış elemanlara büyük ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken milletvekili Cıngı ,mesleki ve teknik eğitimin beceri ve uzmanlık kazandırmaya odaklanırken, üniversite eğitiminin daha genel bir bilgi birikimi sunduğuna vurgu yaptı. Cıngı,,çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada ’’ 2023 yılı verilerine göre, mesleki ve teknik lise mezunlarının yaklaşık %85 olan iş bulma oranı,üniversite mezunlarının iş bulma oranından daha yüksektir. Mesleki  eğitim, 2-3 yıl gibi daha kısa bir sürede tamamlanırken, üniversite eğitimi 4-6 yılı bulmaktadır. Lisans eğitimine kıyasla mesleki liselerin eğitim masrafları da hem devlet hem de öğrenci için düşük olduğundan, maddi imkanları kısıtlı  öğrenciler için  avantaj sağlıyor.Dolayısıyla mesleki  eğitim, iş bulma imkanları yüksek, maliyeti düşük, pratik beceriler kazandıran  avantajlı bir eğitim sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu vesileyle lise çağına gelmiş ve LGS imtihanı neticesine göre lise eğitimine başlayacak öğrencilerimize tercihlerinde, kendi kabiliyetlerine göre Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini kesinlikle düşünmelerini tavsiye ediyorum.’’dedi

Çalıştay’da yapılan  konuşmalarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı verilere göre 2024 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye'de 4.262 mesleki ve teknik eğitim kurumu bulunduğu ,bunlarda 1 milyon 629 bin 322 öğrencinin eğitim gördüğüne vurgu yapılarak, son yıllarda özellikle bu okullardaki eğitim standartları, laboratuvar imkanları ve teknolojik altyapının çok üst seviyelere gelmesine rağmen, hala istenilen tercih edilme oranlarına ulaşılmadığı vurgulandı. Çalıştay sonrası düzenlenen panel ve 3 ayrı çalışma grubu tarafından hazırlanan raporda ‘’Avrupa Birliği ülkelerinde mesleki eğitim programlarına katılım oranları çok yüksek seyretmektedir. Avrupa Komisyonu'nun verilerine göre, Avrupa'da mesleki eğitim alan gençlerin oranı %60’lar seviyesinde gerçekleşmekte, bu oran, Almanya, Avusturya, İsviçre gibi bazı ülkelerde %70'e kadar çıkabilmektedir.Türkiye'de ise bu oran çok daha düşük olup ortaöğretim düzeyinde mesleki eğitime katılan öğrencilerin oranı %30’lar seviyesindedir. Daha üzücü olan gelişme ise mesleki  öğrencilerin eğitim aldıkları mesleği mezuniyetten sonra devam ettirme oranı bazı branşlarda %10’un  altına düşmektedir, Türkiye'de mesleki eğitim, genel olarak akademik eğitimin gerisinde görülmekte, aileler ve öğrenciler, mesleki eğitim yerine akademik eğitimi tercih etmektedirler. Mavi yakalı çalışanların itibarı, beyaz yakalılara göre daha düşük algılanmakta ve bu da mesleki eğitimin cazibesini azaltmaktadır.’’görüşlerine yer verildi.Umarım bu çalıştay,Kayseri’de yıllar öncesi günümüz sanayisinin temelini oluşturan çıraklık okulları gibi meslek ve eğitimin ortaokul seviyesinden başlamasına vesile olur…

Diğer Makaleler