Babacan: "Hükumetlerin görevi, vatandaştan sabretmesini istemek değil; refah sevisini yükseltmektir"

CHP lideri Kılıçdaroğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ortak basın toplantısı düzenlendi.

DEVA Partisi'ne ziyaret ilişkin Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin yaşadığı pek çok sorun görüşüldü. Düşüncelerimizi aktardık. Sayın Genel Başkan'a yürekten teşekkür ederim. DEVA Partisi kuruluş aşamasında, gerekli kongreleri yapıp siyaset dünyamızda yerlerini alacaklardır. Başarılar diliyorum" açıklaması yaptı.

"ULUSAL ÇIKARLARIMIZ HER ALANDA ZAAFİYETE UĞRUYOR"

Babacan da Kılıçdaroğlu'nun ziyareti ile ilgili "Fikir alışverişinde bulunduk. STK'lar da başta olmak üzere basın üzerindeki baskılar ifade özgürlüğü üzerinde problem oluşturuyor. Yargı sistemimiz üzerindeki baskılar malum. Hukukun üstünlüğü ilkesi izlenmediği zaman kurallı ve ilkeli yönetimden bahsedemiyoruz. Ekonomimizle ilgili sorunları büyük, gittikçe de büyüyor. Sağlıkla ilgili ciddi problemlerimiz var." dedi.

46 yıl sonra açılan Kapalı Maraş için de CHP lideri "Niye tamamını açmıyorlar? Maraş'ın tamamının açılması lazım. İkincisi KKTC'nin tanınması için girişim başlatılmalı" yorumunda bulundu.

Bir muhabirin "Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik sıkıntılar yaşayanlar için 'Müminin görevi varlıkta şımarmamak, yoklukta sabretmektir. Gerçek mümin acıyı bal eyleyendir' dedi. Bu sözleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Kılıçdaroğlu "Mümin alçakgönüllüdür. Mümin kul hakkı yemez. Mümin, bu ülkede yatağa aç giren çocuklar var ise Saray'da oturmaz. Bir insanın söylemiyle eyleminin örtüşmesi gerekiyor. Söylemi farklı, yaşam tarzı farklıysa orada riya vardır, ikiyüzlülük vardır. Dolayısıyla Erdoğan’ın söylemlerinin ciddiye alınacağını düşünmüyorum" diye cevap verdi.

Aynı soruya Babacan da "Hükümetlerin görevi, vatandaşlarımızdan yokluk karşısında sabretmesini istemek değil; mümkün olduğunca en yüksek refah sevisini sunmaktır. Bunu yapamayıp da yokluğa karşı sabredin diye nasihatte bulunmak bir hükümetin görevi değildir diye düşünüyorum" yorumunda bulundu. 

"ORTAK DİREK YIKILIYOR"

Dolardaki tarihi yükselişi değerlendiren Babacan "Merkez Bankası'nın 1 Ocak'tan itibaren yaklaşık 120 milyar dolarlık döviz müdahalesi var. Ne için? Kuru belirli seviyelerde tutmak için. Kur odaklı bir uygulama. Politika bile diyemiyorum adına. Günlük rastgele adımlardan bahsediyoruz. Paramızın değer kaybetmesi kötü yönetimin sonunda işin doğal akışında var.

Tamamen çelişkilerle dolu tutarsız bir finans uygulamasından bahsediyoruz. Kurumlar itibarını kaybetmiş durumda. İşsizlik şu anda ülkenin bir numaralı sorunu. Orta direk yıkılıyor. Bir ülkenin resmi rakamlarına güven olmaması felaket bir tablo. Güven olmayınca yatırım olmaz" ifadelerini kullandı.

SORU-CEVAP

Ekonomi sorunları

Kılıçdaroğlu: Bir insanın söylemi ile eylemi örtüşmesi gerekiyor. Erdoğan'ın söylemlerinin ciddiye alınacağını düşünmüyorum.

Babacan: Yokluk karşısında sabredin demek bir hükümetin görevi değildir.

Doğu Türkistan

Kılıçdaroğlu: Uygur halkına yapılan zulmü kabul etmiyoruz. MHP'nin Erdoğan'a çağrı yapması lazım.

DEVA Partisi ile işbirliği

Kılıçdaroğlu: 'Dostlarımızla' ile ne ifade ettiğimi açıklamıştım. Bugün sadece ziyarete geldik, ittifak görüşmesi söz konusu olmadı. Seçim sathı mahaline girersek belki o dönem gündeme gelebilir. Bugün Türkiye'nin sorunlarına nasıl bakacağımızdır.

ARA SEÇİM İDDİASI

Kılıçdaroğlu: Bir süre sonra Türkiye seçim gündemini konuşmak zorunda. Gittikçe ağırlaşan bir fatura var. Normalde, aklı başında bir yönetim seçime gitmek durumunda kalabilir.

DOLAR KURUNDA YÜKSELİŞ 

Kılıçdaroğlu: Bu konudaki açıklamayı Sayın Babacan'a bırakarak, Erdoğan büyük bir ihtimalle faiz düşerse dolar da düşer demişti. Merkez Bankası Başkanını da görevden almışlardı. Bunu da görevden almak gerekebilir, faizi sıfırlasaydı, dolar düşebilirdi. Döviz pik yapıyor. Ülke yönetilmiyor. Fakirin fukaranın en çektiğini Erdoğan bilmiyor.

Babacan: 1 Ocak'tan itibaren 120 milyar dolarlık bir müdahale var. Kuru belli seviyede tutmak için. Bir ekonomi politikasından söz etmek mümkün değil. Rastgele adımlardan bahsediyoruz. Paramızın değer kaybetmesi kötü yönetim sonucunda doğal. Çelişkilerle dolu ekonomi politikasından bahsediyoruz. Orta direk yıkılıyor.

TARİKAT YAPILANMALARI

Kılıçdaroğlu: Devlette liyakat çok önemlidir. Türkiye'yi yöneten siyasal iktidarda liyakat yok. Bu devletin saygınlığına da gölge düşürüyor.

Babacan: Eğer konu devlet yönetimiyse, buradaki kriteriniz ehliyet ve liyakat olması lazım. Mülakat sisteminin kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Ehliyet ve liyakata dayanmayan bir personel sisteminin bu ülkeyi çıkmaza götüreceği açık.

 

Diğer Haberler