Bakan Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuştu

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası basın toplantısı düzenledi.

Salgının 210 ülkeye yayıldığını hatırlatan Bakan Koca, Türkiye'nin 10 Ocak tarihinde hareket merkezini oluşturduğunu hatırlatarak "Dünyada kontrol altına alınamayan koronavirüsü Türkiye olarak 83 milyon hep birlikte kontrol ettik. Bazı önlemlerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Çin'deki ilk vakadan itibaren tecrübeleri izledik, sağlık kurumlarımızı hazırladık. Aldığımız tedbirler hastalığın Türkiye'ye geç girmesini sağladı. Türkiye şu ana kadar bu sınavdan alnının akıyla çıktı. Başarının sırrı ise tedbir, tespit ve hızlı tedavi oldu." açıklamasında bulundu.

Filyasyonun öneminden bahseden Sağlık Bakanı Koca, "Test kapasitemizi arttırdık, tesadüfen test yapmadık. Filyason ekip sayımız 5 bin 849'dur. Bu ekipler 464 bin 434 vatandaşa ulaşmış ve takiplerini yapmıştır.Başarıya giden yoldaki önemli etken olan filyasyon uygulaması son hastaya kadar devam edecektir. Bu arada sağlık tesis ve ekipman hazırlığımızı da yaptık. " dedi.

"Dünyanın uyguladığı yöntemde farklı bir uygulama ile koronavirüs ile mücadele ettik" diyen Koca, "Artık tedavi şeklimizin başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Tıbbın bildiği ilaçların kullanım şeklini değiştirip olumlu sonuçlar aldık. Kendi hekimlerimizin geliştirdiği yöntemlerle hastalığı kontrol altına almış olduk. Yoğun bakımda vefat eden vatandaşlarımızın sayısı yüzde 58'ten yüzde 10'a düştü. Genel olarak ölüm oranı ise yüzde 2.58 olmuş ve Avrupa'daki en düşük oranı yakaladık. Hekimlerimiz ve hemşirelerimiz kişi başına çalışan sayıları az olmasına rağmen özveriyle mücadele etmiştir. Tedbirlere uyum gösteren 83 milyon vatandaşıma da minnettarım. Fakat henüz tedbirleri bırakmayacağız. Hastalık bitmedi." şeklinde konuştu.

 

Toplantının soru-cevap kısmında ise Bakan Koca 65 yaş üstü vatandaşlar ile ilgili birkaç konunun konuşulduğunu kaydederek net bir öneri olmadığını belirtti. Bir soru üzerine salgının pik döneminde olduğunu ve düşüş trendinin yakalandığını kaydeden Fahrettin Koca, bir siyasi partinin genel başkanının aracı olması ile geçen hafta Fransa'dan bir hastanın getirildiğini söyleyerek Türkiye'nin ücret almadan hava ambulanslarını kullanan tek ülke olduğunu da sözlerine ekledi. Açıklamada 7 bin 428 sağlık çalışanının enfekte olduğu da kaydedildi.

Diğer Haberler