Karatepe, Adalet Bakanı'na seslendi: "Kayseri Cezaevi yıkılmasın"

Cumhurbaşkanı danışmanı ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, bugün yayınladığımız 'Kayseri Cezaevinin yıkılacağı' haberi üzerine Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e mektup yazdı. 

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ın da  "Adalet Bakanlığı da yıkıma sıcak bakıyor.Günümüzde kentin ortasında kalan bu eski yapı,Bünyan ilçemize yapılan yüksek güvenlikli ve kapasiteli cezaevi ile zaten işlevini yitirdi. Bakanlığın bu arsaya karşılık lojman yeri isteği var. Konuyu değerlendiriyoruz’’ diyerek değerlendirdiği konu üzerine üzüntülerini dile getiren Karatepe, cezaevinin yıkılmaması için elinden gelen çabayı göstereceğini söyledi.

Prof. Dr. Karatepe, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e seslendiği mektubunda şu ifadeleri kullandı;

"Sayın Bakanım,

Bildiğiniz gibi Kayseri Bünyan’da yeni bir cezaevi yapılıyor. Bugün yerel gazetelerde yeni Cezaevi hizmete alındığında Kayseri merkez Cezaevinin yıkılacağına ilişkin bir haber okudum ve moralim çok bozuldu.

70 yıl önce yapılan Kayseri merkez Cezaevi, Cumhuriyet döneminde Kayseri’de yapılan en eski kamu binasıdır. Kayseri’nin kesme taşıyla imal edilen Cezaevi mimari yönden özellikleri olan bir yapıdır. Ayrıca siyasi tarihimizde önemli bir yeri vardır. Başta Celal Bayar, Samet Ağaoğlu, Osman Kavuncu olmak üzere Yassıada mahkumları burada yatmışlardır. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu tür önemli olaylara şahitlik yapmış eski binalar yıkılmıyor.

Bizde de bildiğiniz gibi eski Ankara, İstanbul ve Sinop Cezaevleri kültürel ve sosyal amaçlı olarak hizmet veriyor. Sayın bakanım, Cezaevinin 41 dönüm civarında arazisi var. Bu arazinin yarısını Cezaevi, lojmanlar ve diğer yapılar işgal ediyor. Eğer Cezaevi arsası için yıkılıyorsa, hiç olmazsa ana bina korunmalıdır. Bu takdirde inşaat yapmaya uygun 25 dönüm daha yer kalır.

Kayserililer geçen yıl da Kale içindeki yeni Müze hizmete girdiğinde 50 yıl önce yapılan eski Müzeyi yıkma kararı almışlardı. Yıkımı önlemek için çok uğraştım ve sonunda muvaffak oldum. Şimdi bina Fosil Müzesi olarak hizmet vermeye hazırlanıyor.

Tarihi değeri olan Kayseri Merkez Cezaevi ana binasının yakılmasını engellemek için bugünden itibaren elimden gelen çabayı göstereceğim Sizin de kültür ve medeniyetimiz adına bu konuda doğru kararı vereceğinize yürekten inanıyor, Selam ve saygılarımı sunuyorum."

Diğer Haberler