Kayseri protokolü, farkındalık için bant ve değnekle yürüdü

 Kayseri idarecileri farkındalık için değnek ve göz bandı kullanarak meydana kadar yürüdü. Görme engellilerin yaşadığı sıkıntılar dile getirilirken vatandaşların da bu konuda duyarlı olmaları istendi. Herkesin engelli adayı olduğunu belirten Vali Gökmen Çiçek, “Sarı şeritlerde bazen hepimizin gördüğü araç parkları, esnaflarımızın tezgahlarını dışarıya doğru çıkartması onları rahatsız edip, büyük sıkıntılar vermekte” uyarısında bulundu.  
 
Altı Nokta Körler Derneği tarafından görme engelliler için farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ve vatandaşlar katıldı. 
 
‘SARI ÇİZGİLER BELEDİYELERİMİZ TARAFINDAN LAF OLSUN DİYE YAPILMIYOR’
 
İdareciler İnönü Bulvarından Cumhuriyet Meydanı’na kadar bant ve değneklerle yürüdü. Herkesin birer engelli adayı olduğunu hatırlatan Vali Çiçek, “Onlarla beraber omuz omuza yürümek adına buradayız.  Hepimiz onların hayatlarını daha kolay hale getirmek için çalışma içerinde olmanın bilincindeyiz. Belli noktalarda onlar için zor olan hayatı kolaylaştırmak başta biz kamu idarecilerinin görevi olmak üzere tüm halkımızın da bu konuda önemli bir sorumluluğu var. Özellikle sarı şeritlerde bazen hepimizin gördüğü araç parkları, esnaflarımızın tezgahlarını dışarıya doğru çıkartması onları rahatsız edip, büyük sıkıntılar vermekte. Defalarca bizlere gelerek sitemlerini iletmekteler. Bende halkımızdan özellikle rica ediyorum. Gerçekten bu sarı çizgiler belediyelerimiz tarafından laf olsun diye yapılmıyor. Bunlar gerçekten engellilerimiz düşünülerek onların talepleri doğrultusunda yapılıyor. Halkımızın da duyarlılığıyla ancak onların hayatını kolaylaştırabiliriz. Hepimiz birer engelli adayıyız. Benim halkımızdan rica belediyelerimizin yaptığı bu çalışmalarda onları daha kısıtlayıcı hareketlerde davranmamaları” ifadelerini kullandı. 
 
‘KALBEN BUNU HİSSETMENİN EN ÖNEMLİ ETKİNLİKLERİNDEN BİR TANESİ’
 
Milletvekili Yıldız da, Bartın Amasra’da yaşanan maden kazasından dolayı bütün vefat eden madencilere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar temennisin de bulundu. Farkındalık yürüyüşünde empati yapmanın önemine vurgu yapan Yıldız, “Burada yaptığımız etkinlikten dolayı Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Altı Nokta Körler Derneği’mize de teşekkürler ediyoruz. Birbirimizle empati yapmanın halinden anlamanın birbirimizi hissetmenin, yapıyormuş gibi yapmamanın bizzat kalben bunu hissetmenin en önemli etkinliklerinden bir tanesi, bu farkındalığın olması. Bunu hem esnaflarımızla hem de bütün vatandaşlarımızla beraber paylaşmanın bir önemli göstergesi olmuş olacak” diye konuştu. 
 
Tüm sivil ve siyasi kuruluşlarla birlikte farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Başkan Büyükkılıç da, “Mülki ve yerel ve idareciler hem şartları olgunlaştırmak hem de bu farkındalığı birlikte yaşamakla hep beraber sivil toplum teşkilatları ve siyasi oluşumlarla farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Aslında kaldırımlara tezgâh, ürün çıkartmama yönünde Kayserimizde ciddi manada önlem alınmasına karşın zaman zaman göz ardı etmeye çalışan dostlarımızın da olduğunun farkındayız” dedi. 
 
Bu farkındalığın toplumsal olması çerçevesinde görme engellilerin hayatlarının daha da kolaylaşacağını belirten Başkan Çolakbayrakdar ise, “Görme engelli kardeşlerimizin gündelik hayat içerisinde yaşamış oldukları sıkıntıları bir nebze de olsa bugün vesilesiyle farkında olmak ve onların hayatını kolaylaştırmak için neler yapmamız gerektiğini ortaya koymak adına yapılacak olan bir yürüyüş. Mülki ve yerel idarenin yapılması gerekenler hususunda payı büyük ama bu toplumsal bir anlayış ve farkındalıkla oluşabilecek bir şey” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler