Kayseri tarımına belediyeler yardım eli uzatıyor

Kayseri’de yapılan tarım, ziraat ve çiftçiliğin yüzde 20’lik bölümü Kocasinan bölgesinde gerçekleşiyor. Kocasinan Belediyesi de bölgesindeki üreticilere özellikle yerli tohum ve ürün çeşitliliği destek oluyor. Kayseri’nin merkez ilçelerinden olan ve tarım hayvancılığa yönelik çalışmaları ile öne çıkan bir diğer belediye ise Talas Belediyesi. Daha önce çiftçilere 13 ton kuru bakliyat tohumu dağıtan belediye, şimdi ise 200 dekarlık araziye nohut ekimi yaptı.Kentte, neredeyse tüm ilçe belediyeleri ve büyükşehir belesiyesi, tarım ve hayvancılık adına önemli çalışmalarda bulunuyor.

Kocasinan, çiftçiyi ücretsiz olarak yerli tohumla buluşturuyor

Kendi ürettiği ürünler üzerinden bir fiyatlandırma yapmayan belediye, çiftçileri bilinçlendirmeye ve gelir çeşitlerini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunuyor. Bölgede çeşitliliğin sağlanması adına tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriliyor, genetiği değiştirilmemiş fide ve tohumlar çiftçilere dağıtılıyor ve en önemlisi de çiftçilerin teknoloji ile buluşmalarına yönelik bilinçlendirme çalışmaları sürdürülüyor.

Tarımda Dijital Dönüşüm Projesiyle stratejik önemi ve değeri olan tarımı, doğru teknolojiyle buluşturarak alternatif üretim metotlarını uygulanması için çalıştıklarını ifade eden Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, pandemi süreci ile de bölgedeki ekilebilir durumdaki tüm arazileri değerlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Çolakbayrakdar, “Cırgalan Biberi, Yamula Patlıcanı, Gömeç Fasulyesi ve Erkilet’in Kedi Bacağı gibi değerlerini tarımsal desteklerimizle yaşatıyoruz. Ayrıca ilçemizde şeker pancarı, arpa, buğday, ayçekirdeği, patates, fasulye, nohut, ceviz gibi ürünlerin yanı sıra çiftçilerimize yeni gelir kapısı olan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini de gerçekleştiriyoruz. Belediyemize ait tıbbı aromatik bitkilerin bulunduğu botanik bahçemizde 10 dekar alana Mentollü Nane, Melisa, İzmir Kekiği, Bahçe Kekiği, Ada Çayı, Ekinezya ve Lavanta dikimi yapıp, bu ürünleri hasat ederek kurutma işlemine tabi tutarak 100 gramlık paketler halinde bitki çayı olarak dağıtıyoruz. İlçemiz sınırları içerisindeki ürün çeşitliliğini artırmayı, alternatif bitki ekim alanları oluşturmayı ve organik ürünler üreterek gelecek nesillerin sağlıklı yaşamalarına imkân sağlamayı hedefliyoruz. Genetiği değiştirilmemiş tohumlarla yetiştirdiğimiz domates fidelerini ve siyez buğdayı tohumunu da çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtıyoruz” dedi.

Gelecek yıllara yönelik yerli tohumlarla ilgili yeni çalışmalar hazırladıklarını da paylaşan Çolakbayrakdar, “Gelecek yıllarda da yerli tohum çalışmalarımız devam edecek. Bunlardan bir tanesi de gacer buğdayı. Gelecek senenin başlığı gacer buğdayı olacak. Yerli karpuz üretimi ve yerli sebze tohumu ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Talas Belediyesi, 13 ton kuru bakliyat tohumu dağıttı

Kayseri’nin merkez ilçelerinden olan ve tarım hayvancılığa yönelik çalışmaları ile öne çıkan bir diğer belediye ise Talas Belediyesi. Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, bölgede sürdürdükleri tarımsal faaliyetlerle ilgili şunları söyledi:

“Talas Belediyesi olarak kırsal mahallelerimizde çiftçilik yapan hemşehrilerimize kuru fasulye, yeşil mercimek ve nohuttan oluşan toplam 13 ton kuru bakliyat tohumu dağıttık. Bunun yanı sıra daha verimli ekim ve dikim için taş toplama makinesi, kompost gübre yakma makinesi, gübre dağıtım makinesi, anıza direkt ekim makinesi gibi tarım alet ve edevatları alarak çiftçimizin hizmetine sunduk.Uzun yıllardır boş duran Abdullah Gül Üniversitesine ait 200 dekarlık araziye nohut ekimi yaptık. Yaklaşık 30 ton ürün elde ettik.Elde edilen ürünleri ihtiyaç sahibi ailelere ulaştıracağız ancak şimdilik satış ve pazarlama amacımız yok.Hayvancılık yönünden katkı sağlamak amacıyla da mobil koyun banyoluğu yaptırdık. Bu araç, kırsal mahalleleri gezerek küçükbaş hayvanların hızlı ve konforlu şekilde yıkanmasını sağlıyor. Bu sayede koyunlar üzerindeki bit ve parazitten arındırıldığı için ette ve yünde yüzde 25’e varan verim artışı sağlanıyor.”

Develi’ye Tarım ve Hayvancılık Tesisi geliyor

Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar da, bölgeye Tarım ve Hayvancılık Tesisi yapılacağını açıkladı. Cabbar, 108 hektarlık alana yapılacak olan mesire alanlarının öncelikle hazineye aktarıldıktan sonra vatandaşların tarımsal hayvancılık yapabilmeleri için parsel olarak dağıtımı yapılacağını söyledi. Yapılacak tesisin Develi’deki tarım ve hayvancılık faaliyetlerindeki kaliteyi artıracağını belirtti.

Melikgazi Belediyesi, üreticiyi teşvik edici politika izliyor

Melikgazi Belediyesi ise bölgedeki bağ ve bahçealanlarında özellikle yaz aylarında su tedariki gibi çalışmaları gerçekleştiriyor. Bölge halkına yapraklı ve yapraksız fidan ve ağaç dağıtımı yapıyor. Yöreye has gilaburu, ceviz, kiraz, kayısı gibi üretim yapılan bölgesel alanlarda etkinlikler düzenleyerek üretimi teşvik eden, ürünlerin pazarlanması ve markalaşması için gerekli destekleri sağladıklarını ifade eden Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, “Birçok alanda uygun olan istiridye mantarı yetişme çiftlikleri ve sera kurulması için teşvik ettik. Üreticilerin birlik olmasını sağladık ve pazarlaması konusunda öncülük ettik. Belediye katkı ve yatırımları ile artık Melikgazi ilçesi aynı zamanda istiridye mantar yetiştiriciliğinin de merkezi konumuna geldi” dedi.

Palancıoğlu ayrıca, gilaburu ve gesi cevizi konusunda markalaşma ve tesis kurarak pazarlama yapmaları için üreticilere destek olduklarını, modern tarım yapılması adına sulama kanalları ile daha etkin ve düzenli bir sulama ağının sağlanması ve sera tarımının geliştirilmesi için çalışmaları olduğunu da ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığa 5 yılda 62 milyon TL ayırdı

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından tarım ve hayvancılık konusunda önemli katkılar sağlayacak projeler de Kayseri’ye kazandırıldı. Tarımsal Hizmetler Dairesi, 2015 -2020 yılları arasında toplamda 62 milyon 745 bin TL civarında bir yatırım ve destek ile çiftçi ve besicilere destek oldu. Yapılan çalışmalar hakkında paylaşımlarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Tarımsal Hizmetler Dairemiz 2015-2020 yılları arasında önemli çalışmaları hayata geçirdi. Sulama suyu tesisi yapımında 17 bin 550 dekar arazi, yağmurlama ve damlama sulama sistemiyle sulamaya açıldı ve 150 adet sulama tesisi yenilendi. 3 bin 100 adet sıvat alındı ve 132 adet hayvan için içme suyu tesisi, mera ve yaylalarda su kaynağının yetersiz olduğu yerlerde mevsiminde suyu toplayarak, yaz aylarında kullanmak amacıyla 10 adet kazı göleti ve 5 adet jeomebran kaplama hayvan içme suyu göleti yapıldı” dedi.

Ayçekirdeği ve kayısı üretiminin yoğun olduğu Yeşilhisar ilçesine mahsullerini kurutmak amaçlı 5 bin 600 metrekare betonarme zemin kurutma alanı yaparak, yöre çiftçilerine katkı sağladıklarını da aktaran Büyükkılıç, ilçelerde yapılan çalışmalara önem verdiklerini ifade etti. Büyükkılıç, “Felahiye’ye 480 başlıklı ahır yaptık. Ayrıca kesimhaneler ruhsat alamayacak durumda olduğu için Bünyan, Felahiye, Sarıoğlan, Tomarza, Sarız, İncesu, Yeşilhisar ilçelerine modern kesimhaneler yaparak, Pınarbaşı ve Yahyalı kesimhanesinin modernizasyonunu sağladık.Sarız ve Özvatan İlçelerindeyse 2 bin 220 adet arılı kovan aldık ve çiftçilere dağıttık” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi 2016 yılında “Süt Köprüsü Projesi” Kapsamında da Süt Soğutma Tanklarını Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği vasıtasıyla süt üreticilerine dağıttı. Anıza ekim mibzeri, Goble, Sabit sellektör, Taş toplama makinası, Katı gübre dağıtma gibi işlemlerde kullanılan toplamda 62 adet makineyi çiftçilerin kullanımına sundu.

Pınarbaşı İlçesi Pazarören de ise, yöre çiftçilerinin bilgi birikim ve teknik tarım konusundaki becerileri artırmak amacıyla Kayseri Şeker ile protokol düzenlenerek çiftçi eğitim merkezi ve besi çiftliği kuruldu. Şu anda besi çiftliğinde bin 665 besi hayvanı var.

Büyükşehir Belediyesi Hizmetler Tarımsal Daire Başkanlığı tarafından çiftçilerin kaba yem üretimi, ağaçların budanması ve ilaçlanması gibi birçok çalışmalar yapılırken,  yöre çiftçilerine katkı sağlamak amacıyla da destekler devam ediyor.

Diğer Haberler