Konuk yazar Razuddin Barlas yazıyor.. "Çocuk Hakları Günü: Çocuklar Afganistan gibi gelişmemiş ülkelerde neler yaşıyor? "

Birleşmiş Milletler ilk defe 1954 yılında çocuk haklarını koruyabilmek için 20 Kasım’ı  “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak adlandırmıştır. 1954’ten itibaren bugüne kadar “Dünya Çocuk Hakları Günü” birçok ülkeler tarafından farklı tarihlerde kutlanıyor. UNICEF’ın yayınladığı verilere göre dünyada 2.2 milyar çocuk yaşıyor ve yaklaşık 1 milyardan fazla çocuk gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı farklı problemlere maruz kalıyor ve özellikle yoksullukla mücadele etmek zorunda kalıyor.

Ayrıca Birleşmiş Milletlerin istatistiğine göre, gelişmekte olan ülkelerde bile her 3 çocuktan birisi tuvaleti olmayan evlerde yaşamakta, her 5 çocuktan birisi içilebilecek temiz suyuna erişememekte ve her 7 çocuktan birisi sağlıklı olmayan koşullarda hayatına devam etmektedir. Hâlbuki bu rakam gelişmemiş ülkelerde şüphesiz çok daha yüksektir. Sağlıklı yaşam, beslenme, eğitim ve çocukluk hayatını güvenli ve emniyetli ortamda geçirebilmesi çocukların en temel haklarındandır.

Ama ne yazık ki milyonlarca çocuk bu haklardan yararlanamamaktadır. Dünyanın bir ucunda çocuklar oyuncakları ile oyun oynarken, diğer ucunda savaştan kalma mermilerle oynaması vicdanları sızlatan bir durumdur ve dünyada bugüne kadar bu haksızlığın önüne geçebilmek için hiçbir kurum etkili bir şey yapamamıştır.

Örnek olarak, UNICEF, 2019 yılının başlarında dünyadaki savaş olan ülkelerde yaklaşık 250 bin erkek ve kız çocuğu savaşlarda asker, isçi veya seks kölesi olarak kullanıldığını söylemiştir. Aynı zamanda bu kurum dünya devletlerinin bu konu hakkında ciddi bir şeyler yapacaklarını istemiştir. Raporlara göre, çocukların durumu Irak, Suriye, Yemen, Filistin ve Afganistan  gibi savaş ve çatışmanın ortasında olan ülkelerde çok daha kötü olduğu ve savaştan dolaylı daha da kötüye gittiğini aktarılmıştır.

Eğer çocukların durumu böyle devam ederse ve dünya acil bir şekilde bu durumun önüne geçmezse şüphesiz çocuklar telafi edilemez bir haksızlığa uğrayacaktır.

Afganistan ve çocuklar:

Afganistan 40 yıldan beri birçok çetin savaşa tanık olmuştur ve maalesef hala da bazı terörist grupları ile çetin bir mücadele vermektedir. Daha 50 sene önce Avrupa ile rekabet eden ve askeri açıdan Orta Asya’nın en büyük ve güçlü ülkelerinden olan bu ülke, şimdi 40 senedir süren savaşın ardından her açıdan baktığımızda özellikle ekonomik, bilim, eğitim ve sosyal alanlarda geri kalmış ve gücünü yitirmiş bir ülke görmekteyiz.

Bugünkü savaşa en çok maruz kalan kişiler ise çocuklar, kadınlar ve gençlerdir. Bunların arasında en zayıf olan kesim çocuklardır. Afganistan 1994 yılında Uluslararası İnsan Haklarına üye olmasına rağmen, son yılların raporlarına göre bu ülkede hem eğitim hem güvenlik açısından en çok zarar gören çocuklardır. Hâlbuki bu kurumun ilkelerine göre, bu kurumun üyesi olan her ülke vatandaşlarının haklarını koruması önceliklidir ama bu kurum Afganistan için elinden geldiğini yaptığına inanmak gerçekten zor.

Afganistan Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’nın verilerine göre, ülke çapında yaklaşık üç milyon çocuk savunmasız ve yaklaşık bu rakamdan 2 milyonu sahada ve madenlerde çalışmaktadır, aynı zamanda bu veriler Afganistan’daki 5 milyon çocuğun okula gidemediğini gösteriyor. Bu veriler sadece tahmini olarak söylenmektedir oysa Afganistan da her yıl binlerce çocuk kaçırılmakta ve binlerce çocuk hükümetin elverişli olmadığı bölgelerde ailesinden zorla alınarak savaşa sürüklenmektedir. Yüz binlerce kız çocuğu küçük yaşlarda evlendirilmektedir. Birçoğu bu evlilikten dolayı hayatlarını kaybeder, birçoğu da hayatın çetin yüzü ile yaşayıp mahvolup gitmektedir.

Her gün okula gidebilmek için 15 kilometre yürüyen bir çocuğa, iki kelime öğrenebilmek için camiye giden ve imam tarafından tecavüze uğrayan küçük esmaya, babası ve annesi katledin ve kardeşlerine bakmak zorunda olduğu için çalışan Ahmet’e, daha 12 yaşında olan küçük çocukların okulunda bomba patlayan ve kardeşinin kanlı ayakkabısını bulan küçük Hüseyin’e ve durumundan haberdar olamadığımız nice çocuklara çıkıpta dünya çocuk bayramınız kutlu olsun biz sizin yanınızdayız demek onların adına en büyük vicdansızlıktır, haksızlıktır. Bunu söylemeliyim ki şu ana kadar Afganistan’daki çocukların durumuna ilişkin devlet tarafından bir kaç televizyon programı “Dünya Çocuk Gününüz kutlu olsun” demekten başka hiçbir şey yapmamıştır ve bu durumu görmezlikten gelmiştir.

Bu dünyada yaşayan her insan, insanlık üyesidir. Bir çocuk aşırı sevgi görürken diğer bir çocuk sevgiden mahrum bırakılmamalıdır. Bir çocuk eğitim görme hakkına sahip olurken başka bir çocuk bu haklardan mahrum olmamalıdır. Bir çocuğun hayali doktor olmak veya mühendis olmaksa, başka bir çocuğun hayali yemek yemek ve karnını doyurmak olmamalıdır. Bir çocuk gülerken başka bir çocuk ağlamamalıdır. Ben bir Afgan olarak değil bir insan olarak diğer ülkelerde gülümseyen çocukların gülümsemesini Afganistan, Yemen, Pakistan, Filistin, Irak, Suriye ve tüm dünyadaki acı çeken çocuklarında yüzünde bu gülümsemeleri görmek istiyorum. Bir gün tüm çocukların mutlu olacağı gün umuduyla çocuk bayramı kutlu olsun.

Diğer Haberler