YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon: "Kolisi 18-19 TL’den satılan yumurta fiyatı makul’’

 

Koronavirüs sonrası İran, Irak ve Suriye sınır kapılarının kapanmasının ardından ihracatta büyük darbe yiyen yumurtacıların, Ramazan ayı  ve 2 yıllık aranın ardından Suudi Arabistan’a yeniden ihracatın başlamasıyla birlikte yüzü gülmeye başladı. YUM-BİR başkanı İbrahim Afyon "Marketten alınan, 30 lu  bir koli beyaz “L” yumurta fiyatı, 18-19 tl makul fiyattır’’ dedi.

 YUM-BİR Yönetim Kurulu başkanı İbrahim Afyon, yumurtacılar olarak 1 yıldan beri zarar ettiklerini, koronavirüsününde bunun tuzu biberi olduğunu belirtti. Afyon ‘’ Yumurta ihracatımız neredeyse durmuşken,bir haftadan beri Suudi Arabistan’a haftalık 90 tır olmak üzere yumurta gönderiyoruz. İsrail’inde  yumurta talebi var. Görüşmeler sürüyor ‘’ diyerek,konuşmasını şöyle sürdürdü :

LUMURTA ÜRETİCİSİ 1 YILDIR ZARARDA

‘’Yumurta üreticileri, Korona virüs salgınına rağmen üretimlerini seri şekilde yapmaya devam etmektedir.  Halkımızın temel ihtiyaçlarından olan, beslenmesi için olmazsa olmazı yumurtanın mutfaklarından eksik olmaması için lojistik ve market raflarında eksik olmaması için halkımızın güvenle evde kaldığı dönemde, devletimizin tanıdığı üretime destek için yollardayız.   Bilindiği üzere yumurta üretiminin en büyük girdisi yemdir. Dünya ülkeleri gıda daralması bahanesi ile ihracatlarını kısıtlamaya gitmektedir. Devletimiz, TMO hammadde tedarik sorununu en az hissetmemiz için elinden geleni yapmaktadır.    Lakin bazı hammaddelerin, ithal olma sebebi ile ayrıca döviz kurundaki artış sebebi ile artan yem girdi maliyetlerimiz, ürünümüze de yansımıştır. Yansıma son 1 ay içinde  yüzde 15 tir. Ürünümüzde artış çok daha fazladır.  Yumurtalarımız 1 ay önce 35 kuruşa mal olurken 25 kuruşa üreticiden çıkıyordu. Şimdi 40’a mal olan yumurtamız 43 kuruşa üreticiden çıkmaktadır. İnsanlar 25 kuruş satıştan, 43 kuruşa çıkışı, fırsatçılık, karaborsacılık olarak değerlendirmekte. Buda üreticimizi üzmektedir. Korona zamanı, Ramazan zamanı 25 kuruştan satışlar devam etsin isteniyor ama, bir ürünü  ancak gücünüz kadar maliyet altına satabilirsiniz. Bir yumurta üretim çiftliği sadece günlük girdi-günlük üretimde yüzde 20 zararla nereye kadar gidebilir. 120 binlik bir işletme günlük 15-20 bin tl  zarar ile ayda 450-500 bin tl kaybetmektedir. 2019 yılının ortalarından bu güne kadar yüzde 50 zarar gören zamanlar olmuş, maliyet seviyesine satışı zor görmüştür.’’

YUMURTANIN KOLİSİNİN 18-19 TL OLMASI NORMAL

 İbrahim Afyon, üreteciler adına yaptığı açıklamayı ‘’Değişik isimlerle adlandırılan farkı olmayan fakat farklı algı ile satılan yumurtalara ödenen bedellerle lütfen bizi yargılamasınlar.  Marketten alınan, 30’ lu bir koli  beyaz “L” yumurta fiyatı, 18-19 tl.makul fiyattır Aracıların makul kar alması ile üreticide dahil, herkes kazanır, Bu ülkenin mısır-buğday- soya gibi ürünleri çarçur olmadan yumurtalarımız üretilmeye devam eder. Eğer, üretici zarar ederse batışlar, iflaslar yanında üretimden çıkışlar olur. Dünya gıda daralması ile mücadele ederken, bizim mevcut tavuk varlığımızı korumamız ve bu yumurtaları insanımızın mutfağından eksik etmememiz gerekir.’’ diye tamamladı.
 

Diğer Haberler