'Koramaz vadisi' Kayseri turizminde yeni bir çekim alanı

KAYSERİ TELGRAF(ÖZEL HABER)-KAYSERİ Valisi Şehmus Günaydın, kentin saklı  ve keşfedilmemiş cennetlerinden olan  ‘’Koramaz Vadisi’nin tanıtımı ve turizme açılması konusunda gereken her türlü çalışmanın yapılacağını, Kapadokya bölgesine  bu tür geziler düzenleyen  turizm ve tur şirketlerinin yöneticileriyle görüşmeler yapıldığını söyledi.

ÇEKÜL Vakfı başkanı Prof.Dr. Metin Sözen başkanlığında il yöneticilerinin katılımıyla yapılan ‘’Koramaz Vadisi’’ konulu brinfingin oldukça yararlı geçtiğini belirten Vali Şehmus Günaydın, 40’a yakın kilisenin , onlarca caminin , tarihi eser ve binlerce mağara ile yaşam parkurlarının bulunduğu alanın tüm birk saklı cennet olduğuna dikkati çekerek ‘’Koramaz Vadisi’nde bugüne kadar tespit edilmiş olan kaya oyma kilise sayısı  ve  modern kilise sayısı 40’a ulaşmaktadır. Kiliselerin büyük çoğunluğu Bizans döneminden kalma kiliseler olup, benzersiz freskler içeren nadir kiliseler de vadi içerisinde misafirlerini beklemektedir. Vadi içinde peribacası türü doğal oluşumlar,su kaynakları, yürüyüş yolları, yaşam alanları, piknik alanları yerli ve yabancı misafirlerimiz için Kayseri’nin yeri bir turizm değeridir.Koramaz Vadisi, eşsiz antik dönem yerleşimlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bizans döneminde kullanıldığı bilinen ama tam kullanım amacı bilinmeyen muhtelif yapılar vadi içerisinde keşfetmeye meraklı araştırmacıları beklemektedir.Sayıları yüzlerle ifade edilecek kadar çok sayıda 19. ve 20. yy’da inşa edilmiş konaklar,köşkler,okullar vadi içerisinde yer almaktadır. Vadinin tamamına hakim olan bir mimari üslup bulunmaktadır. Vadideki yerleşimlerin sokaklarında gezerken kendinizi bambaşka bir diyarda bulacaksınız.’’dedi.

KORAMAZ VADİSİ:

Koramaz Vadisi, doğudan batıya doğru kıvrılarak uzayan ve yaklaşık 12 km uzunluğa sahip olan bir deprem kırığı oluşumudur. Vadide, bugün de hala yaşam devam ede gelen yedi yerleşim yeri bulunmaktadır, bu yerleşim yerleri doğudan batıya doğru sıra ile: Büyük Bürüngüz, Subaşı, Küçük Bürüngüz, Ağırnas, Turan, Vekse ve Bağpınar’dır. Bu yerleşim yerlerinde bugün hala binlerce yıllık geçmişe sahip olduğu bilinen ortak bir somut ve somut olmayan kültür (yemek, eğlence, oyun) bulunmaktadır. Vadi’nin taban rakımı en doğu ucunda 1.500 metre iken en batı ucunda 1.165 metredir. Bu kot farkı da Koramaz Çayının vadi tabanında rahatça akmasına sebep olmaktadır.

Diğer Haberler