"Yumurtada 17 aydır zarar ediyoruz, maliyetine satışları çok görmeyin"

Türkiye Yumurta Üreticileri Birliği (YUMBİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurta fiyatlarıyla ilgili yanlış yorum ve değerlendirme yapıldığını belirtti. Afyon "17 ay zarar feryadımıza kulak tıkayanlar bugün maliyetine satışlarımızı çok görmesinler" dedi.

İbrahim Afyon, 2019 yılı Mayıs ayından, 2020 yılının Ekim ayına kadar ortalamada yüzde 15 zarar edip, yüzde 20 hayvan varlığını azaltıp, çok işletmenin ekonomik hayatını bittiğine dikkati çekti. Afyon, "Bazı haberlerde dar gelirli halkımızın fiyat artışlarına verdiği tepkileri artırmak için , 1 yıl öncesi en düşük rakamı alıp, bu gün hiç alakası olmayan yüksek fiyatlı yumurta ile karşılaştırması, üreticinin haksız yargılanmasına sebep olmaktadır. Yumurta fiyatıyla ilgili yüzde artış hesabı yapılırken, ilk rakama ve son rakama  dikkat etmelerini rica ediyoruz. Maliyetinden yüzde 50 zarar ile satıldığı 1 yıl önceki fiyata bugün yüzde 100 zam geldi suçlamaları, üreticiyi üzmektedir. Çünkü yumurta, yeni maliyetine çıkmıştır. 17 ay zarar feryadımıza kulak tıkayanlar bugün maliyetine satışlarımızı çok görmesinler" diye sitemde bulundu.

YUMBİR başkanı İbrahim Afyon, yumurtadaki maliyeti sadece yem girdisi üzerinden açıklamaları halinde, 2020 yılı 5.ayında 1550tl/ton olan mısır fiyatının,  2020 yılı 10.ayında 1950/ton olduğunu, 2020 3. ayında 350 dolard /ton olan soya küspe fiyatının kur artışı dışında  570  dolar ,  2020 yıl başında 1950 tl/ton olan yem fiyatının ise , 2020 10. ayında 2900tl/ton olduğunu söyledi. Afyon,  yumurta fiyatlarının yükselmesine etki eden diğer faktörleri de dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yumurta fiyat artış sebebini ihracata yüklemek büyük hatadır. Evet ihracatın durması fiyatı kısa süre düşürür ama, zaten maliyet seviyesinde olan yumurta fiyatlarının düşmesi, üretici ve sektörün tekrar  zarar ederek batmasına sebep olacaktır. Yumurta ihracata gittiği için fiyatı artmadı, maliyetini kurtarmadığı için arttı. Tüketicinin çok ucuz tükettiği dönem ile çok pahalı tükettiği dönem fiyat ortalaması üreticiye yeter makul rakamdır. Lakin ucuza satıp batan üretici ile pahalı satıp çok kazanan satıcı farklı kişi olabilir. Marketlerin de 1 yıl önce 15 kuruşa alıp yüzde 30 karla sattığı ürünü 60 kuruşa alıp  yüzde 30 kar ile satması yumurtayı pahalı yapmaktadır. Sarı yumurtaların köy yumurtası algısı oluşturduğu için haksız pahalı satılması da aynı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Normalde 3 kodlu üretilmiş yumurtaların sertifika, izin belgesi sorgulanmaması sebebi ile fırsatçılar tarafından yüksek bedele satılıyor. Üreticiden çıkış fiyatı yükselirken, anında tüketiciye yansıtan marketler, fiyat düşüşlerinde aynı hızda davranmayınca, bu da tüketiciye olumsuz yansıyor.  Önümüzdeki dönem, girdi maliyetlerinde artış olmaz, hayvan varlığımız azalmadığı müddetçe, Yumurta da fiyat artışı beklemiyoruz."

Diğer Haberler